Informació general

Mercè Dalmau (CiU): "Els cambrilencs patirem una pressió fiscal de l'Ajuntament de gairebé dos punts per sobre del que pujaran els nostres sous"

Per Berta Ruiz



D'esquerra a dreta: Lluïsa Rom, Mercè Dalmau i Jesús Nogués, el passat divendres en roda de premsa
Convergència i Unió –amb Mercè Dalmau, Lluïsa Rom i Jesús Nogués al capdavant– van oferir el passat divendres una roda de premsa per tal d'exposar la postura de CiU sobre les ordenances fiscals pel 2009.

Vot en contra de CiU a les ordenances fiscals

La portaveu de CiU –Mercè Dalmau– va explicar que des de l'equip de govern s'han acceptat algunes de les al·legacions presentades per CiU com: la congelació de la taxa per a l'obertura d'establiments; la llicència ambiental i també la congelació de la taxa que grava al mercat municipal. Per Dalmau, "tot i que estem molt satisfets que s'hagin acceptat aquestes al·legacions, des de CiU creiem que és totalment insuficient. Per tant, avancem que votarem en contra de l'aprovació definitiva de les ordenances fiscals".

Segons va explicar Mercè Dalmau des del seu grup, "es va proposar congelar tots els impostos i les taxes que afecten directament els ciutadans. D'aquestes propostes no se n'han acceptat gairebé cap. L'única que s'ha acceptat i que fa referència a la taxa de vehicles és que els vehicles electrònics o amb tecnologia híbrida que funcionin amb gas natural comprimit, altres gasos liquats, biogas, hidrogen o derivats d'oli vegetal tindran un 50% de bonificació. Digueu-me quants vehicles d'aquesta tecnologia hi ha a Cambrils? Potser dotze! Per tant, aquesta és una bonificació que rebrà un percentatge molt reduït de la població. L'esperit de les nostres al·legacions eren que l'economia familiar no es veiés tan gravada".

Mercè Dalmau: "Els cambrilencs patirem una pressió fiscal per part de l'Ajuntament de gairebé dos punts per sobre del que pujaran els nostres sous".

Sobre la pujada general de les taxes i els impostos, que des de l'equip de govern ja es va anunciar que seria d'un 4,9%, Mercè Dalmau va afegir que "aquest augment és abusiu". Segons Dalmau, "des de l'equip de govern es va justificar que l'augment era entorn l'IPC de l'any 2009. Però ara ens trobem que l'IPC tancarà el 2008 per sota del 3%. Per tant, tots els sous i les pensions dels cambrilencs augmentaran entorn el 3%, i en canvi els impostos i taxes que haurem de pagar seran d'un 4,9%. Els cambrilencs patirem una pressió fiscal per part de l'Ajuntament de gairebé dos punts per sobre del que pujaran els nostres sous".

D'altra banda, des de CiU també es va criticar que," aquest l'Ajuntament està suportant una despesa corrent elevadíssima, i el que cal fer és buscar mecanismes per tal de reduir-la. No ens cansarem de repetir, tot i que ens diguin que som uns cínics i uns demagogs, o quin carrer és el que no volem que escombrin. No és qüestió d'escombrar o no escombrar els carrers, sinó que la despesa que es faci sigui l'estrictament necessària. L'equip de govern ha augmentat la despesa d'una manera desorbitada, ja sigui amb els càrrecs de confiança –que ja els vam criticar en el seu moment– o en publicitat i fulletons".

D'aquesta manera, Dalmau va anunciar que des dels tres grups de l'oposició es presentarà una moció conjunta amb una sèrie de propostes i mesures per tal de reduir la despesa corrent: "que es congelin els salaris i les prestacions de tots els regidors; que es congelin els complements de salari dels càrrecs de confiança i de coordinació; que no es contracti més personal a l'Ajuntament ni a les empreses municipals si no és estrictament necessari; que es paralitzin les campanyes públiques d'imatge i les publicacions municipals i que s'impulsi la informació a través de la pàgina web; que la compra de vehicles municipals es racionalitzi i que es coordini l'ús dels vehicles que ja es tenen".

Crítiques al canvi de dia dels plens

D'altra banda, des de CiU també es va aprofitar aquesta darrera roda de premsa per criticar el canvi de dia d'aquest proper plenari, que impedirà a Mercè Dalmau assistir-hi. Tal i com va manifestar la regidora, "des de CiU volem expressar lanostra queixa enèrgica perquè el ple no s'ha mogut de dia. El problema d'aquest ple és que se celebra en un dia que no està estipulat –que és el darrer dimarts de cada mes–. Un cop vam saber que el ple es faria aquest dia, li vaig demanar personalment a l'alcalde que fes els possibles per canviar el dia del ple. Això no ha estat atès i se m'han donat vagues excuses. Voldria aprofitar aquesta compareixença per a que tothom sàpiga que no seré present al ple. Amb aquesta poca voluntat de l'alcalde en canviar el ple, el que està fent és que un regidor no pot exercir el seu dret a participar en el ple. No pot ser que no es respecti el dia establert per fer els plens, i que darrerament ja és una tònica habitual. Tenim la nostra dedicació a l'Ajuntament, però també tenim altres dedicacions com pot ser la dedicació professional, i és difícil compaginar-ho si els dies establerts no es respecten".

Comenta aquest article