Societat

La xerrada "El benestar i la salut de la criatura" aborda diferents qüestions sobre la cura i les relacions amb els infants

Per Berta Ruiz

 
 
 A dalt, un moment de la xerrada. A sota, el servei de ludoteca que s'ofereix al mateix Centre Cultural
Aquest passat divendres al matí va tenir lloc al Centre Cultural i Ocupacional una nova sessió del programa "Créixer amb tu" dins de les activitats de l'Escola de Pares i Mares per al curs 2008-2009. En aquesta ocasió, la xerrada va portar per títol "El benestar i la salut de la criatura" –dirigit a pares i mares amb fills entre els 18 i els 36 mesos– i que va anar a càrrec de la psicòloga Mariana Salvi de la Fundació Pere Tarrés.

Durant la xerrada, les mares participants van poder intercanviar opinions i realitzar diferents preguntes a la psicòloga. De fet, es van abordar diferents qüestions relacionades amb la cura dels infants i les relacions que s'estableixen entre els pares i les criatures. Per exemple, es va parlar sobre els diferents canvis que sorgeixen amb l'arribada d'un fill a la parella: canvis amb l'entorn, amb les relacions amb la família o els amics, ja que el nen passa a ser el principal centre d'atenció. Un altre dels problemes que sorgeixen és l'encaix de la maternitat en la vida de la mare, ja que la vida que ha portat fins al naixement del seu fill és molt diferent a la que tindrà a partir d'ara.

Qüestions sobre l'educació

També es van tractar d'altres qüestions relacionades amb l'educació dels infants més petits. Es va remarcar que és molt important donar-li tota l'atenció possible, en comptes de carregar-lo amb coses materials. Per exemple, el més fàcil és deixar-los mirant la televisió, en comptes de jugar amb ells, escoltar-los i donar-li l'atenció i confiança que necessiten. D'aquesta manera connectarem amb el nen, se'l podrà entendre i ell tindrà confiança per comunicar els seus sentiments. Per altra banda, també és convenient aprendre a dir "no" quan cal, i no per sistema. El "no" dels pares als fills ha d'expressar-se de manera rotunda i sempre per qüestions importants.

Una altra de les qüestions que es van plantejar va ser l'eficàcia de l'anomenat Mètode Estivill, que consisteix en deixar plorar el nen quan és l'hora d'anar a dormir, i anar entrant a la seva habitació a intervals de temps cada vegada més espaiats, però sense agafar al nen ni dir-li pràcticament res. Durant la xerrada, es va posar en dubte l'eficàcia d'aquest mètode, ja que encara no estan comprovats els efectes a llarg termini. És a dir, el nen aprèn a callar i a la llarga, aquest aprenentatge pot girar-se en contra, ja que el nen calla i no manifesta ni explica els seus sentiments als seus pares.

La propera xerrada d'aquest programa tindrà lloc el dia 21 de novembre a les 10.30 hores al Centre Cultural, amb el tema "La cura, el desenvolupament i l'educació de les criatures". Cal recordar que durant les xerrades, els pares i mares disposen d'un servei de ludoteca al mateix Centre Cultural per deixar els més petits durant l'estona que duri la conferència.

Comenta aquest article