Informació general

El nou edifici de la plaça del Pòsit serà un centre comercial

Per Anna Fargas

Robert Benaiges, Josep Pijoan, Gabriel Bosques i dos responsables més del projecte durant la presentació ahir al matí

El projecte del nou edifici de la Confraria de Pescadors que s'ubicarà a la plaça del Pòsit es va presentar ahir al matí. En la presentació hi van intervenir Josep Pijoan –patró major de la Confraria de Pescadors de Cambrils–, Robert Benaiges –alcalde de Cambrils– i Gabriel Bosques Sánchez –que juntament amb Josep M. Ferran Mercadé i Oriol Llauradó March és l'arquitecte del projecte–.

El nou edifici està enfocat a ser un centre comercial i portarà el nom de Centre Comercial "El Pòsit". El projecte està dividit en una planta subterrània, on hi haurà un pàrquing, una planta baixa, una primera i una segona planta. La zona comercial tindrà una superfície construïda de 2.461,9 m2 i la inversió total té un cost de 6.904.387 euros més IVA. Aquesta inversió serà sufragada en la seva totalitat per la Confraria de Pescadors, a més el fet d'urbanitzar tota la plaça també anirà al seu càrrec.

Pel que fa al període de construcció, Josep Pijoan va comentar que "les obres poden perjudicar als veïns, però després serà positiu per tothom". Des de la Confraria es va decidir edificar un centre comercial perquè, tal i com va explicar Pijoan "és el que ens pot portar més beneficis i rendiment als pescadors, ja que tots els guanys es repartiran entre els pescadors de la Confraria". Per la seva banda Robert Benaiges va voler expressar el recolzament de l'Ajuntament en el projecte, "vam dir que acceptaríem el que la Confraria volgués, i el que han decidit ho veiem amb bons ulls". Benaiges va valorar positivament la perspectiva de futur que té la Confraria de Pescadors i va comentar que aquest edifici "s'ha de convertir en un edifici emblemàtic de la ciutat".

Edifici amb referents simbòlics al món dels pescadors

Totes les façanes de l'edifici seran molt vidrades i hi haurà porxos a la planta baixa. Per tal de donar amplitud en els carrers que envolten l'edifici, la façana que dóna al carrer de Pescadors s'alinearà en planta baixa a les cases existents i la façana que dóna a la plaça i al carrer de Pau Casals es configurarà amb entrants i sortints per eliminar l'idea d'edifici tancat i aprofitar la situació de vistes i sol.

Des de la Confraria es va demanar als arquitectes que en l'edifici hi hagués referents al món pescador, per aquest motiu es construirà una malla metàl·lica que envoltarà tot l'edifici, a més es col·locarà el nom del Pòsit a la façana principal. A la plaça es construiran uns cercles que faran referència al lloc de la venda de peix que es duia a terme en aquella mateixa zona i es recuperarà el rellotge de l'antic edifici integrant-lo al disseny de la nova plaça.

Un pàrquing, una zona comercial i una zona destinada a la restauració

Els espais de l'edifici es distribuiran en una planta soterrani on s'hi ubicarà un aparcament de rotació de 95 places amb connexió directa a l'edifici i a la plaça; una planta baixa i primera, on es col·locaran locals comercials en dúplex (dues plantes) amb accés directe des de l'espai públic i des de l'interior de l'edifici, a més en la planta baixa es situarà la nova botiga del peix que tindrà les oficines de gestió en la planta segona; i finalment la planta segona està projectada, inicialment, com un únic local lligat a la restauració.

Pel que fa a la plaça s'intentarà que sigui únicament per a vianants i es restringeixi l'accés rodat, per aquesta raó l'accés a l'aparcament soterrat es farà pel carrer de les Barques. La urbanització de la plaça tindrà pocs elements per tal de crear un espai polivalent on s'hi puguin continuar duent a terme activitats; a més es conservarà la majoria d'arbrat existent.

Les obres està previst que s'iniciïn el mes de setembre del 2009 i que finalitzin el febrer del 2011, l'empresa que ha de construir l'obra encara no ha estat adjudicada. Gabriel Bosques va comentar que "l'obra serà complicada, no per les dimensions de l'edifici sinó perquè es troba en una zona molt cèntrica amb molta activitat". La construcció es durà a terme en tres fases, primer el pàrquing, després l'edifici i finalment la plaça.

Aspecte del futur nou edifici amb una zona amb porxos

Comenta aquest article