Informació general

Neix Progat Cambrils amb l'objectiu de promoure mètodes ètics de control de la població de gats de carrer

Per Anna Fargas

Imatge d'aquest matí d'un dels gats que acostuma a passejar per la zona del Mercat Municipal de la Vila

Progat Cambrils és la nova associació que ha nascut al nostre municipi i que té com a objectiu promoure els mètodes ètics de control i estabilització de la població de gats lliures a la població i aconseguir una bona convivència entre els defensors i els detractors d'aquests animals. L'associació està legalitzada a Cambrils des del mes d'octubre, però a Catalunya l'entitat funciona des de 1998. Progat Catalunya va néixer a Barcelona amb l'objectiu de protegir els gats del carrer, l'associació treballa conjuntament amb ajuntaments i diputacions i desenvolupen el programa CER (Captura, Esterilització i Retorn) a més d'assessorar a altres organitzacions, administracions o persones que demanin aplicar aquest projecte de gestió de colònies de gats lliures. L'associació Progat existeix a municipis com Badalona, Cornellà, Sabadell o Terrassa; i a la zona de Tarragona a més de Cambrils també es troba a Tortosa.

Progat Cambrils es va formar el passat mes d'octubre i de moment el formen 20 persones

Raquel Boavida és la presidenta de Progat Cambrils i va explicar, en declaracions a Revista Cambrils Diari Digital, que va arribar al nostre municipi fa cinc anys i es va instal·lar a la zona de Sol Cambrils. Allí van començar a arribar gats del carrer que ella alimentava i aquest fet li comportava algun problema amb els veïns, Boavida va començar a informar-se per internet fins que va descobrir l'associació Progat. Més tard va conèixer més gent a Cambrils que tenien el mateix problema i van decidir muntar una associació que estigués sota el paraigües de Progat.

Progat Cambrils està legalitzada des del mes d'octubre i de moment està formada per una vintena de persones. Raquel Boavida explica que el "nostre objectiu és conviure pacíficament els defensors amb els detractors dels gats i que als animals se'ls respecti i se'ls deixi viure ja que a Cambrils hi ha gent que els enverina o els dispara amb perdigons, els gats tenen dret a viure, formen part de Cambrils".

L'esterilització com una mesura ètica de control

Raquel Boavida va explicar que Progat defensa l'esterilització com a mesura ètica de control de les colònies de gats, "si els gats estan esterilitzats no n'hi haurà més, n'hi ha més perquè la gent els abandona o els té a casa seva i no els esterilitza; els gats esterilitzats no miolen, no es barallen i si els dones menjar en un lloc concret no embruten". Boavida va comentar que la solució tampoc està en treure els gats de la zona on es troben ja que "si treus els gats d'un lloc, quan deixes aquell lloc buit en tornaran d'altres, i llavors s'ha de tornar a començar, per això és més fàcil controlar els que ja hi ha".

Els membres de l'associació, cadascú en la mesura que vol o pot, realitzen diverses tasques relacionades amb la gestió i el control d'aquestes colònies de gats. Hi ha persones que col·laboren amb la quota anual de 30 euros, d'altres s'encarreguen d'alimentar les colònies, recollint els gats i portant-los al veterinari, fent la funció de casa d'acollida mentre el gat s'està recuperant d'alguna ferida o intervenció, etc.

Per posar-se en contacte amb l'associació es pot fer a través del correu info@progatcambrils.org o trucant al telèfon 697 944 077 i per a més informació es pot consultar la web www.progatcambrils.org

Treballar amb l'Ajuntament de Cambrils

Una de les propostes que explica Progat és trobar uns punts on donar menjar als gats del carrer, aquest menjar consisteix en pinso sec i aigua i els encarregats d'alimentar aquesta colònia porten el menjar una vegada al dia o dos i després d'esperar que els gats hagin menjat, el retiren. Boavida va comentar que aquesta iniciativa ja l'estan duent a terme els membres de l'associació en algunes colònies, "ja que d'aquesta manera no s'embruta res", però això es contraposa amb una normativa de l'Ajuntament que prohibeix donar menjar als animals al carrer.

Progat Cambrils ha iniciat reunions amb personal de l'Àrea de Medi Ambient per tal de presentar-los el seu treball i per a col·laborar conjuntament quan es realitzen les esterilitzacions o quan es reben queixes de veïns. Raquel Boavida va comentar que "es podria dir que volem ser la brigada dels gats, volem fer de mediadors entre la gent i l'Ajuntament, per intentar trobar una solució; fer-los entendre que el que volem és capturar-los, vacunar-los, desparasitar-los, esterilitzar-los i retornar-los a la seva colònia". Boavida va explicar que "l'Ajuntament vol veure treball fet per això m'he compromès a portar un registre d'on estan localitzades les colònies, formades per grups de dos o tres gats, a Cambrils, i a partir d'aquí treballar conjuntament".

Comenta aquest article