Cultura

50 joves participen a la 13a edició de les excavacions de la Llosa

Per Raquel Samaniego

S'ha promogut enguany la tretzena edició del camp de treball a la vil·la romana de la Llosa. La organització ha anat a càrrec de la Secretaria General de Joventut i ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Cambrils i el Museu d’Història. Enguany hi han participat un total de 50 joves voluntaris d’edats compreses entre els 18 i els 25 anys. El camp de treball ha estat gestionat per la Fundació Pere Tarrés i s’han realitzat dos torns, el primer del 2 al 15 de juliol, en el qual han participat joves procedents de diferents comunitats autònomes de l’Estat espanyol de 18 a 25 anys, i el segon del 17 al 30 de juliol en el qual han participat joves de procedència estrangera.
Els joves voluntaris han realitzat, durant els tretze dies que ha durat cada torn, diferents tasques d’excavacions i cates per aprofundir en les estructures que ja es van obrir els estius anteriors. Tot el treball tècnic realitzat ha estat dirigit i coordinat per l’empresa Codex, que ha ensenyat als joves les diferents tasques a realitzar en un jaciment arqueològic, com el rentat, la codificació, l’inventariat i la classificació dels elements arqueològics, entre d’altres. Segons ha especificat el director del Museu d’Història de Cambrils, Gerard Martí, s’ha treballat la zona propera al mar, on hi havia antigament l’àrea industrial de la vil·la, que correspon a la primera fase i que pertany al segle i aC. A més, també estava previst treballar la part del nord del jaciment, que fins ara no s’havia excavat mai.



725 joves en 13 anys

A part del treball al jaciment de la vil·la romana s’han programat diferents activitats socials, lúdiques i culturals. Al CEIP Marinada va ser on van fer estada els joves.
Durant les tretze edicions de les excavacions de la vil·la romana de la Llosa, i comptant tant els joves de l’Estat espanyol com els que provenen de fora, la participació total ha estat de 725 joves que han visitat i col·laborat en les tasques d’excavació. Enguany, els joves que provenen de fora són d’Armènia, Quebec, el Japó o els Estats Units, entre d’altres, i els espanyols són d’Euskadi, les Balears o Andalusia, entre d’altres.


§ Fumiya Kamikawaji Edat: 21 Ciutat: Tokio [Japó]§

Fumiya Kamikawaji està estudiant política internacional. Ell coneixia la nostra població abans d’anar a La Llosa perquè l’havia vist per Internet. Va decidir venir a Cambrils perquè ell té amics espanyols, i aquesta és una raó perquè va triar el camp de la Llosa. A més, va trobar que tenia una molt bona vista i un mar molt bo. Ell opina que és un treball molt dur i molt interessant i que de vegades ells poden trobar petits fragments de peces. També diu que li agrada molt el nostre poble.
§ Eric Ste-marie Edat: 24 Ciutat: Montreal [Canadà]§

L’Eric va estudiar arquitectura, però ara no està estudiant. Ell va triar Cambrils perquè sempre havia volgut venir a Espanya per fer alguna cosa com la que es fa a la Llosa, ja que per a ell l’arqueologia i la història són molt interessants i li agraden molt. Abans de venir aquí, no havia sentit parlar mai de Cambrils. Per a ell, és un lloc fantàstic i gran, i hi ha moltes coses per descobrir i molta història que no coneixia abans. A més, diu que li agrada molt Cambrils.
§ Pilha Aaltonen Edat: 20 Ciutat: Helsinki [Finlàndia]§

La Pilha està estudiant periodisme. Ella tenia l’oportunitat d’escollir entre cinc camps diferents, però no sabia quin escollir. Finalment va triar Cambrils, i explica que l’aspecte arqueològic de Cambrils és molt interessant. Pilha no coneixia Cambrils abans, però si que havia visitat Barcelona. De fet, ella no es pensava que la nostra població seria una ciutat tan turística, però diu que tot és molt bonic, les platges, la ciutat, etc. Explica que el seu treball a la Llosa també és molt interessant, i a més, que poden fer coses molt diferents i trobar moltes peces.
§ Halil Oz Edat: 22 [Turquia]§

En Halil va triar Cambrils perquè sabia que estava al costat del mar. Una de les raons perquè va venir aquí era perquè volia visitar Espanya, perquè sempre li havia agradat molt. Abans de venir aquí ell no coneixia Cambrils, però explica que el treball a la Llosa li agrada molt, que és molt divertit i que tenen la possibilitat de poder trobar moltes coses. També ens diu que això és molt diferent al seu país, Turquia. Com tots els seus companys, ha viscut una experiència nova en la qual tots estan d’acord que és una activitat molt interessant i divertida.

Comenta aquest article