Cultura

Es presenta la segona edició de l'Antena del Coneixement de la URV a Cambrils amb un extens programa educatiu, literari i de debat

Per Berta Ruiz



Santiago Castellà, Salvador Matas i Ramón García Mateos en la presentació d'ahir
La segona edició de l'Antena del Coneixement de la URV a Cambrils comença a escalfar motors i ahir mateix es va presentar el nou programa d'activitats per al curs 2008-2009. Aquest acte de presentació va comptar amb la presència del regidor d'Educació i Polítiques Actives d'Ocupació de l'Ajuntament de Cambrils –Salvador Matas–, el director de l'Antena del Coneixement de la URV a Cambrils –Ramón García Mateos– i el vicerector de Relacions Externes de la Universitat Rovira i Virgili –Santiago Castellà–.

Segon any de l'Antena del Coneixement de la URV a Cambrils

Salvador Matas va ser l'encarregat d'encetar la presentació i va destacar la important aposta que s'està fent des de l'Ajuntament per l'educació en tots els àmbits socials. De fet, tal i com va recordar Matas, "estem apostant per un Projecte Educatiu de Ciutat (PEC), i aquest proper desembre se celebrarà el segon Fòrum Educatiu. Una part important d'aquesta aposta són els ensenyaments universitaris i la presència de la universitat del territori –la URV– a Cambrils. Enguany, és el segon any del projecte de l'Antena del Coneixement, i aquest ha de ser l'any de la consolidació després de la bona experiència assolida durant el curs passat".

Per la seva part, el vicerector de Relacions Externes de la Universitat Rovira i Virgili –Santiago Castellà– també va mostrar-se molt satisfet del funcionament assolit per l'Antena del Coneixement de Cambrils durant el seu primer any d'existència. Actualment, la URV compta amb sis "antenes del coneixement" repartides pel territori –Cambrils, Valls, Salou, Amposta, Santa Coloma de Queralt i la Sènia– i de cara a l'inici del proper any, ja es preveu tenir en marxa un total de deu antenes del coneixement. Castellà va destacar "la perfecta sintonia trobada entre la universitat i l'Ajuntament de Cambrils", ja que "aquest ha entès la importància d'augmentar la població universitària i augmentar la presència de la universitat en el seu territori". Santiago Castellà també va qualificar "d'excepcional" el programa que enguany oferirà l'Antena del Coneixement de la URV a Cambrils.

Ampli i variat programa d'activitats de l'Antena del Coneixement de la URV

Finalment, el director de l'Antena del Coneixement –Ramón García Mateos– va fer un extens repàs sobre les activitats que es realitzaran durant tot el curs, i que tindran tres grans eixos temàtics. Per encetar el programa, el proper 19 de novembre tindrà lloc la inauguració del curs, on tindrà lloc la conferència "L'educació a Cambrils. Una mirada cap el futur", a càrrec del director del Serveis Territorials d'Educació a Tarragona, Vicenç Villena. Dins d'aquest mateix àmbit educatiu, el 10 de desembre, el 15 i el 30 d'abril tindran lloc noves activitats adreçades especialment als alumnes cambrilencs de Batxillerat. El dia 10 de desembre, a la sala d'actes de l'IES Cambrils es farà la conferència "El problema de l'Educació" amb Ángel Pío González; el dia 15 d'abril es comptarà amb la presència del catedràtic de la URV, codirector de les excavacions d'Atapuerca i Premi Príncipe d'Astúrias –Eudald Carbonell– que oferirà la xerrada "A l'entorn de l'evolució". I el dia 30 d'abril, els alumnes de Batxillerat comptaran amb la presència de l'escriptor i catedràtic de literatura –Alberto Blecua– que parlarà sobre "¿Por qué leer a los clásicos?.

Dins de l'àmbit del debat sobre cultura, política i actualitat, l'Antena del Coneixement també aportarà diferents xerrades i conferències que tocaran diferents temàtiques. Entre aquestes cal destacar la que tindrà lloc el dia 20 de febrer sota el títol "La transición a la democracia. Crónica en primera persona", que comptarà amb la presència de l'exministre Alberto Oliart. El dia 13 de març es comptarà amb Manuel Delgado que abordarà "Moviments urbans: compromís i violència". D'altra banda, el 16 de gener també es dedicarà una jornada de reflexió sobre el Sàhara. En aquesta ocasió es comptarà amb la intervenció de la presidenta de l'Associació Hammada –Rosa López– i l'escriptor sahrauí –Liman Boicha–.

Una altra de les activitats estrella d'aquest nou curs de l'Antena del Coneixement serà la recuperació del Seminari M. Dolors Medina: Memòria i Veu, que es recuperà després que l'any passat no es pogués celebrar. Aquest tindrà lloc el proper mes de maig.

Aula de Poesia

Finalment, el tercer gran eix sobre el què es basarà el programa serà el de l'àmbit literari i poètic amb la programació de l'Aula de Poesia. El primer acte tindrà lloc el 28 de novembre i comptarà amb la lectura de poemes de Joan Margarit i Pablo González de Langarika. Tot i que encara s'ha de definir el programa definitiu, cal destacar que al llarg del curs hi intervindran autors com Ana M. Moix, Pere Rovira, Rosa Lentini, Cristina Peri Rossi, José Corredor Matheos, Jordi Cervera o Jaume Siles, entre d'altres.

Un altre dels actes destacats que s'organitzaran dins de l'Antena del Coneixement de la URV serà el Premi d'Excel·lència de l'Antena del Coneixement de la URV a Cambrils per a alumnes de batxillerat.

Comenta aquest article