Informació general

Les dues mocions d'ICV sobre l'ampliació de la jornada laboral i el finançament local provoquen un intens debat

Per Berta Ruiz



ICV va presentar una moció sobre la decisió del consell de la UE d'ampliar la jornada laboral. Imatge d'un grup de treballadors al carrer de Sant Plàcid aquest matí
Les dues mocions presentades per ICV en el passat ple extraordinari de divendres va generar un intens i llarg debat. El seu portaveu –Salvador Matas– va ser l'encarregat de defensar ambdues propostes.

Decisió del consell de la UE d'ampliar la jornada laboral a 65 hores

La primera d'aquestes va tractar sobre la decisió del consell de la Unió Europea a ampliar la jornada laboral a 65 hores. La moció va defensar que aquesta ampliació suposa "un greu atac als drets dels treballadors i les treballadores i un retrocés en una de les conquestes socials més importants del segle XX: la jornada laboral de 8 hores reconeguda per la OIT (Organització Internacional del Treball) des de 1917. Malgrat que les decisions de la UE puguin semblar llunyanes, l'aprovació de la directiva afectaria directament a la qualitat de vida dels ciutadans i ciutadanes de Cambrils, ja que obriria les portes a les jornades laborals abusives i dificultaria encara més la conciliació de la vida personal i laboral, un dels problemes principals de la ciutadania de Catalunya i de Cambrils".

Per tot plegat des d'ICV es va proposar al ple municipal una sèrie d'acords sobre la Directiva de temps de treball: "L'Ajuntament de Cambrils lamenta la decisió presa pel Consell de la UE, i la decisió del govern espanyol de no votar-hi en contra"; "L'Ajuntament de Cambrils mostra la seva voluntat de contribuir a la construcció social d'Europa i per aquest motiu manifesta la seva oposició a la Directiva de temps de treball mentre aquesta contempli la possibilitat d’ampliació de la jornada laboral", i finalment, "donar trasllat d'aquest acord als grups parlamentaris europeus instant als eurodiputats i les eurodiputades que votin en contra d'aquesta mesura aberrant que, en cas que s'aprovi, serà el pitjor retrocés en drets socials que patirà la UE des que es va constituir".

Mercè Dalmau:
"Aquesta moció no s'hauria de votar, perquè encara estem lluny d'una aprovació d'aquesta norma"

Sobre aquesta qüestió, Mercè Dalmau va apuntar que "aquesta moció no s'hauria de votar, perquè encara estem lluny d'una aprovació d'aquesta norma. Només es tracta d'una proposta, i a més, la majoria d'eurodiputats han manifestat que no estan disposats a rebaixar els drets dels treballadors. El proper mes de desembre s'ha de debatre al plenari d'Estrasburg". CiU va manifestar el seu vot d'abstenció, "perquè la moció està incompleta i no la podem debatre ni votar, perquè estem en ple procés de decisió", segons va manifestar Dalmau.

Per la seva part, Francesc Garriga també va explicar que "és un sense sentit dir a uns eurodiputats que ja no hi estan d'acord, que no estiguin d'acord. Els nostres eurodiputats no hi estan d'acord". El portaveu del PSC –Robert Benaiges– també va donar suport a la moció, "perquè no considerem adient perdre els drets dels treballadors. Seria una barbaritat". Finalment, el portaveu d'ERC –Joan Recasens– també va mostrar el seus suport, tot i que encara s'estigui debatent aquesta proposta i va afegir que "la jornada actual ja és l'adequada". La PLIC va donar llibertat de vots als seus membres. Així doncs, la votació va quedar de la següent forma: ICV, ERC, PSC i la regidora de la PLIC –Laura Mellau– van votar a favor; mentre que PP, CiU i els regidors de la PLIC –Mar Roca, Xavier Martí i Salvador Franch– van abstenir-se.

Moció en defensa de les finances locals davant del debat dels Pressupostos Generals de l'Estat pel 2009

La segona moció que va defensar el portaveu d'ICV –Salvador Matas– va ser sobre la defensa de les finances locals davant del debat dels Pressupostos Generals de l'Estat pel 2009, "amb la necessitat de la modernització del sistema local a Catalunya, com a tot l'Estat, especialment en la definició d'un model de finançament suficient i transparent per atendre les necessitats d'una societat moderna, canviant i complexa".
Des d'ICV es van proposar una sèrie d'acords: "manifestar el rebuig del ple municipal de l'Ajuntament de Cambrils a la congelació de transferències de l'Estat als ens locals, prevista al projecte de Pressupostos Generals de l'Estat pel 2009; "instar al Govern de l'Estat a que modifiqui aquestes previsions i inclogui en la proposta definitiva dels Pressupostos Generals de l'Estat un increment de transferències als Ajuntaments similar a la dels darrers anys i, en cap cas, inferior a l'increment de l'IPC interanual previst; "instar al Govern de l’Estat a la urgent modificació de la Llei General d'Estabilitat Pressupostària"; "adherir-se a la petició conjunta de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i l'Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM), al Govern de l’Estat, de la creació d'un fons específic que permeti retornar l'IVA pagat per les Inversions efectuades pels Ajuntaments, amb l’obligatorietat de reinvertir-los en noves inversions als seus municipis; "demanar que els lliuraments a compte als ajuntaments es facin amb el mateix criteri que a les comunitats autònomes, és a dir, que se'ls apliqui el 98% del que els correspon en comptes del 95% com fins ara" i "traslladar els presents acords al Govern de l’Estat, al Congrés de Diputats i Diputades, als Grups Parlamentaris del Congrés, a la Federació de Municipis de Catalunya i a l’Associació Catalana de Municipis i Comarques".

CiU i PP demanen que es retiri la moció per debatre-la, però ICV la manté

Sobre aquesta moció, la PLIC va mostrar el seu suport, tot i que també va reclamar una major inversió per als municipis turístics. Per la seva part, Mercè Dalmau va apuntar que aquesta moció s'hauria de completar amb quatre punts més: "sol·licitar a l'Estat la creació d'un fons de 80 milions d'euros de compensació per als municipis de menys de 75.000 habitants per fer front a una part de les competències assumides i la creació d'un fons de 80 milions d'euros per als municipis de menys de 20.000 habitants per assegurar que les aportacions siguin d'un mínim de 200 euros per habitants; instar a al govern espanyol a que la despesa pública dels ens locals sigui d'un mínim del 25% de les despeses globals de les administracions; reformar el finançament de la Generalitat en base al compliment del nou Estatut i sol·licitar la creació d'una comissió mixta entre la Generalitats i els governs locals per tractar de manera específica el finançament dels ens locals de Catalunya i treballar per una llei de finançament local de Catalunya tal com estableix l'Estatut".

Després de la lectura d'aquests punts, Mercè Dalmau va proposar a ICV que la moció es retirés del ple per tal de poder debatre-la entre tots els grups i consensuar els diferents punts i incloure'n alguns dels proposats per CiU. No obstant, des d'ICV es va creure més pertinent no modificar la moció presentada en el ple i votar-la tal i com s'havia presentat, ja que calia revisar amb deteniment tota la informació exposada per CiU. Per part del PP també es va apuntar que es podria fer un esforç per part de tots els grups per tal de votar la moció d'una manera unànime. Finalment, i després d'un seguit d'intervencions i propostes, ICV va decidir mantenir la seva moció i així es va votar. Aquesta va rebre el suport del PSC, ERC, ICV i la PLIC; mentre que CiU i PP va abstenir-se ja que van considerar que la moció s'hauria pogut debatre entre tots i redactar un escrit unànime.

Comenta aquest article