Informació general

L'Ajuntament presenta els seus diferents programes adreçats a millorar la formació, la inserció laboral i la promoció empresarial

Per Berta Ruiz

D'esquerra a dreta: Estrella Ros, Manuel Ortega, Salvador Matas i Oliver Klein, ahir en la roda de premsa

La regidoria d'Educació i Polítiques Actives d'Ocupació de l'Ajuntament de Cambrils juntament amb la regidoria de Promoció de Ciutat i Relacions Cíviques van explicar ahir en roda de premsa totes les polítiques actives d'ocupació i de suport a les persones emprenedores i al teixit empresarial –a través del Projecte Integral per a l'Ocupació– de les quals es disposen per tal de fer front a aquest període de crisi econòmic i d'inestabilitat del món laboral.

El regidor d'Educació i Polítiques Actives d'Ocupació –Salvador Matas– va explicar que "davant de l'impacte de la crisi econòmica en les persones, en les economies familiars i en l'impacte en el creixement de les xifres de l'atur, els ajuntaments estem disposats a jugar un paper important per tal d'ajudar a la ciutadania a millorar la capacitat per inserir-se en el món laboral i facilitar la creació de projectes empresarials".
L'objectiu d'aquesta roda de premsa, tal i com va detallar Matas és donar a conèixer les accions que ja estan en marxa i d'altres que s'estan impulsant darrerament, per tal que els cambrilencs puguin conèixer tots els serveis dels quals disposen a l'hora de millorar les seves capacitats professionals, trobar feina, orientació o reinserció laboral.

Foment de l'esperit empresarial amb el Cambrils Emprèn

Per la seva banda, el regidor de Promoció de Ciutat i Relacions Cíviques –Oliver Klein– també va destacar que des de la seva regidoria la principal preocupació és la reinserció en el mercat laboral, "des de la formació dels treballadors i també des del foment de l'esperit empresarial". Per això, Klein va destacar el projecte Cambrils Emprèn, que consisteix en el suport a les persones emprenedores i al teixit empresarial per tal de fomentar l'esperit emprenedor, informar i orientar a les persones emprenedores, organitzar tallers adreçats a persones emprenedores, assessorar en el procés de creació d'empreses i fer-ne el seguiment tècnic dels processos de consolidació d'aquests nous projectes empresarials.

Ampli ventall de programes formatius, d'orientació laboral i d'inserció

El tècnic de la regidoria d'Educació i Polítiques Actives d'Ocupació –Manuel Ortega– va ser l'encarregat de desglossar els diferents programes, dividits en quatre grans àrees relacionades amb la creació directa d'ocupació; la combina de formació i treball; els programes formatius per millorar les capacitats i els programes d'inserció i orientació laboral.

Estrella Ros i Mònica Arévalo del departament d'Educació i Polítiques Actives d'Ocupació van fer un exhaustiu repàs de tots els serveis i programes dels que es disposen. Entre aquests hi ha: l'Escola Taller que s'encarrega de formar a joves aturats menors de 25 anys en situació d'atur a través dues etapes: una teòrico-pràctica que després s'alterna amb la pràctica professional. Actualment els mòduls que hi ha són el de pintura, jardineria, mestre d'aixa, i enguany es compta amb 24 alumnes.
També hi ha el programa de Fomació Municipal Professionalitzadora, per millorar les competències i les qualificacions de les persones ocupades o en situació d'atur, a través de cursos d'idiomes, comerç o serveis; les Accions Formatives per a treballadors desocupats per a treballadors actius o en atur, per tal de facilitar i millorar les competències per a l'exercici d'una professió. Enguany es compta amb 2 cursos, el d'auxiliar d'ajuda a domicili i recepcionista d'hotel.
La Borsa de Treball que és un servei d'intermediació per facilitar el contacte entre persones que busquen feina i empresaris que necessiten recursos humans; el Servei d'Orientació Educativa i Professional (SOEP), que assessora i orienta en temes de formació, ja sigui de l'educació reglada o no reglada; els Itineraris Personals d'Inserció (IPI) per aconseguir la inserció o reinserció laboral a través d'un itinerari personalitzat i adaptat a les seves expectatives. Enguany dels 76 usuaris que s'hi han adreçat, 41 han trobat feina, és a dir, un 54%. També es compta amb el Club de Feina, que proporciona els recursos necessaris per una recerca activa d'ocupació amb el recolzament de professionals, i amb el Punt d'Informació per l'Acreditació de Competències Professionals.

Sobre tot això, Salvador Matas va voler destacar per un costat, el gran esforç econòmic que es realitza des de l'Ajuntament, amb una inversió d'1,5 milions d'euros –amb aportació municipal però també amb subvencions d'altres administracions– i per altra banda, la gran quantitat de serveis que s'ofereixen. "A totes les persones que tinguin un problema laboral o en la formació d'una empresa, que sàpiguen que l'Ajuntament té professionals per atendre aquestes demandes. Que la gent s'hi adreci, perquè segur que hi ha molta gent no ho coneix. En moments de crisi, la formació és la millor garantia per accedir a una feina interessant".

Comenta aquest article