Informació general

Generalitat i Ajuntament signen el conveni de coordinació i col·laboració entre Mossos d'Esquadra i Policia Local

Per Anna Fargas

Robert Benaiges, Laura Forcadell, Xavier Sabaté, Núria Roca i Joan Saura durant la visita a la comissaria de Cambrils

L'Ajuntament de Cambrils i el Departament d'Interior van signar ahir al matí el conveni de coordinació i col·laboració en matèria de Seguretat Pública amb motiu del desplegament dels Mossos d'Esquadra a la demarcació de Tarragona. La signatura va anar a càrrec de Joan Saura –conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació– i Robert Benaiges –alcalde de Cambrils– i van estar acompanyats per Hortènsia Grau –directora dels Serveis Territorials d'Interior, Relacions Institucionals i Participació–, Xavier Sabaté –delegat de la Generalitat a Tarragona–, Laura Forcadell –regidora de Protecció Ciutadana i Mobilitat–, Núria Roca –cap de la comissaria de districte de Cambrils– i altres representants del consistori cambrilenc i dels cossos de la Policia Local i dels Mossos d'Esquadra.

Després de la signatura del conveni, les autoritats van visitar les instal·lacions de la comissaria de districte dels Mossos d'Esquadra a Cambrils. Recordem que aquesta comissaria està situada entre els carres de Rosa Sensat a l'est, el carrer d'Aurèlia Capmany al nord i l'avinguda d'Adelaida al sud, al barri de Nou Cambrils.

Pel que fa al nombre d'agents que hi haurà en aquesta comissaria, Joan Saura va explicar que no es pot dir el nombre exacte que tindrà Cambrils "perquè hi haurà una bossa d'agents que es distribuiran en funció de la necessitat de cada moment", tot i això va comentar que entre el Camp de Tarragona i el Baix Penedès i haurà 1237 mossos. Cal destacar que, tot i no conèixer el nombre exacte, el 85% dels agents que estaran a la comissaria de Cambrils són originaris de poblacions de la zona com Mont-roig, Montbrió o Cambrils mateix. Núria Roca va explicar en declaracions a Revista Cambrils Diari Digital que aquests agents "
porten 6 o 7 anys d'experiència en llocs com Girona o Lleida, però encara no havien pogut venir aquí perquè aquest és el primer any que es fa el desplegament a Tarragona".

Després de la seva estada a Cambrils, el conseller Saura es va dirigir a visitar les comissaries de Falset i Móra d'Ebre. Aquestes han estat les darreres comissaries que el conseller va visitar abans que avui es celebri l'acte institucional del fi del desplegament a Amposta.

Robert Benaiges: "
En els darrers anys hem patit les conseqüències d'aquest procés de desplegament i de retirada dels cossos de seguretat de l'estat"

Durant la signatura del conveni, Robert Benaiges va expressar la seva satisfacció per aquest "nou període que iniciem en temes de seguretat i mobilitat". A més va afegir que "la nostra població
té una especial preocupació per la seguretat per això estem molt contents del que estem fent avui". L'alcalde també es va referir al procés de desplegament i de retirada dels cossos de seguretat de l'estat que s'ha estat duent a terme darrerament dient que "en els darrers anys hem patit les conseqüències d'aquest procés de desplegament i de retirada dels cossos de seguretat de l'estat, això ha produït disfuncions i per tant un cert neguit en la població".

Per la seva banda, Joan Saura va comentar que "aquest és un moment agraït, estem a 24 hores del
desplegament territorial dels Mossos d'Esquadra per tot Catalunya i aquesta és una vella aspiració del parlament i del poble català que ve de l'any 1983". El desplegament dels Mossos a Catalunya es va iniciar el 1994 i Saura va comentar que la demarcació de Tarragona "és el final del desplegament, però potser són les millors instal·lacions que tenim". Pel que fa a les expectatives de la població, Joan Saura va comentar que "els Mossos aixequen moltes expectatives, i en els altres territoris aquestes han estat respostes satisfactòriament, és un cos jove però amb molta experiència, porten 25 anys treballant i tant els Mossos com la Policia Local reben una formació que els capacita per ser molt eficaços".

 El conveni vol estructurar les funcions que els dos cossos policials realitzen al terme municipal

Joan Saura va voler destacar la importància d'aquest conveni de coordinació i col·laboració dient que "és impossible lluitar contra la delinqüència de forma aïllada, per això és important la cooperació entre els cossos policials". El conveni vol estructurar les funcions que els cossos policials dependents de totes dues administracions realitzen al terme municipal, per aquest motiu s'han establert uns principis generals d'intervenció com la transparència d'actuacions d'ambdós cossos policials i de les administracions públiques de què depenen; la delimitació i assignació dels serveis d'acord amb les titularitats que es deriven de la distribució de funcions legalment establerta; el lliure accés d'ambdós cossos policials a la formació i a la informació que necessitin per desenvolupar les seves funcions; la coordinació tècnica, col·laboració i cooperació recíproca; la intervenció obligada en primera instància del cos policial que, per raons de proximitat i/o disponibilitat immediata, actuï davant d'un fet del qual no tingui competència obligada, fins que el cos competent se'n faci càrrec; l'eficàcia plasmada en la racionalització de les activitats dels cossos policials, l'economia de mitjans i l'optimització dels recursos disponibles i el compromís comú d'implementar millores continuades, operativament i racionalment viables.

Aquesta nit s'inicia la tasca dels Mossos d'Esquadra a la demarcació de Tarragona

Avui a les 12h de la nit es farà un acte oficial a la comissaria de Cambrils per donar el tret de sortida dels vehicles que patrullaran la primera nit. Està previst que l'alcalde, autoritats del departament d'Interior, Olga Lanau –directora general de Prevenció i Extinció d'Incendis– i comandaments del cos dels Mossos estiguin presents a l'acte.

Núria Roca i Joan Saura visitant els calabossos de la comissaria de Cambrils

Comenta aquest article