Societat

IGMAN-Acció Solidària acosta la postguerra dels Balcans als cambrilencs

Per Anna Fargas

Oliver Klein i Francesc Dalmasses durant la presentació dels actes, ahir al vespre

IGMAN-Acció Solidària va presentar ahir al vespre, a la sala de plens de l'Ajuntament, la tasca que realitzen en la zona dels Balcans amb la "Campanya de sensibilització per a l'enfortiment dels vincles socials i polítics del poble català amb el poble bosnià" que aquest any ha finançat l'Àrea de Participació Ciutadana de l'Ajuntament de Cambrils. IGMAN-Acció Solidària treballa en el territori bosnià des de l'any 1992 i aquest projecte l'ha dut a terme en col·laboració amb el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament.

Oliver Klein –regidor de Participació Ciutadana– va explicar en declaracions a Revista Cambrils Diari Digital que "dintre de l'Àrea de Cooperació tenim una política d'utilitzar els espais públics de l'Ajuntament per donar a conèixer els projectes que financem i les ONG que col·laboren amb nosaltres, i en aquest cas la relació amb IGMAN-Acció Solidària és de llarg". De cara a l'any vinent Klein va explicar que el projecte que finançaran d'aquesta ONG serà a Chiapas.

Al vestíbul de l'Ajuntament es va instal·lar l'exposició "Srebrenica, de l'oblit a la memòria" que es podrà visitar fins el 30 d'octubre, l'exposició consta de fotografies i text divulgatiu sobre els fets succeïts a la zona d'Srebrenica l'any 1995, en el marc de la guerra de Bòsnia i Hercegovina, i la situació actual en què es troben les víctimes del genocidi. A la sala de plens es va projectar un documental "Bòsnia de la foscor a la llum", que posa rostre al poble bosnià i a les persones que des d'aquí treballen per la millora de la situació post bèl·lica, i a continuació Francesc Dalmases –president d'IGMAN-Acció Solidària i especialitzat en la zona dels Balcans– va realitzar una conferència on també va presentar el llibre "Srebrenica".

El llibre explica, a través de fotografies del bosnià Tarik Samarah, des del que va passar durant els dies de la massacre a Srebrenica, fins que es va començar a buscar en les fosses comunes, com s'ajuntaven els trossos de cadàvers que es trobaven, com es relacionaven les famílies que buscaven familiars i el cos a través de l'anàlisi de l'ADN, fins que finalment es dóna un nom al cadàver i la seva pròpia família l'enterra l'l1 de juliol en el memorial que es fa cada any a Srebrenica. Referent a aquest tema Dalmases va explicar que "dels 8000 cadàvers que se suposa que hi ha cada any se n'enterren uns 400".

Francesc Dalmases: "la dignificació de les víctimes és l'únic camí per aconseguir la pau"

Francesc Dalmases va comentar a Revista Cambrils Diari Digital que "nosaltres acostumem a dir que els projectes no acaben fins que tota aquella part de població que l'ha fet possible no és conscient de què s'ha fet". Per aquest motiu Dalmases va venir a Cambrils a explicar la tasca que s'ha realitzat a la zona dels Balcans.

Al llarg de tots els actes que es van dur a terme ahir al vespre es va parlar de fosses comunes, de reparació a les víctimes, de justícia i de futur, i tal i com va comentar Dalmasses "els Balcans és una zona que ens toca molt de prop ja que "amb 15 anys des que van tenir la guerra estan parlant d'això, i nosaltres, amb la distància que tenim, encara ens provoca conflicte, això fa que ens mirem diferent els Balcans, normalment ens els mirem per sobre i en canvi hi ha coses a aprendre". Francesc Dalmasses va afegir que "Bòsnia està fent una feina de reparació a les víctimes molt dura, perquè els veïns que ho van patir i els que ho van provocar en molts llocs encara conviuen", tot i això va comentar que "tenen claríssim que la dignificació a les víctimes és l'únic camí per aconseguir la pau, que no hi ha pau mentre hi hagi víctimes".

Comenta aquest article