Informació general

Es col·loca l’escull artificial més llarg d’Europa que va des de Salou fins a l’Ametlla de Mar

Per Lluís Rovira i Barenys

 
 
 A dalt, imatge de la col·locació dels mòduls de producció. A sota, gràfic dels elements que formen un escull artificial
Aquest mes d’octubre s’ha enllestit la col·locació dels darrers mòduls de l’escull artificial més llarg d’Europa, que, amb 37 quilòmetres, va des de Salou fins a l’Ametlla de Mar. Els treballs de col·locació d’aquest escull van començar ara fa un any i la seva construcció ha suposat una inversió de poc més d’un milió d’euros. L’acte oficial d’inauguració es va fer el passat 9 d’octubre a Cambrils i va comptar amb la presència del conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca –Josep Grau– i el director de Pesca i Afers Marítims del DARP –Hernan Subirats–. També hi eren presents el president de la Diputació –Josep Mariné–, l’alcalde de Cambrils –Joan Serra–, el president de la Federació de Confraries de Catalunya –Vicenç Balaguer– i el president de la Confraria de Pescadors de Cambrils –Josep Pijoan–. Des d’una barca de suport, els assistents a l’acte van poder contemplar el procés de descàrrega d’un dels darrers mòduls de l’escull, a una milla del port de Cambrils.


Protecció i producció

Aquest escull artificial s’ha batejat amb el nom de Golf de Sant Jordi Nord i està repartit, al llarg dels 37 quilòmetres de litoral, en 50 polígons de 1.000 metres de llarg i 80 metres d’ample. L’escull està format per dos tipus d’elements, els mòduls de protecció i les estructures de producció. Els mòduls de protecció són estructures de formigó massisses amb trossos de vies de tren que els travessen perquè quedin ancorats al fons marí. Aquests mòduls pesen entre 6 i 8 tones i es dipositen formant grans barreres submergides. La seva finalitat és barrar el pas a les xarxes de les embarcacions d’arrossegament i cèrcol que pretenguin pescar en zones no autoritzades. Aquestes barreres també afavoreixen la reproducció d’una gran quantitat d’espècies de peixos que passen els primers dies de vida arran de costa. Les estructures de producció, per la seva banda, són peces de formigó que estan constituïdes per un gran nombre de cel·les i constitueixen una superfície prou gran com per facilitar la implantació dels diferents organismes marins. Es dipositen en grups sobre el fons marí en les zones que s’han de regenerar i s’envolten amb mòduls de protecció. La configuració típica d’un escull consta d’una barrera defensiva formada per una doble o triple filera de mòduls de protecció. Dins la zona protegida hi ha els nuclis de producció. L’escull artificial Golf de Sant Jordi Nord està format per 900 mòduls de protecció de 8 tones de pes repartits en 50 polígons i 45 mòduls de producció de 9 tones de pes repartits en 3 nuclis. L’àrea ocupada per l’escull és de 100 quilòmetres quadrats. La disposició específica de les barreres sobre el fons permetrà tancar l’accés de les flotes no autoritzades a les aigües protegides del golf de Sant Jordi.


Dinou esculls artificials al litoral català

Actualment Catalunya disposa de 19 esculls artificials repartits al llarg del litoral i en aquests moments hi ha en projecte la construcció de tres esculls artificials més. L’objectiu que persegueix la Generalitat és protegir els hàbitats més productius i les zones de cria de poblacions d’interès pesquer amb la finalitat d’aconseguir una pesca sostenible. La previsió és que a finals de l’any 2006 la superfície protegida sigui superior a les 14.000 hectàrees.
§ Josep Grau, conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca: “L’escull s’ha col·locat amb el consens de tots els sectors”§


El president de la Diputació, Josep Mariné, el conseller Josep Grau i l’alcalde de Cambrils,Joan Serra desembarcant després de la visita a l’escull
El conseller d’Agricultura, Josep Grau, va voler destacar l’esperit de diàleg que hi ha hagut amb tots els sectors implicats, “aquest escull s’ha col·locat amb el consens de tots els sectors”, va voler destacar en l’acte d’inauguració. El conseller també va explicar que aquest nou escull és una mesura més de la política de preservació dels recursos marins com han estat la limitació dels horaris de sortir a pescar, les vedes voluntàries i la modernització de la flota pesquera. El sector pesquer es troba a hores d’ara pendent de la reforma que proposa la Unió Europea. Sobre aquesta qüestió el conseller va ser molt explícit, “la política pesquera europea sembla que vagi dirigida a les grans flotes. Al litoral català tenim flotes petites i semiartesanals i, per tant, necessitem una política molt diferenciada respecte a les altres flotes. Plantejarem en clau catalana les nostres propostes en la propera reunió que hem de mantenir amb el nou director general de Pesca de la UE”, va manifestar el conseller.

Benefici pels pescadors
El patró major de la Confraria de Pescadors de Cambrils, Josep Pijoan, va destacar que la col·locació de l’escull representa un benefici pels pescadors. Per la seva part, el president de l’Associació Catalana de Confraries de Pescadors, Vicenç Balaguer, va manifestar que la col·locació de l’escull ha estat una mesura de consens, “els esculls estan ben triats en els llocs que són de producció. De Portbou a les Cases d’Alcanar estem d’acord en la distribució que se n’ha fet”. Tot i això Balaguer va dir que actualment hi ha unes zones on està prohibit pescar i que no ho haurien d’estar, i va reclamar que la Generalitat pugui tenir totes les competències en matèria de pesca.

Comenta aquest article