Informació general

El ple reclama de nou la gratuïtat de l’autopista

Per Josep Maria Ferrando, Redacció



Peatge a Cambrils de l’autopista A-7
El punt que va despertar més interès del ple va ser la moció presentada pel regidor d’Obres Públiques i Promoció de la Ciutat demanant de nou la gratuïtat de l’autopista A-7 al seu pas per Cambrils. Francesc Garriga va demanar en primer lloc que la presentació de moció fos presentada per tots els grups polítics de l’Ajuntament. L’oportunitat de presentar en aquest moment la moció és, per Francesc Garriga, la fusió de les dues companyies concessionàries, Aumar i Acesa, i per tant desapareix el motiu que sempre s’ha al·legat perquè Cambrils no pogués gaudir de la gratuïtat que en altres trams de l’autopista es va aconseguir fa uns anys.
El text concret de la moció evidenciava l’estat de col·lapse en què es troba l’N-340, mentre no es construeixi el desviament, a més, tal com explica la moció, amb el nou tram construït de la carretera de Montbrió l’accés per als vehicles pesants a l’autopista ha millorat. Amb tot això, sumant-hi la fusió de les dues empreses concessionàries, havia quedat invalidada l’excusa que es tractava d’una altra empresa. La moció parlava també del greuge comparatiu amb altres zones de l’Estat, tal com havia quedat clar en la declaració de Gelida de l’any 1998. En un altre apartat, l’escrit demanava al Ministeri de Foment la construcció d’una rotonda a l’alçada de la cruïlla amb l’N-340.
El debat va sorgir quan el regidor d’Urbanisme, Anton Callau, es va mostrar d’acord amb la moció, menys en l’apartat en què es parlava de greuge comparatiu amb d’altres zones de l’Estat respecte a Catalunya, tot i que va expressar que no la votaria en contra. La justificació d’aquesta petició és que també en d’altres zones de l’Estat també es paguen autopistes. A partir d’aquí va intervenir Jordi Savall, que va explicar que la declaració de Gelida havia estat aprovada al Parlament de Catalunya per tots els grups polítics. Francesc Garriga va intervenir transigint en el text que hi havia un greuge comparatiu amb altres zones de l’Estat, i deixant en l’escrit que Cambrils patia un greuge comparatiu a l’haver de pagar peatge. Un altra tomb de cargol el va donar el regidor Robert Benaiges, quan va explicar que la gratuïtat l’havia demanat l’Ajuntament per unanimitat l’agost passat, i preguntava a l’equip de govern si s’havia fet res per reivindicar aquesta gratuïtat. Francesc Garriga va dir que sí que s’havien fet diverses entrevistes, tant a Madrid com a Barcelona, demanant la gratuïtat. Salvador Matas també va voler intervenir per donar suport a la moció, però de nou es va preguntar per què a més de parlar de l’autopista no es tenia en compte que la solució definitiva és la construcció de la variant de l’N-340. Finalment, i després de diverses intervencions en què hi va haver encara més matisos sobre el redactat del text, el ple va aprovar la moció per unanimitat.
§ Dimiteix el president del grup polític ACI§ El fins ara president de l’Alternativa Cambrilenca Independent, Miquel Àngel Garcia, va presentar la seva dimissió del càrrec d’aquest grup polític en el decurs de la reunió que van fer el passat 29 de juliol. El proper mes ampliarem aquesta notícia.

Comenta aquest article