Informació general

El TSJC absol el Departament d'Educació de la Generalitat pel cas de l'alumna del CEIP Marinada que va patir una lesió greu al centre

Per Redacció

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha absolt al Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya, al no saber que el mareig que va patir una alumna del CEIP Marinada l'any 2002 indicava una lesió greu –tromboembolisme pulmonar–, segons va informar ahir l'agència Europa Press.

Els fets van passar l'any 2002

Els fets es remunten al mes de febrer de 2002, quan la menor –de 12 anys d'edat– estava fent una classe d'educació física juntament amb la resta dels seus companys. Mentre estaven fent aquesta activitat, la nena va patir un mareig, i el professor d'educació física va asseure-la en una cadira per a que descansés. Aquest va dir a dues alumnes que la vigilessin, mentre ell continuava amb la classe. Poc després, la nena va començar a empitjorar, i el professor va dir a un grup d'alumnes que anessin a buscar a la directora del centre per tal de demanar una ambulància. Segons la família, la directora no va creure els alumnes i inicialment no va demanar l'ambulància. No obstant, posteriorment si es va demanar una ambulància, però al no advertir l'estat de la nena no es va traslladar cap llitera fins al centre, i els serveis sanitaris van haver de tornar al CAP a buscar-ne una.

Quan la noia va ser trasllada al CAP, tenia una lesió cerebral per falta d'oxigen i va patir una parada cardiorespiratòria, de la qual va haver de ser reanimada. Posteriorment, va ser traslladada a la UVI de l'Hospital Sant Joan de Reus i després a l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona. Després de diferents proves mèdiques, li van diagnosticar un tromboembolisme pulmonar, causat possiblement per una malformació arteriovenosa en el braç esquerre. Segons indica la sentència del TSJC, se li podrien haver creat uns trombes que haurien obstruït diverses artèries pulmonar, "coincidint" amb la pràctica de l'exercici físic, però sense que hi hagués una relació causal.

Gairebé un any després, la menor va rebre l'alta hospitalària després d'estar en coma profund i haver estat ingressada a l'Institut Guttman per una tetraparèsia greu –falta de mobilitat a les extremitats– que la fan dependre de terceres persones per a totes les activitats quotidianes, segons va reconèixer el Departament de Benestar i Família el novembre de 2002.

La família demanda el centre

Segons Europa Press, els pares de la família van al·legar que el professor va obligar a la nena a realitzar els exercicis físics, tot i que la noia va dir que es trobava malament. A més, "la negligent atenció" que li van prestar van empitjorar el seu estat físic, i per això la família va demandar el centre. No obstant, el Tribunal Superior de Justícia ha considerat que un professor d'educació física, "no està capacitat per decidir si una simptomatologia que presenta un alumne durant l'exercici físic és decisiva o no". També afirma que la prestació sanitària a la menor va ser correcta, ja que "l'existència d'un mareig o malestar sense res més no podia determinar l'inici d'un tromboembolisme pulmonar amb les greus conseqüències" que pateix la nena. D'aquesta manera, s'ha absolt el Departament d'Educació de la Generalitat, com a responsable del CEIP Marinada.

Comenta aquest article