Informació general

La Guàrdia Civil deté dotze persones d'una banda que hauria comès un centenar de delictes d'estafa i falsificació documental

Per Redacció

La Guàrdia Civil de Tarragona ha detingut a dotze persones integrants d'una organització que haurien comès un centenar de fets delictius com usurpació de l'estat civil, falsificació documental i estafa, en l'anomenada operació "Alacrán" que s'ha dut a terme entre les demarcacions de Tarragona i Barcelona.

La investigació es va iniciar a meitats del mes de novembre de 2007, després que la Guàrdia Civil de Cambrils rebés diferents denúncies per alguns d'aquests delictes. Les víctimes d'aquests fets haurien patit diferents moviments fraudulents en les seves comptes bancàries –associades al finançament de compres en diferents establiments comercials– i també la contractació de línies telefòniques per part d'aquesta banda. Arrel d'això es van iniciar les gestions d'investigació, amb la detenció de manera progressiva i en tres fases, d'un total de dotze persones i la desarticulació d'aquesta xarxa.

"Modus operandi"

Els presumptes autors realitzaven compres a diferents establiments comercials de Tarragona, Barcelona, València o Castelló, les quals finançaven a través d'entitats bancàries associades a d'altres entitats bancàries, i també realitzaven compres a través d'internet per contractar línies telefòniques i adquirir els serveis de diferents companyies telefòniques. Per evitar la seva identificació, aquests autors es provenien de documentació de terceres persones –com DNI's, cartilles bancàries, nòmines– on figuraven les dades dels denunciants i de terceres persones, amb les què posteriorment falsificaven i manipulaven les fotografies, diferents a les originals.
També es va poder constatar la participació del propietari d'un establiment comercial de compra i venda de vehicles de Tarragona, el qual s'encarregava d'aportar documentacions als autors materials amb documentacions que havia aconseguit de les seva relació amb el món de les finances i d'antics clients.

Els detinguts van realitzar la compra de sis motos de gran cilindrada, dos vehicles, diferent material informàtic i audiovisual, equips de música i videoconsoles, adquisició de 30 terminals de telefonia mòbil i contractació de línies telefòniques realitzant despeses en trucades per valor de 5.000, mobiliari i l'obertura i disposició de quatre targetes de crèdit amb les què van realitzar despeses per valor de 12.000 euros. El valor total de la quarantena d'estafes que van cometre puja a uns 135.500 euros.

Material intervingut

Es van efectuar dos registres en dos domicilis, un d'aquests a la localitat tarragonina de Santa Bàrbara, i l'altre a la localitat barcelonina de Santa Margarida i Els Monjos. En aquests registres es va poder recuperar documentació falsificada, cinc televisors, dos impressores, una moto, dos vehicles, tres videoconsoles, equips informàtics, una bicicleta, un equip de motorista, diversos DVD's i 400 euros en efectiu, tot plegat valorat en uns 42.000 euros.

Els detinguts han passat al llarg d'aquests mesos a disposició del Jutjat número 2 de Reus, i dos d'ells han ingressat a presó. La resta de detinguts han quedat en llibertat amb càrrecs.

Comenta aquest article