Informació general

La presència de coloms al Barri Antic continua provocant molèsties als veïns

Per Berta Ruiz

Gàbia trampa per a coloms instal·lada en un edifici del carrer de l'Hospital

La gran presència de coloms als carrers del Barri Antic està portant de corcoll a més d'un veí d'aquesta zona. Aquestes aus acostumen a posar-se a dins d'alguns edificis abandonats, taulades o golfes deshabitades i això comporta l'acumulació d'una gran quantitat de brutícia, sobretot els excrements d'aquests animals, que taponen algunes canaleres per a la baixada de les aigües i provoquen diferents desperfectes en els habitatges veïns. Aquests problemes se centren sobretot en alguns edificis abandonats del carrer de l'Hospital, ja que quan plou abundantment, els edificis col·lindants pateixen problemes d'inundacions.
Segons alguns veïns de la zona, aquesta acumulació de brutícia també comporta que apareguin d'altres animals com algunes rates, amb els conseqüents problemes d'higiene i sanitat que això suposa. A més, els coloms aprofiten alguns edificis del barri per fer-hi el seu niu i criar, fet que complica encara més el control d'aquesta espècie. Els veïns reclamen que s'actuï especialment sobre aquells punts on les aus hi crien, per tal de reduir els problemes.

Actuacions per disminuir el nombre de coloms al barri

La primavera de l'any 2007 l'Àrea d'Urbanisme de l'Ajuntament de Cambrils va posar en marxa una campanya per tal de disminuir la presència d'aquestes aus al barri. Cal destacar que, aquesta problemàtica sempre ha existit, tot i que en els darrers anys s'ha incrementat el nombre de coloms, ja que a més, és una au que es reprodueix amb facilitat. La tècnica de Medi Ambient de l'Ajuntament de Cambrils –Mercè Llop– ha explicat a Revista Cambrils Diari Digital quines actuacions se segueixen des de fa més d'un any per tal de mitigar la quantitat de coloms que es concentren al Barri Antic.

Des de l'any passat, l'empresa Socabe –especialista en aquesta matèria– va iniciar les actuacions. Aquestes consisteixen en col·locar diferents gàbies trampa en algunes teulades del barri. Concretament al barri antic n'hi ha dues gàbies, situades en un edifici del carrer de l'Hospital, l'una, i l'altra en un edifici de la plaça d'Espanya. La tercera gàbia està instal·lada, des del passat mes de maig, al centre Les Basses, ja que també es van rebre algunes queixes de veïns de la zona del Port.
Amb aquestes gàbies els coloms entren a dins i queden atrapats. Tal i com va explicar Mercè Llop, "cada setmana es passen a revisar aquestes gàbies i l'empresa que ho fa s'encarrega de capturar els coloms vius. Després els porten a diferents centres de recuperació d'aus i tenen diferents destins". Segons sembla, cada setmana se n'arriben a capturar una vintena o una trentena de coloms. La tècnica de Medi Ambient –Mercè Llop– va explicar que l'objectiu d'aquestes actuacions –que també es realitzen a d'altres ciutats com Barcelona– "és controlar la població de coloms, però sempre és a mig termini, perquè són animals que es reprodueixen i no els pots controlar d'avui per demà".

Comenta aquest article