Tema del mes

5.014 alumnes inicien el nou curs escolar

Per Berta Ruiz

Imatge de la sortida de l’escola el primer dia de classe, a l’edifici La Salle

Un total de 5.014 alumnes cambrilencs van iniciar el dia 15 de setembre les classes del nou curs escolar. Aquesta xifra representa un 2,11% més d’alumnes que el passat curs 2007-2008.

En referència a les dades d’escolarització en els diferents nivells, l’educació secundària obligatòria (ESO) és la que presenta un major increment d’alumnes amb un 11,10% més que l’any passat i un total de 1.212 alumnes; li segueix l’educació infantil amb un 9,75% més que el curs passat i un total de 1.103 alumnes, i l’educació primària, que s’incrementa un 2,76% més que el curs 2007-2008 i té un total de 1.745 alumnes. D’altra banda, ha baixat el nombre d’alumnes en els cicles formatius i en el batxillerat, segons va apuntar el regidor d’Educació –Salvador Matas–, juntament amb el tècnic d’Educació –Manuel Ortega– en la roda de premsa de presentació del nou curs escolar del passat 15 de setembre. El nombre total d’alumnes que enguany cursaran batxillerat als centres cambrilencs és de 211 alumnes i 341 alumnes més ho faran en cicles formatius. I en llars d’infants, es passa dels 462 alumnes matriculats l’any passat als 437 que ho faran aquest curs 2008-2009.

Segons va explicar Matas, en els darrers cursos –des del curs 2003-2004– el volum d’escolars cambrilencs està creixent de manera molt important. De fet, des del curs 2003-2004 hi ha hagut un increment total del 35,70% d’escolarització. En dades absolutes s’ha passat dels 3.693 alumnes del curs 2003-2004 als 5.014 actuals. Durant aquest període s’ha registrat un increment del 60% en llars d’infants, un 43% en educació infantil i un 100% en secundària. Aquest creixement suposa, segons Matas, un continu treball per tal de donar resposta a aquesta creixent demanda i “escolaritzar en condicions de la màxima qualitat a aquest volum tan gran d’alumnat”.

Al llarg d’aquests anys s’han inaugurat dos centres d’educació primària, un nou institut i una llar d’infants municipal.

El CEIP La Bòbila estrena el nou emplaçament a la urbanització l’Albereda

Una de les novetats més importants d’aquest inici de curs és el nou emplaçament provisional del CEIP La Bòbila, que s’ha instal·lat en un solar proper a la vil·la romana de la Llosa, al carrer de Manuel Hidalgo, a la urbanització de l’Albereda. Segons va apuntar Matas, aquest nou emplaçament compta des del primer dia amb tots els serveis necessaris –com el servei de menjador o el servei de taxi escolar per traslladar als alumnes–. Sobre aquesta darrera qüestió, Matas va explicar que des del primer moment es va treballar juntament amb l’AMPA de l’escola per garantir la millor solució al problema del desplaçament d’alguns alumnes. De fet, juntament amb la col·laboració dels taxistes de Cambrils, es va concretar la innovadora opció del taxi escolar. Segons va explicar Matas, cada taxi portarà un total de cinc nens, que aniran acompanyats per un monitor. Aquests monitors han estat contractats per l’Ajuntament de Cambrils, per tal que els alumnes més petits puguin desplaçar-se de casa a l’escola amb la màxima seguretat.

Millores als centres escolars cambrilencs

Pel que fa a alguns dels altres centres escolars cambrilencs, cal destacar que durant aquest estiu s’han realitzat diferents obres de millora i condicionament.

Les obres del nou CEIP Mas Clariana segueixen a bon ritme i a finals d’aquest any ja estarà enllestida una primera fase. Pel proper mes de maig, es preveu tenir enllestit tot el centre. El CEIP Marinada també ha patit aquest estiu algunes obres de millora, com la remodelació dels lavabos; mentre que a l’Escola Municipal de Música també s’hi han fet uns treballs de millora dels lavabos i construcció de noves aules. Les obres de construcció del nou menjador de l’IES Cambrils també estan en marxa, i ja s’ha enllestit una part important de l’obra. Durant el curs se seguirà treballant per tal d’enllestir un nou espai al centre que oferirà el servei de menjador.

Pel que fa referència a la nova llar d’infants municipal, que s’emplaçarà al carrer de Colom, aquesta comptarà amb un total de 94 places dels 0 als 2 anys i podria posar-se en funcionament el curs 2009-2010.

Nous programes educatius i activitats

D’altra banda, el tècnic d’Educació de l’Ajuntament de Cambrils també va explicar alguns detalls sobre la posada en marxa de nous programes educatius aquest nou curs. Dins del Projecte Educatiu de Ciutat (PEC), ja s’ha posat en marxa recentment el projecte de convivència i mediació escolar, a través de dos seminaris.

Aquest curs també es posarà en marxa el Programa d’Enriquiment de les Altes Capacitats Intel·lectuals (PEACI). Segons va explicar Ortega, aquest programa va dirigit a aquells alumnes que tenen unes capacitats intel·lectuals per sobre de la mitjana habitual i a conseqüència d’això també poden patir diferents problemes de comportament, problemes emocionals, etc.

Denegada la proposta de jornada integradora al CEIP Cambrils i a l’IES Ramon Berenguer IV

A finals del mes de juny, el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya va comunicar la denegació als dos centres cambrilencs –CEIP Cambrils i IES Ramon Berenguer IV– la seva proposta de realitzar una modificació de l’horari escolar amb la Jornada Integradora.

Millorar el servei educatiu a les famílies

Segons va explicar el regidor Salvador Matas, aquests dos centres cambrilencs van treballar intensament al llarg de tot el curs anterior –creant una comissió de treball oberta al conjunt de la comunitat educativa– i van presentar una proposta al Departament d’Educació, destinada a modificar la jornada escolar. Aquesta proposta de Jornada Integradora pretén concentrar les classes al matí i a la tarda incrementar el nombre d’activitats extraescolars. Sobre aquesta qüestió, Salvador Matas va comentar que “hi ha noves demandes ciutadanes i els dos centres han sigut innovadors, perquè han sigut capaços de plantejar una proposta molt treballada, molt argumentada i molt raonada que anava en la línia d’oferir un millor servei educatiu a les famílies”.

De fet, segons Matas “la proposta naixia d’una voluntat de millorar l’atenció eductiva, tant durant l’horari escolar com fora de l’horari escolar amb l’increment d’activitats extraescolars. No només no es reduïa l’horari d’atenció a l’alumnat sinó que s’incrementava”. Des de l’Ajuntament de Cambrils també es va donar tot el suport a aquestes dues propostes dels dos centres cambrilencs, perquè segons va explicar Matas, “creiem que és una proposta molt interessant que va en la línia de millorar en l’atenció educativa”.

Tot i això, des del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya no es va autoritzar aquesta modificació de l’horari, ja que la normativa actual que existeix a Catalunya és molt restrictiva i el marc legal no contempla variacions en l’horari escolar. No obstant, el Departament d’Educació va valorar molt positivament les propostes i va reconèixer la tasca dels dos centres cambrilencs.

Actualment s’està tramitant la Llei d’Educació de Catalunya i properament s’aprovarà l’avantprojecte. Amb aquesta nova llei, sí es permetran aquest tipus de propostes.

En un futur la jornada integradora es podria fer a tots els centres

Per Salvador Matas, en un futur sí es possibilitarà aquests canvis de jornada. Tot i això, Matas va remarcar que des de l’Ajuntament es vol que aquesta Jornada Integradora no es limiti a un sol centre, sinó que aquesta modificació sigui per al conjunt de l’educació primària. “Entenem que si hi ha diverses jornades escolars en els diferents centres, això pot suposar una dificultat d’encaix entre els horaris escolars i d’altres serveis municipals. Enguany, això no serà. Però el nostre desig, a ser possible, és intentar que es faci de manera conjunta”.

Una certa oposició d’alguns pares i mares

Sobre l’oposició d’alguns pares i mares dels alumnes a aquest canvi d’horari, Matas va manifestar que “és raonable i lògic que quan es fa alguna modificació de la jornada no hi hagi unanimitat. Però em consta que hi ha hagut una àmplia participació. Una nova proposta d’horari escolar no recull al 100% totes les demandes i pot tenir algun problema d’encaix. Nosaltres també vam fer un esforç per resoldre determinades carències de les propostes i des dels centres també s’intentava posar-hi solució”.

§ Les obres d’urbanització a la zona de la Bòbila estan aturades§ Pel que fa al futur emplaçament definitiu del CEIP La Bòbila, Salvador Matas va explicar que actualment les obres d’urbanització de la Bòbila “s’han aturat de manera imprevista”. Aquest retard va fer que l’Ajuntament busqués l’actual ubicació provisional a la zona de la Llosa.

Davant l’aturada de les obres, l’Ajuntament de Cambrils està en converses amb l’empresa promotora per tal que es puguin enllestir tan aviat com sigui possible les obres d’urbanització de l’espai on en un futur s’hi ha de construir la nova escola. Segons Matas, si l’empresa no enllesteix aquesta adequació, serà l’Ajuntament qui es farà càrrec d’aquest condicionament, per tal de cedir el solar al Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya per a la construcció del nou centre. L’objectiu de tot plegat és que no es retardi aquesta construcció, seguint els terminis previstos, i que l’actual centre provisional estigui en marxa només dos cursos.

Comenta aquest article