Informació general

Es donen els primers passos de cara a la revisió del Pla General d’Ordenació Urbana

Per Lluís Rovira i Barenys

Aspecte del polígon 69, prop de la torre de l’Esquirol, una de les zones que, actualment, s’està desenvolupant
El govern municipal ha iniciat el procés per a la revisió del Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) que vol fer efectiu dins aquesta legislatura. El Pla General vigent es va aprovar l’any 1995 i per normativa cada 10 anys s’ha de revisar. El regidor d’Urbanisme, Joan Recasens, creu que s’han de canviar els criteris respecte a la darrera revisió, “la revisió de l’any 1995 es va fer amb uns criteris que en aquella època es creia que eren els bons, que eren els de la ciutat jardí i els xalets amb piscina. Actualment, això és insostenible i els criteris actuals canvien. Ara es parla de fer una ciutat més compacta amb espais verds intercalats. No és qüestió de fer blocs i més blocs, el que s’ha de fer és agrupar més gent, però amb un disseny d’edificis més sostenibles”. En les reunions mantingudes fins ara pels membres de l’equip de govern municipal s’ha establert la idea bàsica de com s’ha de desenvolupar el Cambrils del futur. Aquest mes de setembre s’han de mantenir reunions amb uns tres o quatre equips d’arquitectes per tal que donin el seu parer, “a part, com que estem elaborant l’Agenda 21, hem parlat amb Ramon Folch, el cap de l’empresa que l’està desenvolupant, per mirar de lligar les conclusions de l’Agenda 21 amb la revisió del Pla General. L’equip d’arquitectes que finalment s’encarregui de la revisió haurà de tenir consciència d’aquestes conclusions”, va manifestar el regidor.

Nova zona de creixement

“Les zones de creixement urbanístic de l’actual Pla General estan a punt de completar-se tot i que cal omplir els forats existents”, va apuntar Recasens. La revisió contemplarà una nova zona de creixement que estarà delimitada per la carretera de Montbrió, l’N-340, el torrent d’en Gener i el camí de Belianes, “en aquesta zona volem un tipus de creixement de zona verda envoltada d’edificis i que, també, es contempli l’habitatge social”, va manifestar el regidor. Recasens també es manifesta en contra de tenir nuclis disseminats residencials “i tenir el projecte del camp de golf del Parc Samà representa això i és precisament per això que hi estem en contra. No es descarta, per tant, que es pugui treure fins i tot la possibilitat de construir els 180 habitatges previstos que contempla el Pla General del 1995. Des d’ERC, a més, creiem que el Parc Samà hauria de ser del municipi, ja que se li podria treure un ús molt diferent del que se li està treient”.

§ Una ciutat com a molt entre els 30.000 i els 35.000 habitants§

El parer del regidor d’Urbanisme és que el Cambrils del futur no ha de ser una ciutat molt gran. Segons Joan Recasens, “jo crec que com a molt ha de tenir entre els 30.000 i els 35.000 habitants. Crec que no hi ha recursos per a més gent. El que s’ha de buscar és no deixar de ser poble, però ser una ciutat. Que quan entris a Cambrils tinguis la sensació que entres en un poble, però que tinguis tots els serveis de la ciutat”, va manifestar.

Comenta aquest article