Informació general

Batalla legal de l’Ajuntament per aturar el projecte actual del Parc Samà

Per Josep Maria Ferrando

El govern municipal ha encetat una batalla legal per recuperar el poder decisori sobre els terrenys del Parc Samà

La qüestió més important debatuda en el primer ple ordinari de la legislatura va ser una bateria de decrets d’alcaldia sobre el projecte del Parc Samà, que en resum anaven en dues direccions. Per una banda, tres decrets eren recursos d’alçada contra els acords de la Comissió Territorial d’Urbanisme d’aprovar definitivament el Pla Especial del Parc Samà, i contra l’acceptació de la mateixa Comissió Territorial d’acceptar la subrogació del Pla Parcial del Parc Samà.

L’altra direcció era desestimar dos recursos de Med Group contra dos acords del ple municipal, un del 30 de desembre de l’any passat i l’altre del 31 de març d’enguany, suspenent la tramitació del Pla Parcial. El ple també va aprovar un decret desestimant un requeriment del conseller de Política Territorial i Obres Públiques contra el mateix acord de ple del 31 de març. D’aquesta manera l’equip de govern compleix la promesa feta per l’alcalde, Robert Benaiges, de fer tot el possible perquè el projecte del Parc Samà no continuï endavant amb les condicions que vol Med Group, tal com va informar àmpliament la Revista del mes de juny.


Joan Serra (CiU):
“Des del principi hem defensat i defensarem tirar endavant aquesta inversió”

En resposta als decrets d’alcaldia, el regidor de CiU Joan Serra va dir concisament que el seu grup no estava d’acord amb aquests decrets i va dir que “des del principi hem defensat i defensarem tirar endavant aquesta inversió”.


Anton Callau (PP):
“Retornar al que marcava el Pla General de dos habitatges
per hectàrea és el mateix que dir ‘no volem camps de golf a Cambrils’”


Per la seva banda el regidor del PP Anton Callau es va mostrar també en contra dels decrets i explica la seva posició dient que “sóc conscient, senyor alcalde, que el seu equip de govern no pot estar en contra del progrés i del turisme”. Al llarg de la seva explicació també va entendre que una part dels regidors no basaven els seus ingressos en el turisme, però que una part important dels cambrilencs sí que dependrien dels ingressos turístics. A partir d’aquí, Anton Callau va aportar dades comparatives d’altres municipis, tant de Catalunya com de la resta de l’Estat, en què es podia observar que pràcticament la majoria estava molt per sota dels 3,43 habitatges per hectàrea que contempla el projecte del Parc Samà. Va afegir també que quan era regidor havien arribat a aquesta xifra després de molts estudis i comparacions per arribar a la viabilitat del projecte. Finalment Anton Callau va dir que “retornar al que marcava el Pla General de dos habitatges per hectàrea és el mateix que dir ‘no volem camps de golf a Cambrils’”.


Xavier Martí (PLIC):
“Cambrils necessita inversions d’aquestes característiques per al
bon desenvolupament del seu producte turístic”

En el torn d’intervenció del regidor de la PLIC Xavier Martí, va dir que la seva plataforma sempre havia estat d’acord amb aquesta inversió per a Cambrils. Que era una manera de desestacio-nalitzar la temporada en un poble consolidat turísticament i que “Cambrils necessita inversions d’aquestes característiques per al bon desenvolupament del seu producte turístic”. Però per altra banda, Xavier Martí es va mostrar crític amb les subrogacions de competències per part de la Comissió Territorial d’Urbanisme. També va dir que era responsabilitat única de l’Ajuntament l’ordenació del seu territori, per la qual cosa el seu vot va ser d’abstenció.


Robert Benaiges (PSC):
“La població ha parlat i ha donat la seva confiança majoritària
als grups polítics que s’oposaven a la modificació del Pla General”

Robert Benaiges va ser molt contundent a l’hora de defensar la seva postura; va dir que “la població ha parlat i ha donat la seva confiança majoritària als grups polítics que s’oposaven a la modificació del Pla General. Qui ha parlat ha estat la ciutadania i nosaltres hem de ser conseqüents amb allò que vam dir”. També va explicar que retornar el Pla General a la situació de l’any 1995 era ser respectuós amb la legalitat i que els que no ho havien estat eren els que ho havien modificat sense tenir en compte que s’havia aprovat per unanimitat. Va explicar, també, que no volia discutir si el turisme era la principal activitat econòmica del municipi, cosa més que evident, i va demanar a l’oposició que quantifiqués quins eren els beneficis que per a Cambrils significarien el projecte del camp de golf i 520 habitatges al Parc Samà. Va reiterar que després de deu any del Pla General i vista la problemàtica que generaven els camp de golf a tot el territori, probablement la seva postura seria evitar que a Cambrils hi hagués un camp de golf. També va dir que l’equip de govern era respectuoós amb el que s’havia aprovat. Sobre les subrogacions de la Comissió Territorial d’Urbanisme, va dir que aquest decrets el que pretenen és que allò que sigui competència de l’Ajuntament es discuteixi al ple municipal i no en cap altre lloc. “Sobre Cambrils –va dir– qui ha de decidir són els seus representants escollits a les eleccions municipals”. Al finalitzar una part de la discussió, l’alcalde va ser contundent de nou dient que “aquest govern no permetrà que es faci el camp de golf amb 520 habitatges; que quedi clar, perquè és una operació que va en contra dels interessos generals de la ciutadania de Cambrils”.


Robert Benaiges (PSC):
“En aquests moments estem al límit del subministrament
d’aigua del minitransvasament”

En resposta a una pregunta del regidor Xavier Martí sobre si era possible un acostament de posicions amb Med Group, Robert Benaiges es va mostrar escèptic dient que “sí que hem tingut contactes amb el màxim responsable de l’empresa, però la postura inicial de l’empresa difícilment canviarà”. L’alcalde també va fer referència als resultats de l’Agenda 21 de Cambrils, on quedava clar que s’havien d’impedir creixements urbanístics allunyats del nucli urbà. Al llarg de la seva intervenció, Robert Benaiges va dir que una de les coses que més el preocupava era poder garantir l’abastament d’aigua. En concret va afirmar: “en aquests moments estem al límit del subministrament del minitransvasament i està garantit l’abastament, però hem de buscar alternatives i fer esforços per poder garantir el subministrament d’aigua per al futur”.

§ Discussió entre Xavier Martí i Joan Recasens sobre incompatibilitats§

Joan Recasens i Xavier Martí van polemitzar sobre incompatibilitats
Xavier Martí va preguntar al regidor d’Urbanisme, Joan Recasens, sobre les notícies que havien sorgit a rel de feines que la seva empresa efectuava per a Med Group al Parc Samà. Xavier Martí va dir: “revisant la llei, creiem que hi ha una certa incompatibilitat entre la seva tasca davant de la regidoria i la seva feina”. Joan Recasens va contestar: “no crec que hi hagi incompatibilitats en la meva funció com a tècnic en una empresa que es dedica a fer estudis geotècnics, l’únic que faig jo es analitzar el terreny. Jo no dono ni trec edificabilitat als projectes.

L’empresa de la qual jo sóc gerent ha deixat coses per fer que teníem acceptades de l’anterior legislatura. Vull demanar que no se m’ataqui més en aquesta qüestió, perquè crec que he demostrat prou ètica des que estic a ERC, cosa que no es pot dir de vostè, que ha fet de saltimbanqui d’un grup a l’altre”. L’alcalde va intervenir per dir que coneixia la situació del regidor Joan Recasens i que li donva suport, i, d’altra banda, que tenien tota la confiança en ell i en la seva feina. Xavier Martí va replicar que “en cap moment he posat en entredit la seva ètica, però la llei d’incompatibilitats el podria afectar. Vostè s’ho a pres com un atac personal i la seva resposta ha ratllat l’insult”.

§ El regidor del PP Anton Callau demana a ICV que retiri els cartells electorals§

El regidor del PP Anton Callau va demanar a Salvador Matas, representant d’ICV, que es retiressin els seus cartells de les passades eleccions municipals. Salvador Matas va replicar que acceptava que encara no havien tret els cartells, però que encara hi havia d’altres partits que en tenien. Anton Callau va dir que era totalment fals que el PP encara tingués cartells penjats.

§ Més preguntes de la PLIC al ple municipal§

L’únic grup que va intervenir en el capítol de precs i preguntes va ser el representant de la PLIC Xavier Martí. Va començar dient que a l’empresa Servidrum havien fet obres sense permisos. Va dir, també, que tenia moltes queixes per males olors per part de veïns de Vilafortuny. L’alcalde va dir que s’havien demanat informes sobre el tema i que en aquests moment no s’estaven fent obres a l’empresa, però que les males olors era un tema que l’Ajuntament seguiria de prop i demanaria controls ambientals.

Va preguntar també com era que el centre de coordinació de platges, situat davant de l’Horta de Santa Maria, que havia quedat paralitzat, s’havia convertit en un aparcament d’autocaravanes, per la qual cosa deia que com a mínim s’hauria de tancar. La resposta va ser que el tema es portaria endavant a partir d’octubre. Un prec de la PLIC va ser que s’elevessin diversos passos de vianants, sobretot els del vial del Cavet i Vilafortuny, per alentir la velocitat. L’equip de govern va dir que estudiarien el tema, però que almenys pel que feia al vial del Cavet durant dos anys encara fóra competència de la Generalitat.

Comenta aquest article