Informació general

La Policia Local inicia la campanya de Nadal de Joguets Segurs

Per Anna Fargas

Un moment de la inspecció

La Policia Local de Cambrils, en col·lacoració amb l'Oficina de Consum del Consell Comarcal del Baix Camp, va iniciar ahir al matí la campanya de Nadal de Joguets Segurs. Aquest és el segon any que es realitza i té l'objectiu de realitzar inspeccions per detectar joguets perillosos a més d'ornaments de Nadal que puguin incomplir alguna normativa.

Aquestes inspeccions es realitzen majoritàriament en establiments multipreu ja que, tal i com va comentar David Sánchez –inspector de l'Agència Catalana de Consum– són els que tenen joguets d'un cost menor i normalment són importats de països estrangers que no compleixen la normativa europea. El que els agents de la Policia Local controlen en les inspeccions és que les instruccions del joguet estiguin en català o castellà i que no hi hagi productes nocius pels infants; en algunes ocasions també es porten productes a analitzar ja que a simple vista no es pot observar que sigui perillós.

David Sánchez va comentar que normalment en aquestes inspeccions es troba un nombre elevat de productes defectuosos "sobretot perquè l'idioma està en anglès o xinès i no és correcte". Per la seva banda el caporal Cases de la Policia Local de Cambrils va comentar que "aquest és el segon any que es fa la campanya de Nadal de Joguets Segurs i ens hem trobat algun establiment que ha reincidit en la venda de productes insegurs". La campanya es va iniciar ahir i es durà a terme durant totes les festes de Nadal.

Procediment de la inspecció

La campanya s'inicia amb un treball de camp pels establiments de la població i es realitza una primera observació en la que es puguin detectar aquests objectes que són susceptibles d'incomplir la normativa. A partir d'aquest moment la Policia Local contacta amb l'Agència Catalana de Consum i s'estableixen unes pautes per iniciar unes campanyes d'informació a la ciutadania a títol preventiu per tal que no adquireixin aquest tipus de productes i en els establiments per localitzar i retirar de la venda aquests productes.

David Sánchez va explicar el procediment que es segueix una vegada s'identifica el producte, "primer es detecta si és una alerta o és un producte insegur, després se li explica al venedor la normativa perquè no ho torni a comprar, es precinta el producte i s'aixeca un acta". En aquell moment el comerciant té dues opcions, solucionar el defecte, per exemple posant una etiqueta traduint totes les instruccions, o tornar-ho a fàbrica. Si el venedor decideix tornar el producte ha d'acreditar la factura de compra d'on a tret el producte i la factura de devolució a fabrica, més tard en el magatzem o fàbrica, l'inspector d'aquell territori ha de desprecintar el producte i decidir la sanció corresponent. David Sánchez va comentar que normalment els venedors tornen el producte a la fàbrica "li tornen els diners i ja està".

Comenta aquest article