Cultura

El cambrilenc Iban Beltran estrena "Mit Stalin spielen" a la sala petita del Teatre Lliure

Per Anna Fargas

Imatge de l'espectacle "Entremès dels dos estudiants"

El cambrilenc Iban Beltran estrenarà aquest proper divendres a la sala petita del Teatre Lliure l'obra Mit Stalin spielen (Jugant amb Stalin). Des de fa uns anys el Teatre Lliure escull tres de les obres que apareixen en la programació i demana a tres creadors emergents que realitzin una versió paral·lela de l'obra programada. Aquest any el cambrilenc ha estat un dels tres creadors escollits i ha tingut l'encàrrec de fer una versió de l'obra Jugar amb un tigre de Carlota Subirós basat en un text de Doris Lessing –guanyadora del premi Nobel de Literatura 2007– a partir del món de Lessing i d'altres de les seves obres.

L'estrena es realitzarà aquest divendres 28 de novembre a les 18h a l'Espai Lliure i es representarà els dos divendres següents, el 5 i 12 de desembre. Iban Beltran va explicar en declaracions a Revista Cambrils Diari Digital que amb l'assaig obert sobre Doris Lessing "volíem mostrar que Lessing era una dona molt compromesa i que en l'actualitat una noia de la mateixa edat que tenia l'autora als anys 50, quan va escriure Jugant amb un tigre, està més preocupada per pintar-se les ungles que per comprometre's amb el que passa en el món; Doris Lessing no parava de lluitar i aconseguia grans coses, nosaltres com que els grans canvis ja els tenim, doncs passem una mica".

L'obra original de Doris Lessing situa l'escena en els anys 50, després de la mort d'Stalin, quan la gent comença a veure el comunisme d'una altra manera. Iban Beltran va decidir adaptar els temes que apareixen en l'obra a l'actualitat, per aquesta raó situa la història l'any 1989 durant la caiguda del mur de Berlín, "juguem a donar la fotografia inversa de Doris Lessing, els seus personatges parlen molt i tenen molt poca acció i nosaltres aportem més acció, situem l'obra el dia que cau el mur de Berlín per això el títol està en alemany, on Stalin és un gat que es torna un tigre".

Primer premi de teatre de la Fira Mediterrània de Manresa

El 30 d'octubre Iban Beltran va presentar l'obra Entremès dels dos estudiants a la Fira Mediterrània de Manresa, l'obra era el resultat del projecte que havia presentat l'any anterior i que havia aconseguit el primer premi en l'apartat teatral de la Fira Mediterrània. L'espectacle va rebre molt bona acollida de públic i també de crítica valorant-lo com una proposta atractiva i una posada en escena atrevida i sorprenent. Pel que fa a l'escenari escollit, l'Auditori de Sant Francesc, una església abandonada que es va recuperar a petició de l'equip d'Iban Beltran ja que es volia que el públic no es posés en la situació de l'espectador, tot i que va ser ben valorat per la proximitat va tenir problemes amb l'acústica ja que les veus es perdien una mica amb la reverberació del so.

L'obra és una peça de teatre popular català del s.XVIII en vers. Beltran la va descobrir quan va fer una lectura d'un fragment en la presentació del llibre Teatre burlesc català del s.XVIII de Josep Maria Sala-Valldaura on apareix aquest text recuperat i va decidir redactar el projecte pel premi de la Fira Mediterrània. Entremès dels dos estudiants utilitza un tema molt recorrent com és la picaresca, i explica  com dos estudiants que estan morts de gana i d'avorriment decideixen robar el pa a una fornera, a partir d'aquí comencen les trifulgues on també apareix en escena la filla de la fornera. Iban Beltran va fer una versió actual i hi va incorporar música en directe amb Marcel Caselles, Carol Duran i Núria Lozano de La Carrau.

Els dies 21 i 22 de novembre Iban Beltran va portar la mateixa obra al Festival Lola d'Esparreguera. Cal destacar que aquest festival va tenir com a espectacle inaugural una obra on també participa Beltran, Jazz a les fosques, d'Ignasi Terraza amb la proposta "Jo vull ser com Johan Cruyff" del cambrilenc. Jazz a les fosques es va estrenar al festival Grec 08 el mes de juliol i a partir d'aquí ha realitzat més representacions com la del festival de poesia Taca d'Oli de Reus que es va dur a terme al centre Cal Massó el dia 6 de novembre.

El 17 de desembre Iban Beltran viatja al MoMA de Nova York

A part de les obres que Iban Beltran dirigeix, treballa com a ajudant del director Joan Ollé, amb ell ja va participar en la cerimònia d'inauguració de la Fira de Frankfurt i el 17 de desembre realitzaran l'acte que es durà a terme al MoMA (Museum of Modern Art) de Nova York en motiu de l'Any Internacional del Multilingüisme declarat per l'ONU. La Generalitat de Catalunya ha creat la Casa de les Llengües - Linguamón i vol situar a Barcelona com la seu mundial del multilingüisme, per aquesta raó s'escenificarà un acte al MoMA per agafar-ne el testimoni.

Comenta aquest article