Informació general

Representants del sector turístic denuncien la posada en marxa de la torxa de Basf-Sonatrach

Per Lluís Rovira i Barenys



Els representants de la FEHT es van manifestar contra la posada en marxa de la torxa de BASF
Els representants del sector turístic associat a la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de la província de Tarragona (FEHT) s’han manifestat radicalment en contra de la posada en marxa de la planta de deshidrogenació de l’empresa Basf- Sonatrach. Segons va manifestar el portaveu de l’associació, Salvador Pellicé, en la roda de premsa celebrada el passat 18 de juliol a la seu de la FEHT a Tarragona, “Basf té la intenció de posar en marxa la torxa de 130 metres entre aquest mes d’agost i de setembre. Això significarà que es produeixin flames de 60 metres d’alçada amb el conseqüent impacte visual i sonor. El més greu de tot és que això es produeixi en plena temporada turística cosa que provocarà que els nostres visitants vegin aquestes flames així com també algunes poblacions des de les quals fins ara no es veia l’impacte de l’indústria química”. La FEHT considera que la posada en funcionament d’aquesta torxa provocarà l’alarma social i, a més, perjudicarà els interessos turístics de la zona. A banda, acusen l’empresa de prepotència i de manca de sensibilitat cap al seu entorn i demanen responsabilitats polítiques, administratives i econòmiques.


Carta a les administracions

La FEHT va anunciar que faria arribar a les diferents administracions, subdelegat del Govern, delegat de la Generalitat i alcaldes de Reus i de Tarragona, les seves reivindicacions. Concretament demanen que no s’autoritzi la posada en marxa d’aquesta planta de deshidrogenació fins al gener de 2003. També demanen que es verifiqui aquesta instal·lació química per comprovar si disposa de la tecnologia adequada i es compleix la normativa vigent així com que es revisi l’expedient urbanístic per veure si es legal la construcció d’una torxa de 130 metres d’alçada. Els terrenys on s’ha construït la torxa pertanyen al terme municipal de Reus. Salvador Pellicé va manifestar la confiança del sector turístic perquè es prenguin les mesures oportunes, “no descartem fer d’altres accions si s’escau. De moment esperarem les respostes de les diferents administracions”. El president de l’Associació d’Apartaments Turístics de la Costa Daurada, Josep Graset, va voler precisar que amb aquesta postura no anaven en contra de la indústria química, “només defensem que la indústria química no creixi dins el polígon sud”, va manifestar. Graset també va explicar el sentit de demanar que la posada en marxa es faci el mes de gener, “quan es fa la posada en marxa és quan les flames són més fortes. Quan ja estigui en funcionament regular no hi hauria d’haver flames”.


Problemes d’encaix

La posada en funcionament de la torxa de Basf és un més dels problemes d’encaix que hi ha entre la indústria química i el sector turístic de la nostra zona. Recordem que l’any passat el sector turístic ja es va manifestar en contra d’una possible expansió de la indústria química al sector sud del polígon i fins i tot van mantenir una reunió amb el president de la Generalitat per tractar aquest tema. En aquesta reunió celebrada el passat 9 de novembre al Palau de la Generalitat Jordi Pujol es va comprometre a elaborar un informe relatiu a la seguretat i la contaminació en aquesta part del territori. Les reunions amb les diferents administracions s’han anat mantenint al llarg d’aquests mesos. La darrera, segons va manifestar el portaveu de la FEHT, s’havia mantingut el dia abans de la roda de premsa.


La FEHT compleix un any

La FEHT es va constituir ara fa un any i agrupa unes 3.000 empreses del sector turístic de la demarcació de Tarragona. A la roda de premsa del dia 18 hi eren presents els representants de les diferents associacions que la composen. Hi havia Josep Martí – president de l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria–, Enric Aragonés –president de l’Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda–, Josep Graset –president de l’Associació d’Apartaments Turístics de la Costa Daurada–, Antoni Ros –president de l’Associació d’Agències de Viatges Receptives Costa Daurada–, Xavier Blasi –vicepresident de l’Associació de Càmpings de la Costa Daurada– i Carlos Segarra –president de l’Associació d’Hotels de Tarragona–.

Comenta aquest article