Informació general

L’Ajuntament acorda pagar a Saba 35,7 milions de pessetes més dels que s’havien previst

Per Lluís Rovira i Barenys



La polèmica ha sorgit per l’increment de la despesa per les obres de desviament dels serveis en la construcció del pàrquing de Saba a la façana portuària
L’Ajuntament ha acordat pagar a l’empresa concessionària del pàrquing del port, Saba, 35,7 milions de pessetes més del que s’havia aprovat per unanimitat de tots els grups polítics ara fa dos anys per fer les obres de desviament de serveis del port. Dels 27,6 milions de pessetes que es va acordar pagar en aquell moment s’ha passat, finalment, a pagar 63,4 milions de pessetes (316.250 euros). L’acord es va prendre en la comissió de govern del passat 19 d’agost i va tenir el vot en contra del regidor d’ACI Francesc Garriga.
§ Canvi de conveni§ El 4 d’agost de l’any 2000, el plenari de l’Ajuntament va aprovar per unanimitat de tots els grups polítics el conveni amb Saba pel qual l’Ajuntament es feia càrrec del pagament de la quantitat de 27.616.151 pessetes i Saba de 14 milions de pessetes per fer el desviament de serveis al port de Cambrils. Aquest conveni contemplava una clàusula addicional per la qual les despeses extraordinàries que es poguessin produir es repartirien entre l’Ajuntament, en dos terceres parts i Saba la resta, és a dir una tercera part. Tres dies després, el 7 d’agost de 2000, l’alcalde signava amb Saba un conveni diferent a l’acordat. Al conveni que va signar l’alcalde se li havia tret aquesta clàusula.§ L’oposició qualifica d’escàndol aquesta decisió i insinuaque hi ha hagut marro§ Els partits polítics de l’oposició van repetir els arguments que han anat fent servir al llarg de la legislatura per qualificar aquest episodi. Robert Benaiges, regidor del PSC, va qualificar d’escàndol el desenllaç d’aquesta qüestió que fa dos anys que s’arrossega, “per què l’alcalde se salta a la torera l’acord del plenari i signa un acord diferent? Amb aquesta decisió ha beneficiat de manera dràstica una empresa particular per fer el seu negoci en detriment dels ciutadans”. Benaiges també va destacar que el pàrquing del port és l’únic aparcament que s’haurà fet a Cambrils durant aquesta legislatura, “mentre que d’altres, que fins i tot tenen pressupost, no es faran. Per què l’alcalde té aquest interès a beneficiar Saba i nega el pa i la sal a altres empreses que són del municipi i que volen tirar endavant altres pàrquings?” es va preguntar el regidor del PSC. El regidor d’ERC Jordi Savall va demanar explicacions públiques a l’alcalde i els regidors que havien votat a favor de pagar el que reclamava Saba, “si no donen cap resposta és que aquí hi ha marro i fa pensar que Saba els hagi pogut donar algun tipus de compensació econòmica”. Per la seva part, el regidor d’IC-V Salvador Matas també va incidir en la demanda d’explicacions al comportament de l’alcalde i d’alguns regidors en aquesta qüestió i també va fer esment de l’informe de l’interventor, que, segons va dir, “només fa referència als 27,6 milions de pessetes que contemplava el conveni amb Saba, i res més”.


84,7 milions de pessetes

El desviament de serveis no va pujar els 41,6 milions de pessetes que figurava al conveni sinó que va arribar a la quantitat de 84,7 milions de pessetes. D’aquest total hi ha una quantitat, 7,3 milions de pessetes que s’han pagat a d’altres proveïdors. Dels 77,4 restants, Saba només s’ha mostrat disposada a pagar-ne els 14 que contemplava el conveni, ni un duro més. Els 35,7 milions de pessetes no previstos inicialment els ha anat reclamant insistentment a l’Ajuntament de Cambrils sense obtenir la resposta que desitjaven. Aquest passat 17 de maig, Saba va interposar un recurs jurídic de reposició reclamant aquests 35,7 milions de pessetes, que, finalment, l’Ajuntament ha acordat pagar. Cal dir que d’aquestes obres de desviament de serveis se’n va encarregar l’empresa constructora que va fer el pàrquing, que és la que havia contractat Saba.§ L’alcalde justifica les despeses fetes en el desviament dels serveis del port i el pagament fet a Saba§ L’alcalde, Joan Serra, va sortir al pas de les acusacions i insinuacions fetes per l’oposició sobre el suposat tracte de favor a l’empresa Saba i va llegir un manifest a la premsa. Amb to enèrgic i amb posat seriós l’alcalde va explicar les desviacions que s’havien produït en el pressupost inicial segons consta a l’informe de l’enginyer municipal. Segons l’alcalde aquest increment de la despesa s’ha produït en la construcció i posterior demolició d’una estació de bombeig. L’antiga estació de bombeig estava situada davant de la perllongació del carrer de Roger de Llúria, i la nova es va construir a la rotonda del Club Nàutic. Altres despeses no previstes inicialment van ser l’adquisició de la maquinària completa de la nova estació de bombeig, l’adequació de l’estació de bombeig de la rotonda del Club Nàutic per evitar l’impacte visual i les partides de les xarxes de pluvials i residuals no previstes en el projecte.


Lladres i covards

Després de precisar la despesa suplementària que s’havia fet en el desviament dels serveis del port, l’alcalde es va dirigir als regidors de l’oposició amb el següent missatge, “em sembla vergonyós per part de representants municipals i polítics, sobretot per persones que fins i tot han estat alcalde del municipi, que es vulgui donar una imatge tan deplorable de la política. És deplorable que es realitzin acusacions o s’insinuïn falsedats sense cap mena de justificació ni de fet probable”. L’alcalde va dir que aquest tema l’explicaria de manera personal als que havien fet les acusacions i va llençar unes preguntes força contundents, “per què l’argument que es repeteix sempre en les acusacions d’aquests senyors és deixar en entredit l’honorabilitat dels integrants de l’equip de govern? Creu el lladre que tots són de la seva condició? Realment és trist que els arguments siguin els mateixos i, com els covards, s’insinuï sense demostrar mai absolutament res.”


“Vaig firmar el que s’havia pactat amb Saba”

L’alcalde va ser concís amb la seva resposta a la pregunta de per què havia signat un conveni amb Saba, diferent al que s’havia aprovat al plenari, “vaig firmar el que s’havia pactat amb Saba. Ho vaig fer sense cap mena de vergonya”. A continuació va explicar que si no signava el que li deia Saba veia perillar els terminis en la construcció del pàrquing i, fins i tot, el projecte del pàrquing subterrani. L’alcalde no va donar importància al fet que un membre de la comissió de govern hagués votat en contra del pagament de la quantitat que reclamava Saba, “som una família gran; això és una democràcia”, va dir al respecte.


Informe tècnic

L’alcalde també va fer referència a l’informe de l’enginyer municipal en què s’acceptaven totes les reformes que es van fer als serveis del port, “mai s’hagués pres aquesta decisió si no haguéssim tingut l’informe dels serveis tècnics dient que la feina es va fer i que l’import és correcte. Els tècnics municipals van estar molt atents durant tot el temps en què es van fer les obres”. Joan Serra va concloure la seva intervenció davant la premsa d’aquesta manera, “tinc la consciència ben tranquil·la i aniré amb el cap ben alt tota la vida”.

Comenta aquest article