Informació general

L’alcalde opta per la dedicació exclusiva amb un sou anual de 48.000 euros

Per Josep Maria Ferrando

Robert Benaiges, al centre de la foto, s’ha convertit en el primer alcalde de la història de Cambrils amb dedicació exclusiva al càrrec
Un dels punts més importants del ple del dia 2 de setembre va ser la decisió de l’alcalde d’optar per la dedicació exclusiva. Robert Benaiges va justificar la seva decisió amb aquestes paraules: “si es vol tirar endavant el projecte que el nou govern s’ha plantejat per aquest nou mandat, la dedicació que ha de tenir l’alcalde ha de ser les 24 hores del dia, i en aquest sentit m’he acollit a aquesta possibilitat. Això significa que deixo la meva feina com a ensenyant durant aquest període”. Sobre el tema del sou va dir que era el doble d’una mitja dedicació o sigui 48.000 euros anuals. Aquesta serà la primera vegada que un alcalde cambrilenc tindrà dedicació exclusiva. Va dir que li havia costat molt prendre aquesta decisió, però que la seva prioritat era Cambrils. Sobre la quantitat assignada, l’alcalde va dir que s’havien seguit les orientacions que sobre el tema fan l’Associació i la Federació de Municipis de Catalunya, dintre d’una franja en funció dels habitants, que de tota la quantitat establerta era força més baixa que les orientacions d’aquestes entitats.

L’opinió de l’oposició va ser diferent. Joan Serra (CiU) va dir que els havia sorprès que s’hagués pres aquesta opció sense esperar als propers pressupostos. Va dir: “jo vaig ser un dels matxacats la legislatura passada per haver-nos assignat un sou”. Va fer referència al fet que quan l’equip de govern anterior es va haver d’aplicar el sistema de la seguretat social obligatòriament, en aquell moment l’equip de govern es va aplicar uns sous globals de 195.000 i ara l’actual equip de govern suposarà una despesa global de 246.000 un increment del 26%. CiU finalment es va abstenir en aquest punt. Anton Callau (PP) va parlar en la mateixa línia, va dir que li semblava bé que l’alcalde tingués dedicació exclusiva, però li retreia que quan era a l’oposició havia criticat l’anterior equip de govern. Tot i així, el PP va votar a favor. Xavier Martí (PLIC) va dir que el seu vot seria d’abstenció, ja que per ell el tema de les retribucions no s’havia consensuat; a més va reiterar que “s’havia fet bastant de sang sobre aquest tema a l’anterior legislatura”.

Plaques solars

El ple va aprovar també de manera definitiva l’ordenança que regula la instal·lació de plaques solars per a les instal·lacions d’aigua calenta sanitària. La instal·lació de plaques solars serà obligatòria per als nous edificis de més de 25 habitatges, i segons va explicar Salvador Matas el cost d’aquesta instal·lació incrementa menys d’un 1% el cost de la construcció. El ple va rebutjar dues al·legacions presentades per la Fecam i per l’Associació de Promotors i Constructors de Cambrils, en què deien que el moment econòmic no és molt bo. Salvador Matas va explicar també que totes les noves construccions obligades a utilitzar aquest tipus d’energia poden optar a diverses subvencions. Va explicar també que en totes les construccions, sobrepassin o no els 25 habitatges, que vulguin instal·lar-les l’Ajuntament subvenciona amb un 50% l’import de la llicència d’obres. En paraules del regidor: “l’Ajuntament de Cambrils vol aprofitar el boom constructor per fer un salt endavant en la sostenibilitat”. L’ordenança comença a ser vigent una vegada s’hagi publicat al BOPT.

La rèplica de l’oposició la va fer el regidor Joan Estrada, que va explicar que CiU estava a favor de les energies alternatives, però que creia que no s’havia fet un estudi de l’impacte econòmic que representarà per a l’Ajuntament aquesta ordenança. També va dir que caldria valorar la fugida de la construcció de Cambrils. Va afegir que aquesta mesura incrementaria el preu dels habitatges i que finalment serien els cambrilencs qui patirien aquest increment. D’altra banda, va posar en dubte que sumant les instal·lacions complementàries a les ordinàries finalment hi hagués un estalvi real per al consumidor. Va finalitzar preguntant si hi havia cap estudi sobre la posada en pràctica d’aquesta mesura en els edificis municipals. Malgrat això, Joan Estrada va dir que de totes maneres el vot del seu grup seria positiu. Salvador Matas va contestar que no creia que hi hagués cap fugida de construcció i que en un període de temps relativament curt les instal·lacions es podrien amortitzar.

§ L’alcalde lamenta la posició de la Generalitat en el projecte del Parc Samà§

A la roda de premsa anterior al ple, l’alcalde va criticar la posició de la Comissió Territorial d’Urbanisme de la Generalitat sobre el tema del Parc Samà. Robert Benaiges es preguntava com és possible que “entre les administracions, sobretot entre la municipal i l’autonòmica, ens fem la punyeta d’aquesta manera”. L’alcalde va lamentar que la Generalitat posés tantes dificultats a les decisions que pren l’Ajuntament sobre el seu urbanisme i es preguntava de nou “per què la Generalitat sempre ha estat tan a favor i de manera tan accelerada al costat de la promoció privada? Jo reclamo que algú amb responsabilitat en l’urbanisme de la Generalitat posi seny i ordre”.

§ El ple ratifica les al·legacions al projecte del parc d’oci de les Comes davant de la CTU§

Tal com informàvem a l’edició anterior, el ple va ratificar els recursos i al·legacions per la subrogació que va acceptar la Comissió Territorial d’Urbanisme del projecte del parc d’oci de les Comes. L’alcalde, Robert Benaiges, va dir que no entenia per què la Comissió Territorial havia acceptat la subrogació, quan l’empresa promotora encara no havia contestat a les esmenes que l’Ajuntament havia fet al projecte el mes de juny de 2002 i en canvi sí havia demanat a la Comissió Territorial la subrogació. Les al·legacions presentades per l’Ajuntament fan referència a la ubicació dels espais hotelers i comercials, al traçat dels vials de comunicació i d’altres qüestions puntuals. L’alcalde va apuntar també que hi havia un problema intern: “hi ha un propietari que té un percentatge considerable de la zona que no està gens d’acord amb la resta de propietaris i, per tant, hi poden haver problemes a la junta de compensació”. Finalment va dir que si totes les al·legacions municipals es consideressin l’Ajuntament no tindria cap tipus de problema a tirar endavant el projecte. CiU i PP es van mostrar en contra d’aquestes al·legacions ja que des del primer dia estaven a favor del projecte.

Comenta aquest article