Informació general

El ple extraordinari aprova la creació d'una figura per la planificació econòmica de l'Ajuntament

Per Berta Ruiz

Imatge del ple que es va dur a terme divendres passat

El ple extraordinari celebrat aquest passat divendres al migdia va aprovar la modificació de la plantilla amb la creació d'un lloc de treball com a tècnic/a de planificació econòmica i estratègica.

Una nova figura per a la planificació econòmica i estratègica

Sobre aquesta qüestió, l'alcalde de Cambrils –Robert Benaiges– va explicar que "aquesta figura és d'una gran importància per a la gestió econòmica de l'Ajuntament. L'àrea econòmica ha d'adaptar-se per tal de donar resposta als nous reptes. L'increment del volum de serveis necessita un reforç de recursos humans per dur a terme aquesta feina de gestió econòmica i estratègica, a més, això ens ha de possibilitar la recerca de nous instruments que facin efectiu el finançament per a noves inversions i nous serveis que es vulguin posar en marxa. Els serveis econòmics de l'Ajuntament han de reforçar-se amb aquesta figura per tenir els instruments vàlids de gestió i avaluació". Tot i l'actual situació econòmica, Benaiges va puntualitzar que, "pot semblar inoportú pels moments de la situació econòmica, però crec que són en els moments de dificultat econòmica quan hem d'afrontar de manera clara aquests nous reptes, per tal de treballar millor l'economia municipal i buscar fórmules que ajudin a tirar endavant".
Benaiges també va explicar que aquesta nova figura serà mitjançant la fórmula de càrrec de confiança, ja que, "entenem que la consolidació en la plantilla de personal ha de dependre dels resultats i de la demostració de que això serveix, i que ens estalvia diners a l'Ajuntament. La seva feina es mirarà amb lupa, i preveiem que els resultats siguin postius. La seva consolidació en la plantilla es farà en el moment que el nou govern de l'Ajuntament de 2011 ho cregui convenient".

Mar Roca: "Ens agradaria que les mesures d'aquesta professional les tinguéssim tots molt en compte, i que tot i ser un càrrec de confiança, que no hi hagi la confiança per a no fer-li cas"

Després d'aquesta primera explicació inicial sobre la nova figura econòmica i estratègica, els diferents partits van donar la seva opinió. Per un costat, la portaveu de la PLIC –Mar Roca– va destacar que la creació d'aquesta figura és molt positiva, tot i que potser s'hauria d'haver fet en un temps de més bonança econòmica. No obstant, Roca va apuntar que, "malgrat que arribi tard està bé que arribi. Creiem que una professional que es dediqui a mirar tots els departaments i que ens ensenyi a fer un millor estalvi i una millor manera d'invertir ens pot servir a tots. La PLIC hi dóna suport, i ens agradaria que les mesures d'aquesta professional les tinguéssim tots molt en compte, i que tot i ser un càrrec de confiança, que no hi hagi la confiança per a no fer-li cas".

Carme Cros: "Estem en temps de crisi, però pel que veiem no tenen cap interès en contenir la despesa. Expliqui als cambrilencs com hauran de pagar totes aquestes noves despeses amb els seus impostos?"

Per la seva part, la portaveu del PP –Carme Cros– va exposar la disconformitat del grup popular amb la creació d'una nova figura que "està per damunt dels tècnics de la casa. Creiem que s'hauria de fer una reestructuració de l'àrea econòmica, perquè el personal de la casa són persones molt qualificades que han desenvolupat molt bé la feina. A més, s'ha de contenir la despesa: no entenem perquè tants càrrecs de confiança de coordinadors? Senyor Benaiges, no creu que ja és hora de deixar de contractar tant de personal per fer tasques que moltes les haurien de fer els propis regidors, ja que la majoria tenen una dedicació exclusiva? Haurien de ser vostès mateixos els que haurien de controlar les despeses innecessàries. Estem en temps de crisi, però pel que veiem no tenen cap interès en contenir la despesa. Expliqui als cambrilencs com hauran de pagar totes aquestes noves despeses amb els seus impostos?" .

Mercè Dalmau: "A l'Àrea d'Hisenda i Gestió Estratègica hi treballen 41 persones més la regidora fent tasques de planificació i gestió estratègia. La despesa total d'aquesta personal és d'1,5 milions d'euros anuals. Perquè no podem posar en valor allò que ja tenim a la casa?"

Amb una postura força similar, la portaveu de CiU –Mercè Dalmau– també va mostrar la seva oposició a la creació d'aquesta nova figura. Segons va afirmar Dalmau, "és impossible que tota aquesta feina no hagi estat feta per ningú en tot aquest temps. Des de CiU proposem que es faci una Auditoria de Funcionament, per saber si aquest càrrec el necessitem. En aquest Ajuntament hi ha molts funcionaris que podrien assumir aquestes tasques. A l'Àrea d'Hisenda i Gestió Estratègica hi treballen 51 persones. 41 persones més la regidora ho fan en tasques de planificació i gestió estratègia. La despesa total d'aquesta personal és d'1,5 milions d'euros anuals. Perquè no podem posar en valor allò que ja tenim a la casa? Els nostres tècnics són vàlids per fer-ho. Amb la situació de crisi actual, no creiem que sigui el millor moment per incrementar la despesa corrent de l'Ajuntament, ja que aquest nou càrrec costaria uns 65.000 euros anuals".

Aquest punt de l'ordre del dia es va aprovar finalment amb els vots a favor del govern i de la PLIC, i els vots en contra de CiU i PP.

Aprovació d'un expedient de modificació de crèdit de 536.806 euros

Un altre punt important de l'ordre del dia va ser l'aprovació de l'expedient de modificació de crèdits número 8 del pressupost municipal. La regidora d'Hisenda i Gestió Estratègica –Anna Peláez– va donar comptes sobre aquesta qüestió. Segons va explicar Peláez aquest és el darrer expedient de l'exercici i correspon a un reajustament de les partides pressupostàries, que es finançarà amb amb baixes de partides i majors ingressos, sense haver de recórrer al romanent de tresoreria. L'expedient de modificació de crèdit té un import total de 536.806 euros, i segons Peláez, "dóna cobertura a diferents partides de diferents regidories i serveis que han tingut necessitats a final d'any de cobrir les seves despeses".

Sobre aquest punt, el portaveu de la PLIC –Xavier Martí– va afirmar que seguint amb el criteri del seu partit, "optarem per abstenir-nos, perquè creiem que aquestes modificacions són necessàries per tal de donar resposta a pagaments que s'han de fer". La regidora del PP –Carme Cros– va reiterar la manca de previsió amb aquesta nova modificació; mentre que la portaveu de CiU –Mercè Dalmau– també va criticar les "reiterades modificacions de crèdits que demostren que hi ha una manca de previsió total en la confecció dels pressupostos, i que aquests, molt sovint es quadren a cops de martell. Creiem que cal ser més rigurosos i controlar la despesa i fer els pressupostos de manera realista".

A totes aquestes crítiques, Robert Benaiges va respondre que el "pressupost és un instrument dinàmic que ha d'adequar-se en cada moment a les circumstàncies particulars de l'exercici. Aquesta és una pràctica que passa a totes les administracions públiques. Aquí no hi ha increment respecte a les partides que es proposen, són canvis de partides per tal de fer el darrer reajustament de l'exercici. Entenc que políticament és molt recorrent dir que els pressupostos estan mal fets".

Aquest punt va ser aprovat amb els vots a favor de l'equip de govern i l'abstenció de tots els grups de l'oposició.

Altres punts de l'ordre del dia

En aquest mateix plenari també es va aprovar l'expedient de modificació de crèdits número 5 del Museu d'Història i també la modificació de la plantilla amb l'ampliació d'una plaça d'inspector, administració especial grup C1. Per altra banda, també es va aprovar el conveni de coordinació i col·laboració en matèria de seguretat pública i policia entre el departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació de l'Ajuntament de Cambrils.

Comenta aquest article