Informació general

El delegat del Govern visita la Cooperativa i una finca particular en motiu de la campanya de l'oliva

Per Anna Fargas

Josep Baiges, Xavier Vicens, Anton Mendoza, Robert Benaiges, el propietari de la finca i Xavier Sabaté durant la visita a una finca privada

La collita d'olives de Cambrils es calcula que aquest any no arribarà a la meitat de quilos de l'any passat. En aquests moments la campanya es troba a la meitat i ahir a la tarda Xavier Sabaté –delegat del Govern a Tarragona– va visitar una finca particular i la Cooperativa Agrícola de Cambrils amb motiu d'aquesta campanya de la recollida de l'oliva de la D.O.P. Siurana. El delegat va estar acompanyat del director territorial d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural –Xavier Vicens–, l'alcalde de Cambrils –Robert Benaiges–, el president de la D.O.P. Siurana –Josep Baiges–, el president de la Cooperativa Agrícola –Anton Mendoza– i del gerent de la Cooperativa –Lluís Abella–.

En la visita a la finca particular les autoritats van estar acompanyades pel propietari que és membre de la Cooperativa i que els va mostrar el procés de recollida de les olives i també van poder observar l'estat dels olivers aquesta temporada. Després la comitiva es va desplaçar a la Cooperativa on es va fer un recorregut per les instal·lacions per conèixer com es tracta l'oli i el procés des que arriben les olives fins que s'envasa l'oli. Més tard el delegat i representants de la Cooperativa van mantenir una reunió.

Les pluges del mes de maig van afectar la collita d'olives que es preveu que no arribi a la meitat de l'any passat

Xavier Sabaté va explicar en declaracions a Revista Cambrils Diari Digital que aquest any ha vingut a conèixer quin és l'estat de la collita i el procés de producció de l'oli perquè "l'oliva i l'oli de Cambrils ja té una fama reconeguda de sempre i més en aquests últims anys amb els premis que ha rebut, a més hi ha molta experiència i bones maneres de cuidar el camp, n'entenen molt aquí a Cambrils de cuidar l'oliver i de com fer l'oli bo". Tot i això Sabaté va lamentar que la collita d'aquest any no fos abundant i va comentar que "és una llàstima però estic segur que l'oli es vendrà bé, i com diuen els pagesos l'any que ve, sempre estem pendents de l'any que ve, doncs a veure si l'any que ve".

La campanya de la recollida de l 'oliva es va iniciar el mes d'octubre, Anton Mendoza va explicar que en aquests moments s'està en la meitat de la collita "i comptem que per Nadal ja estarà gairebé tot enllestit". Mendoza va comentar que la valoració d'aquest any és "molt trista, crec que ens quedarem en la meitat de la collita de l'any passat". A més Anton Mendoza va afegir que el rendiment de les olives també és molt més baix "per tant hi ha menys olives, però també hi ha menys oli per les olives, l'any passat van rajar entre un 18% i un 20% de litres i aquest any no crec que arribem al 16%".

Els motius d'aquesta mala collita són degut a les pluges que es van produir durant el mes de maig, Mendoza va explicar que "la florida que tenien els arbres la va fer perdre".

Comenta aquest article