Informació general

El govern municipal i la PLIC enceten una nova etapa de col·laboració conjunta

Per Berta Ruiz

Xavier Martí(PLIC), Robert Benaiges(PSC) i Salvador Matas(ICV), en la roda de premsa d'ahir al matí

La jornada d'ahir va evidenciar un canvi polític força important en el sí del consistori cambrilenc. Al matí, l'equip de govern, encapçalat per l'alcalde de Cambrils –Robert Benaiges– i Salvador Matas, oferien la tradicional roda de premsa prèvia al ple per tal de presentar els diferents punts de l'ordre del dia i, en aquesta ocasió, ho van fer acompanyats del portaveu de la PLIC –Xavier Martí–. Tots tres van escenificar davant dels mitjans de comunicació aquesta entesa puntual entre l'equip de govern i la PLIC, amb l'acord arribat sobre les ordenances fiscals pel 2009, i també van deixar la porta oberta a futures col·laboracions i acords que poden produir-se en un futur. El regidor d'ERC, Joan Recasens, no va ser present a la roda de premsa ja que es va haver d'absentar de la Casa de la Vila poc abans de l'inici.

En el ple, celebrat al vespre, també es va fer palès aquest acord entre el govern i la PLIC. És més, en una moció presentada conjuntament entre la PLIC, PP i CiU –per reduir la despesa corrent–; la Plataforma Independent Cambrilenca va demanar als altres dos grups de l'oposició que es retirés un punt en concret de la moció, ja que l'equip de govern així ho va demanar per tal de donar-li suport. Finalment, CiU i PP van decidir deixar la moció tal i com s'havia presentat; i aquesta va ser rebutjada amb tots els vots en contra de l'equip de govern.

Moment del ple en què es van aprovar les ordenances fiscals amb els vots a favor del govern i de la PLIC

Aprovació definitiva de les ordenances fiscals pel 2009 amb el suport de la PLIC


El ple ordinari celebrat ahir al vespre a la sala de plens va aprovar, entre altres punts de l'ordre del dia, les ordenances fiscals per l'any 2009. Recordem que en el plenari del passat mes d'octubre ja es va presentar la proposta d'aprovació inicial amb el vot favorable únicament de l'equip de govern.

En la roda premsa prèvia al ple realitzada ahir al matí, Robert Benaiges va explicar que l'objectiu de l'equip de govern havia estat "buscar el màxim consens per tal de millorar les propostes, i també permetre que la població es pugui sentir representada amb altres veus de l'Ajuntament". Segons Benaiges, en el moment de fer aquesta aprovació inicial, "vam parlar intensament amb la PLIC, per tal de veure si érem capaços de millorar al proposta, tot incorporant criteris que des de la PLIC es consideraven interessants, i així ho hem fet. Vull agrair a la PLIC, aquest esforç i voluntat que ens ha permès arribar a un consens en diferents temes que repercuteixen en benefici de la població". Benaiges també va apuntar que, "aquestes propostes han enriquit molt les ordenances amb criteris sobre la millora de dos grans àmbits: el tema d'activitat econòmica per un costat, i un segon àmbit, amb estudi aprofundit del padró de l'IBI". Sobre aquest punt, cal destacar que des de l'Ajuntament es realitzarà un estudi per tal de buscar fórmules que ajudin als col·lectius que pateixen majors dificultats econòmiques, amb algun tipus de bonificació o subvenció.

Sobre la col·laboració establerta amb la PLIC, Robert Benaiges va mostrar-se satisfet i va desitjar repetir-ho de cara al futur; per exemple, en l'important tema dels pressupostos pel proper exercici. "Espero que els sis grups que formem l'Ajuntament tinguem la capacitat d'entendre'ns per donar el millor possible, mantenir els serveis i l'actual sistema de benestar que hi ha a la ciutat".

Xavier Martí: "Pensem que en aquests moments de crisi, el que hem de fer com a grup de l'oposició és col·laborar amb el govern i intentar que la pressió fiscal sobre els contribuents sigui la menor possible".

Per la seva banda, en la roda de premsa prèvia, Xavier Martí també va explicar que des de la PLIC es va engegar una roda d'entrevistes amb la regidora i l'alcalde, per tal de poder arribar a un acord final. Segons Martí, "vam confeccionar el nostre paquet d'al·legacions a les ordenances, i ens vam esperar un temps per tal poder-les acabar de definir juntament amb la regidora d'Hisenda, que cal dir que sempre ha estat a la nostra disposició, i el nostre grup li agraeix la seva predisposició per atendre'ns. Pensem que en aquests moments de crisi, el que hem de fer com a grup de l'oposició és col·laborar amb el govern i intentar que la pressió fiscal sobre els contribuents sigui la menor possible".

Congelació de tres taxes

Amb l'acord arribat entre equip de govern i PLIC, es congelen tres taxes, tal i com va apuntar durant el ple la regidora d'Hisenda i Gestió Estratègica –Anna Peláez–. Aquests són l'Impost sobre Activitats Econòmiques (IAE), la taxa sobre els mercats municipals i la taxa per a l'obertura d'establiments. A banda, també s'acorda realitzar un estudi sobre el padró de l'IBI, per buscar alguna via de subvenció. També s'ha inclòs un tipus de bonificació en l'impost de circulació per afavorir als vehicles menys contaminants, així com la realització d'un estudi sobre vivenda protegida.

Sobre aquest punt, Martí també va explicar en roda de premsa que, "des de la PLIC, estem disposats a col·laborar en el que faci falta. Esperem poder presentar un paquet de mesures destinades a aquests col·lectius de persones més desfavorides, per tal de que aquesta pressió fiscal sigui més sostenible".

Vots en contra de PP i CiU

Per la seva part, el regidor del PP –Iñaki Carnero– va argumentar que donada la situació econòmica actual, que afecta als ciutadans i a les empreses, "no veiem oportú que hi hagi un increment de les taxes per sobre de l'IPC". Recordem que les ordenances fiscals tindran un increment general del 4,9%. Carnero va explicar que, "no s'han de pujar els impostos, sinó que s'han de buscar altres tipus de finançament en comptes d'augmentar la pressió fiscal sobre els contribuents".

A aquests arguments, Benaiges va respondre dient que "bona part de les ordenances fiscals queden congelades, i la resta pugen entorn a l'IPC. I així ha estat tant en les èpoques de vaques grans com en les èpoques de vaques magres. Bona part del finançament de l'Ajuntament depèn de les ordenances, i de fet, mantenim la coherència al llarg del mandat.

D'altra banda, la portaveu ahir de CiU –Lluïsa Rom–, també va exposar la postura del seu grup. Segons va apuntar Lluïsa Rom, "valorem l'acceptació de les al·legacions com a insuficients. Des de CiU vam plantejar altres al·legacions que afecten a molta població. Respecte a l'estudi que es vol realitzar sobre l'IBI estem contents, perquè a més, va ser una proposta nostra". No obstant, Rom va retreure a l'equip de govern que la pujada general de les taxes "és abusiva", tenint en compte que l'IPC tancarà l'any 2008 per sobre del 3%. Sobre l'entesa i acord entre el govern i la PLIC, Rom va puntualitzar que, "aquest pretès diàleg entre oposició i govern, a nosaltres ens va arribar dues hores abans de la comissió informativa sobre el tema".
A aquestes qüestions, Benaiges va apuntar que, "el diàleg sempre ha estat un dels nostres arguments, però aquest no existeix si una de les parts no vol. La regidora va dir que tindria el seu despatx obert per quan fes falta, i des d'octubre fins ara, crec que hi ha hagut el temps suficient per dialogar. En segon lloc, dir-li que bona part de les al·legacions presentades per CiU han estat acceptades, tot i que no entenc els motius pels que la proposta de vot de CiU sigui diferent. Em sap greu, perquè per part del govern s'ha fet aquest acord, i esperem que en un futur hi pugui haver acord".

Satisfacció d'ERC i ICV pel consens aconseguit

El portaveu d'ERC –Joan Recasens– també va mostrar-se satisfetque la PLIC hagi aportat les seves al·legacions i s'hagi pogut arribar a un consens. Salvador Matas d'ICV també es va mostrar per l'acord aconseguit en l'aprovació de les ordenances d'enguany, justament en un moment de crisi econòmica molt complicada: "encarar aquesta situació econòmica amb consens és positiu, i no castigant excessivament les butxaques dels contribuents".

Finalment, les ordenances fiscals pel 2009 es van aprovar amb els vots favorables de l'equip de govern i la PLIC, i els vots en contra de CiU i PP.

Moció conjunta de PLIC, PP i CiU per reduir la despesa corrent de l'Ajuntament

Lluïsa Rom de CiU va ser l'encarregada de fer la lectura de la moció per reduir la despesa corrent de l'Ajuntament en què es va demanar que: "es congelin els salaris i les prestacions de tots els regidors; que es congelin els complements de salari dels càrrecs de confiança i de coordinació; que no es contracti més personal a l'Ajuntament ni a les empreses municipals si no és estrictament necessari; que es paralitzin les campanyes públiques d'imatge i les publicacions municipals i que s'impulsi la informació a través de la pàgina web; que la compra de vehicles municipals es racionalitzi i que es coordini l'ús dels vehicles que ja es tenen".

Sobre aquesta moció, Benaiges va respondre que des de l'equip de govern s'està d'acord amb bona part dels punts demanats. De fet, la congelació dels salaris del 21 membres de la corporació representaria un estalvi anual d'uns 12.000 euros, i segons Benaiges, "hem de ser els primers en donar exemple"; mentre que la congelació dels complements de sou dels càrrecs de confiança representaria una estalvi de 4.212 euros anuals. Sobre la congelació dels complements de sou dels càrrecs de confiança, Benaiges va afirmar que, "si la contenció de la despesa ha d'anar per aquí, anem malament. Dins d'un pressupost de 40 milions d'euros, això representa un percentatge molt petit". Pel que fa a la resta de punts va mostrar-se d'acord, i va comprometre's a retallar la despesa sempre que es pugui.

Després d'uns minuts de debat entre govern i oposició, sobre el que cal retallar i el que no; la regidora de la PLIC –Mar Roca– va demanar als seus companys d'oposició que es retirés l'únic punt amb el qual l'equip de govern no hi estava d'acord, respecte a la congelació dels complements de sou dels càrrecs de confiança. A aquesta petició, el regidor del PP –Francesc Garriga– va respondre que, "són gestos que s'han de fer, no per la quantia sinó pel fet. No s'ha pretès tocar cap sou, sinó els complements d'aquests càrrecs. La moció està presentada com un conjunt, i tot i que ens congratulem de la bona voluntat del govern, no la canviarem". Finalment, Benaiges va concloure dient que, "no sé perquè hem d'aprovar una cosa que suposi una discriminació cap a uns treballadors de la casa. Jo no sé quina és l'economia particular d'aquestes famílies".

Finalment doncs, la moció no ja ser aprovada ja que va tenir els vots en contra de l'equip de govern i els vots a favor de l'oposició.

Torn de precs i preguntes

En l'apartat de precs i preguntes, solament el PP va intervenir. Pel que a precs, Francesc Garriga del PP va demanar que s'estudiï la possibilitat de canviar l'enllumenat al barri de l'Eixample, per una il·luminació més càlida i i amb un major estalvi energètic. Pel que fa a les preguntes, Garriga va preguntar a l'equip de govern sobre el projecte de l'ARE, així com les reunions realitzades amb els veïns de la zona sobre aquest projecte. També va preguntar sobre la situació actual del polígon Les Comes.
Aquesta pregunta serà resposta en el proper plenari.

El ple també va aprovar altres punts relacionats amb temes de personal, i també va ratificar l'acord de la Junta de Govern sobre l'aprovació del conveni amb el Consell Comarcal del Baix Camp sobre el servei de transport adaptat pel període 2008-2011. També es va aprovar la cessió de terrenys a la Generalitat per a la construcció del CEIP La Bòbila.

Comenta aquest article