Informació general

El Mercat Municipal del Pòsit es va tancar ara fa un any

Per Èlia Bellmunt

El Mercat Municipal del Pòsit, en els darrers dies de la seva activitat, ara fa un any
El Mercat Municipal del Pòsit es va tancar definitivament ara fa un any, el 2 d’octubre de 2004. Des de llavors, els paradistes han anat buscant diverses alternatives per continuar amb els seus negocis i les entitats que hi tenien la seu esperen ser reallotjades al Centre Cívic de les Basses. Mentrestant, el passat mes de juny es va fer efectiu l’enderroc de l’edifici i es va habilitar el solar com a pàrquing provisonal.

Un any després del desallotjament de l’edifici de l’antic Pòsit, que va presidir durant 80 anys la plaça del Pòsit, la Confraria de Pescadors –propietària del solar– i l’Ajuntament de Cambrils encara no han arribat a un acord sobre què s’ha de fer en aquest solar. Mentre que des de la Confraria es declara que no hi ha cap pressa, perquè han rebut tot tipus d’ofertes; l’alcalde –Robert Benaiges– es mostra més impacient: “el propietari és qui mana i respectarem la decisió que prengui la Confraria. No obstant, vam adquirir un compromís amb els paradistes i el continuem mantenint. Si es torna a fer un edifici, farem el que calgui perquè hi torni a haver un mercat”.

Despreniments

La tarda del 24 d’agost de 2004 es van desprendre uns bocins de l’arrebossat de la part de sota de la balconada de l’edifici de l’antic Pòsit. La Policia Local va acordonar la zona i els bombers van netejar la resta del voladís, que estava a punt de caure. Després d’una inspecció tècnica de l’arquitecte municipal, es va tancar l’accés al mercat per la plaça del Pòsit. L’endemà es va apuntalar tot l’edifici, com a mesura d’urgència i provisional.

Desallotjament

Arran d’aquest incident els tècnics municipals van declarar en un informe que l’edifici es trobava en estat de ruïna imminent, per la qual cosa se n’aconsellava l’enderroc. En una reunió celebrada a meitats de setembre entre representants del govern municipal i els paradistes del mercat, es va acordar que aquest tancaria les portes el 2 d’octubre.

Entitats

L’edifici del Pòsit també era la seu de tres entitats que van desocupar l’edifici el 21 de setembre de 2004. Totes elles tindran una nova seu al Centre Cívic de les Basses, que es preveu inaugurar properament. Durant aquest any l’Associació de Dones “Amunt” ha estat al Centre Cultural i Ocupacional, l’Escola de Puntaires al Casal Baix Camp i els membres de l’Agrupació Fotogràfica han desat momentàniament les seves pertinences.

Enderroc

L’enderroc no es va fer efectiu fins al 2 de juny d’enguany i es va donar per acabat el dia 16 del mateix mes. La primera causa del retard va ser que l’Ajuntament i la Confraria havien trobat cadascuna per separat una empresa diferent per fer l’enderroc. Després, va ser la retirada de l’uralita del sostre de l’edifici i el trasllat del transformador de Fecsa que hi havia a l’interior de l’antic Pòsit. Un cop l’edifici va ser a terra, tot el solar es va asfaltar i habilitar per ser utilitzat com a zona blava durant tot l’any. L’Ajuntament de Cambrils i la Confraria de Pescadors se’n reperteixen els beneficis d’explotació al 50%.

Comenta aquest article