Cultura

Antonio Canales, estrella del XXVIII Festival Internacional de Música

Per Noemí Tuset

Com cada any, el Festival Internacional de Música de Cambrils ha tornat a veure la llum. Enguany s’ha celebrat la 28a edició del 4 al 16 d’agost. Hi ha hagut canvis respecte al festival de l’any anterior, ja que aquesta vegada els jardins del castell de Vilafortuny no han sigut els protagonistes en cap de les actuacions, i tampoc ho han sigut el santuari de la Mare de Déu del Camí ni la cripta de l’Ermita. És a dir que els concerts van tenir lloc al Parc Samà i a l’interior del castell de Vilafortuny. El nombre de concerts ha disminuït a vuit –l’any anterior n’hi va haver onze–, tot i que realment només han estat set, perquè el de The Golden Gate Quartet va quedar anul·lat a causa de la pluja.
Cal destacar que en aquest festival la programació ha sigut molt variada, ja que s’hi ha pogut veure espectacles i concerts de tota mena, que anaven des del flamenc de Canales a la música clàssica de l’Hungarian Virtuosi Orchestra. Aquesta diversitat ofereix al públic una major opció de tria.


4 d’agost. Solistes del Ballet Nacional de Sofia-Bulgària



Actuació inaugural de la 28a edició del festival a càrrec del Ballet Nacional
Aquesta actuació va ser la que va inaugurar la 28a edició del festival, i es va realitzar al Parc Samà. En total hi havia vuit intèrprets, entre ells la directora del Ballet Nacional, Maria Tacheva Llieva. El programa que van oferir estava dividit en dues parts: a la primera van representar El Trencanous, el III Acte d’El llac dels Cignes i el II Acte de La Bayadère, i a la segona, variacions de Carmen, el II Acte de Les Sílfides, l’adàgio del I Acte de Romeo i Julieta i Don Quijote. En tots aquests fragments de diverses obres es van poder veure les ballarines i els ballarins amb vestits molt diferents. El primer dia del Festival, el públic va ser bastant escàs.











7 d’agost. The American Spiritual Ensemble & Orchestra



Moment de l'actuació dels The American Spiritual Ensemble & Orchestra
Una gran massa de públic va assistir al Parc Samà per escoltar alguns dels millors solistes afroamericans dels Estats Units que formaven part del cor. Estava format per dotze dones, nou homes i el director i també fundador Everett McCorvey. L’orquestra que acompanyava els cantants estava formada per sis músics, amb un piano, un contrabaix, un clarinet, un saxofon alt, una trompeta de vares, un teclat i una trompeta. El programa que van interpretar estava dividit en dues parts. La primera part va consistir en una selecció dels clàssics de Broadway anomenada El musical americà, i a la segona van interpretar l’òpera en concert Porgy & Bess de George Gershwin. Cal destacar que aquesta formació ja va actuar en el XXVI i XXVII festivals, i que en els tres concerts dels diferents anys, van acabar el concert cantant la famosa cançó Oh, happy day en un bis. En aquest concert, van fer dos bisos per complaure el públic, que animava a la formació aixecant-se i amb forts aplaudiments. El públic que ho desitjava va poder comprar CD de la formació que es van posar a la venda a la mitja part.





8 d’agost. Duo de pianos Ivon i Ivet Frontela Rico

Aquest concert es va realitzar al castell de Vilafortuny. Les germanes Frontela estan llicenciades per la Universitat de Cuba, on són professores de piano. El seu programa combina la seva formació de l’escola russa amb la seva influència americana. A la primera part van interpretar peces de Claude Debussy i Sergei Rachmaninov, i a la segona, de Max Bruch, Francis Poulenc, Timo-Juhani Kyllönen i George Gershwin, entre d’altres. Cal destacar que l’any passat Ivon Frontela ja va actuar al festival fent un duo de veu i piano amb el baríton Claudio Aráis. El concert va finalitzar amb forts aplaudiments per part del nombrós públic.


9 d’agost. The Golden Gate Quartet

Malauradament aquest concert, un dels més esperats per ser un dels intèrprets destacats, va quedar suspès a causa de la pluja que va fer acte de presència una hora abans de començar l’actuació al Parc Samà.


10 d’agost. Trio Mompou

 
 
 A la foto superior, Josep Salceda fa lliurament   d’articles periodístics que parlen de Vilafortuny al propietari del castell Ricard Aparici. A sota, el trio Mompou, amb el cambrilenc Joan Lluís Jordà al violí
Aquest trio, que amb el seu nom rendeix homenatge al compositor Federico Mompou, va actuar al castell de Vilafortuny. Al piano, Luciano González Sarmiento, el cambrilenc Joan Lluís Jordà al violí i Dimitar Furnadjiev al violoncel, van oferir un programa en dues parts. A la primera part es va fer homenatge a Xavier Montsalvatge, tocant peces en primer lloc de Federico Mompou i després de Xavier Montsalvatge. A la mitja part, Josep Maria Recasens va fer lliurament d’un facsímil d’un document antic de Vilafortuny emmarcat al propietari actual del castell, Ricard Aparici. Seguidament, a la segona part el trio va interpretar peces de Francisco Asenjo Barbieri, d’Amadeo Vives i de Tomas Breton. De les dues sales, una i mitja van quedar plenes i en acabar el concert, el públic va aconseguir dos bisos més.



























11 d’agost. Antonio Canales, Bailaor



Moment de la representació d'Antonio Canales del seu espectacle Bailaor
Antonio Canales, amb el seu espectacle Bailaor, va aconseguir un èxit tremend deixant bocabadat el públic amb els seus moviments de cames, i es va convertir en l’estrella del festival. Aquesta representació va tenir lloc al Parc Samà i la va fer juntament amb els ballarins Juan de Juan i Mónica Fernández. A més dels tres ballarins principals, el grup comptava amb uns músics: dos guitarristes, percussió i tres cantaores. També hi havia uns cors que acompanyaven la funció. Aquest espectacle està dividit en dues parts: a la primera hi ha la introducció musical, “Seguirya”, “Buleria Musical” i “Amargo”; i a la segona, “Musical”, “Mirabras”, “Soleᔠi “Jaleos y Fin de Fiesta”. Antonio Canales va començar els seus estudis al Ballet Nacional i quan va deixar aquesta companyia va emprendre una carrera com a artista convidat amb nombroses estrelles de la dansa. Però va ser més tard quan va crear la seva pròpia companyia, aconseguint un esplèndid èxit amb espectacles com Torero. Dies abans de l’esperada actuació van quedar exhaurides gairebé totes les entrades, i el dia de l’espectacle el recinte era ple de gom a gom. En finalitzar l’actuació, la gernació aclamava més i més fins que va aconseguir un bis.



14 d’agost. Ballet de Moscou

El Ballet de Moscou va interpretar El llac dels Cignes de P. Tchaikowski al Parc Samà, tot i que la música no va ser en directe. Aquesta companyia està dirigida per Timour Faiziev i des que va ser creada ha realitzat més de 700 representacions en diferents països. Aquesta funció està dividida en dos actes, amb dues escenes cada un. Aquest espectacle d’El llac dels Cignes també es va fer l’any 2000, en el XXVI Festival, i justament per la mateixa companyia. En aquell festival també el Ballet de Moscou va representar La Bella Dorment del Bosc. L’assistència de públic va ser nombrosa.


16 d’agost. Hungarian Virtuosi Orchestra

 
 
 A dalt, el director Miklos Szenthelyi de l’Hungarian Virtuosi Orchestra va fer de solista en la interpretació de les Quatre estacions de Vivaldi. A sota, el flautista Claudi Arimany, solista a les peces de J. Haydn
El concert de l’Hungarian Virtuosi Orchestra es va realitzar al Parc Samà i va ser el que va cloure el XXVIII Festival. L’orquestra estava formada per tres violoncels, un contrabaix, cinc violins i sis violes. A la primera part van tocar unes peces de W.A. Mozart i de J. Haydn. Les de J. Haydn van ser acompanyades pel solista Claudi Arimany i la seva flauta travessera. En acabar la primera part, Arimany va acontentar el nombrós públic amb un bis. A la segona part, l’orquestra i el director Miklos Szenthelyi, de solista amb el violí, van interpretar les famoses Quatre estacions de A. Vivaldi. Dos bisos van servir per complaure el públic desitjós d’escoltar aquestes magnífiques melodies.

Comenta aquest article