Informació general

El II Premi Fundació Antoni de Gimbernat recau enguany en un grup de científics alemanys

Per Berta Ruiz

A l'esquerra de la imatge, un dels científics alemanys guanyadors –Matthias Hild– rebent el primer premi de mans del president honorífic del Premi Antoni de Gimbernat 2008, el Dr. Pere Mestres Ventura

La sala de plens de l'Ajuntament de Cambrils va omplir-se ahir a la tarda per celebrar l'entrega del II Premi Fundació Antoni de Gimbernat 2008, que convoca la Fundació Antoni de Gimbernat i l'Ajuntament de Cambrils, amb la finalitat de reconèixer els avenços clínics i de laboratori en matèria de les aplicacions del làser en la medicina i la cirurgia. Principalment es valora que aquestes recerques tinguin aplicacions pràctiques que millorin els recursos sanitaris i que es presentin d'una manera analítica, amb un estudi de casos, controls i assajos clínics controlats.

L'acte es va iniciar amb un torn de parlaments per part d'alguns dels diferents membres dels dos comitès que han format part del jurat d'enguany. Dins del comitè honorífic hi va haver les intervencions de Iolanda Font de Rubinat –subdirectora general de recerca–; Santiago Castellà –vicerector de la Universitat Rovira i Virgili– i Àlvaro Gisbert, diputat de la Diputació de Tarragona. A aquestes intervencions, els van seguir els membres del comitè científic, encapçalats pel seu portaveu, el Dr. Pedro Fernández de la Fuente; el president de la Fundació Antoni de Gimbernat – el Dr. Mario Trelles– i l'alcalde de Cambrils, Robert Benaiges. Posteriorment, el doctor Pedro Fernández de la Fuente va ser l'encarregat de ser un breu repàs dels tres treballs finalistes, així com unes breus característiques tècniques de cadascun d'ells. D'aquesta manera, es va procedir a la lectura del primer premi, del segon i del tercer premi.

Primer premi per un grup de científics alemanys

Enguany, el jurat encarregat d'avaluar els diferents treballs va creure oportú entregar el primer premi –valorat en 15.000 euros– a un grup de científics alemanys –Matthias Hild, Matthias Krause, Sergey Toropygin, Karsten König i Berthold Seitz– del Department of Ophthalmology de la University of Saarland per un treball que tracta sobre la "Cirurgia amb làser de femtosegons i l'obtenció d'imatges en temps real de la càpsula del cristal·lí humà i de la retina porcina in vitro".

El segon premi –de 5.000 euros– va ser pels francesos Gwen N.K. Iarmarcovai, Alexandre C. Capon i Guy Magalon del Service du Pr. Magalon, Chirurgie plastique et réparatrice de la Assistance Publique Hopitaux de Marseille-Hopital de la Conception. El treball incideix en la "Prevenció de cicatrius en el procés de curació de la pell assistida per làser i utilitzant un sistema diodo-làser de 810 mm". Finalment, el tercer premi –que consisteix en una menció especial– va ser pels sevillans Lara Ferrándiz Pulido, Mariana Viktoria Hoffner, David Moreno Ramírez, Javier Domínguez Cruz, Martina Alés Fernández i Francisco M. Camacho del Departamento de Dermatologia del Hospital Universitario Virgen Macarena. La seva investigació explica el tractament de malformacions vasculars venulars amb làser de colorant impulsat en el sistema sanitari públic andalús durant 14 mesos.

Després de l'entrega de premis als diferents guardonats, l'equip de científics francesos i l'equip de científics alemanys van fer la presentació i lectura dels seus treballs guanyadors. Tot seguit, el president honorífic del Premi Antoni de Gimbernat 2008 –el Dr. Pere Mestres Ventura– va adreçar unes paraules, i es va cloure l'acte amb l'actuació musical dels joves cambrilencs Miquel Julià i Genís Piqué.

Alta qualitat dels treballs presentats

Durant l'acte, els diferents membres del jurat van destacar l'altíssima qualitat dels treballs presentats en aquesta edició. El jurat ha estat format per un comitè científic amb , el catedràtic d'oftalmologia de la facultat de medicina de la Universitat de Navarra –Pedro Fernández de la Fuente–, el dermatòleg –Mariano Vélez–, el catedràtic de física mèdica de la Universitat Nactional Kapodistrian d'Atenes –Konstantinos Siomos– i el professor en dermatologia de la Universitat d'Aarhus de Dinamarca, Peter Bjerring. D'altra banda, el comitè honorífic va estar format per l'alcalde de Cambrils –Robert Benaiges–, el director general de recerca –Ramón Moreno–, el president de la Diputació de Tarragona –Josep Poblet–, el rector de la Universitat Rovira i Virgili –Francesc Xavier Grau– i el president del Col·legi Oficial de Metges de Tarragona, Fernando Vizcarro.

Comenta aquest article