Informació general

Josep-Lluís Carod-Rovira, "Sempre hem tingut la sensació de ser una nació en construcció mentre que la nació espanyola ja està tancada"

Per Lluís Rovira i Barenys

Jordi Fargas, president local d'ERC, i Josep-Lluís Carod-Rovira, vicepresident del govern de la Generalitat, en la presentació d'ahir al matí

"Ser català no és una herència, és una voluntat", afirmava el vicepresident del govern de la Generalitat ahir al matí en l'acte de presentació del seu darrer llibre "2014, que parli el poble català" que va tenir lloc a la sala d'actes de la Cooperativa Agrícola. El llibre s'ha concebut com un full de ruta cap a la independència de Catalunya. El camí hauria de culminar, segons Carod-Rovira, amb un pronunciament del Parlament, reforçat o no per un referèndum.

En la presentació d'ahir, Carod-Rovira va anar desgranant un discurs que resumia l'essència del seu llibre i del seu pensament. Segons explicava el vicepresident del govern, "és català qui vol ser català. Avui a Catalunya vivim en una societat complexe en la que hi trobem tot un ventall de sensibilitats, des de qui es considera només català a qui si considera una mica. L'element comú de molta gent, però, és que ens sentim, en un grau o en un altre, catalans".

En un altre moment del seu discurs Carod-Rovira va afirmar que el fet que Catalunya no tingui estat propi ha tingut, si més no, una cosa positiva, "ens ha fet un país més flexible. A més, sempre hem tingut la sensació de ser una nació en construcció mentre que la nació espanyola ja està tancada, és una nació ja feta i que té un sentit de propietat sobre Catalunya". Referent a la sensibilitat d'Espanya respecte a la llengua catalana Carod-Rovira va posar un exemple, "com s'entén que a Espanya hi hagi 5 universitats que ensenyin el català mentre que a Alemanya n'hi ha 29".

El català, la 84a llengua més parlada al món

Sobre el fet lingüístic el vicepresident del govern va explicar que actualment hi ha 6.500 llengües al món i que el català ocupa el lloc 84 en el rànquing de les més parlades, "cada any es publiquen 10.000 llibres en català i som la 10a llengua que més tradueix al món". Carod-Rovira va explicar amb un exemple el caràcter integrador que proporciona la llengua catalana, "un equatorià que va a viure a Madrid sempre serà un immigrant mentre que si ve a Catalunya i parla català serà, de seguida, un dels nostres".

Ara bé, després de mostrar aquests trets diferencials de la llengua catalana el vicepresident del govern també va dir que "la llengua no ho és tot. No perquè féssim un estat independent el futur de la llengua catalana estaria assegurat. En tenim un exemple en Irlanda. Ara bé, viuríem millor? Estic convençut que sí. A més, tenir estat propi és molt pràctic, t'estalvia donar explicacions", va dir en to irònic.

Renovar els referents nacionals

Carod-Rovira va ser clar en afirmar que "s'hauran de renovar els referents nacionals si es vol seguir sent una nació en construcció. Els catalans d'origen hauran de fer un pas des del sentiment a la construcció. Hi ha un nou sobiranisme que parla castellà. De la suma dels dos factors, sentiment i voluntat, s'ha de fer una nova identitat nacional".

Finalment, Carod-Rovira va explicar els motius de posar la data del 2014 per a assolir la sobirania de Catalunya, "el 2014 farà 300 anys de la pèrdua dels nostres drets nacionals. A més, és la data en la que s'acabaran els fons europeus i les zones del sud d'Europa ho notaran força. En aquesta data també s'acaba la disposició transitòria de l'Estatut que obliga l'Estat Espanyol a fer inversions a Catalunya".

Comenta aquest article