Informació general

El Fòrum del Mar comença a escalfar motors amb tot un seguit d'actes populars

Per Berta Ruiz

D'esquerra a dreta: Pep Palau, els dos responsables de l'empresa Estrella Damm, Anna López i Robert Benaiges brindant amb la cervesa "Inedit"

El Fòrum del Mar, Jornades de Gastronomia Mediterrània de Cambrils comença a escalfar motors, i ahir es presentava en roda de premsa el programa d'activitats, tant pel sector de professionals que hi participaran com pel públic en general. A l'acte de roda de premsa hi van ser presents l'alcalde de Cambrils –Robert Benaiges–, la regidora de Turisme –Anna López–, el responsable de l'empresa organitzadora Pep Palau von Arend&Associats –Pep Palau– i responsables de l'empresa Estrella Damm, un dels principals patrocinadors de l'esdeveniment. De fet, ahir també van presenta el seu nou producte: la cervesa "Inedit", –creada pels mestres cervesers de Damm i l'equip de sommeliers d'El Bulli– que també serà protagonista de les jornades.

La regidora de Turisme –Anna López– va destacar la vessant econòmica i acadèmica d'aquest Fòrum del Mar, però també va destacar la vessant més social de les activitats programades, "per tal d'apropar la gastronomia a la població i que en sigui partícip". Per la seva part, l'alcalde de Cambrils –Robert Benaiges– també va mostrar-se satisfet i "segur de l'èxit" d'aquesta nova proposta, que segueix la línia encetada en el Congrés de la Gastronomia Mediterrània celebrat l'any 2006. Benaiges també va apuntar que aquestes jornades són un salt de qualitat molt important, per tal d'esdevenir un referent en la promoció del turisme gastronòmic.

Programa popular

El programa popular d'activitats s'encetarà aquest mateix divendres amb el curs "Menjar, beure, estimar el cinema – La cuina cinematogràfica", que s'allargarà durant tres divendres. El dimecres 15 d'octubre s'inaugurarà l'exposició "Tasta la Mediterrània", que estarà instal·lada al Molí de les Tres Eres, i el diumenge 19 d'octubre tindrà lloc l'espectacle "Xefs", de Teia Moner, un espectacle on es barreja màgia, titelles i gastronomia i que tindrà lloc al teatre del Casal Parroquial. El diumenge 26 d'octubre a partir de les 12.15 hores tindrà lloc la inauguració del Fòrum a càrrec de l'alcalde de Cambrils –Robert Benaiges– i el president de la Diputació –Josep Poblet–. Tot seguit s'iniciarà la "Festa del Peix Mecànic", a partir de les 13.30 al Parc del Pescador. Entre les 11 i les 13 hores també tindran lloc tot un seguit d'activitats infantils "El restaurant dels sentits" al Parc del Pescador.

Al recinte firal que s'instal·larà al pàrquing del Parc del Pescador hi haurà dos grans espais: "La cuina", on s'hi realitzaran tot un seguit de classes magistrals i "l'Aula del gust", on es faran tastos guiats de productes del mar i la terra acompanyats dels millors vins.

Les activitats a "La cuina" englobaran tot un seguit de propostes com: "El peix senzill" amb dos especialistes en la matèria com David Solé d'El Barquet de Tarragona i Pere Bahí, de La Xicra de Palafrugell; "Cambrils Gastronomia" amb els restauradors cambrilencs Joan Pedrell i Miquel Àngel Gómez; "Amb gust des de la Mediterrània", un taller que anirà a càrrec de la cuinera Mariona Quadrada; "Catalunya - Galícia als fogons" amb Jeroni Castells del restaurant Les Moles d'Ulldecona i el gallec Xosé Cannas i finalment per tancar les activitats de "La cuina", es comptarà amb la participació del televisiu Isma Prados que donarà un ampli coneixement sobre els productes més autèntics i característics del Delta de l'Ebre.

Dins de les activitats de "l'Aula del gust" hi haurà diferents propostes com "Olis monovarietals de la Mediterrània" amb la participació de la Cooperativa Agrícola; "Productes del mar i vins de Galícia"; "Pastisseria i vins dolços de Tarragona" i "Ostres del Delta de l'Ebre i caves".

Pel que fa als preus, cal destacar que durant la jornada del diumenge 26 l'entrada serà lliure, tot i que el preu d'entrada a "l'Aula del gust" serà de 3 euros. L'entrada al recinte –l'anomenat Mercat del Mar– costarà 10 euros.

Programa professional

Dins del programa professional que tindrà lloc el dilluns 27 i dimarts 28 d'octubre també s'oferiran tot un seguit de classes magistrals, tastos i un espai pel diàleg i la reflexió dins d'Observatori Gastronòmic de la Mediterrània. Cal destacar que la inauguració oficial comptarà amb la presència del Conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural –Joaquim Llena–.

Al llarg de la jornada de dilluns i dins de l'espai "La cuina" hi participaran els cambrilencs Joan Bosch i Xavier Ferraté dels restaurants Can Bosch i Bresca respectivament, que oferiran una classe sobre "La nova cuina de Cambrils"; també ho faran Vicente Patiño que parlarà sobre els salaons; Benet Vicens que ho farà sobre "Els petits tresors de Mallorca"; Xosé Cannas amb "El paisatge culinari de la nova Galícia" i Paco Pérez que oferirà una classe sobre les "Excel·lències marineres de la Costa Brava". Durant la jornada de dimarts 28 d'octubre participaran en aquest espai els xefs Jouni Törmänen, Jean Luc Figueras, Luigi Pomata i Ricardo Sanz.
Dins de "l'Aula del Gust" també es realitzaran diferents activitats durant les dues jornades amb productes del mar i vins de Galícia, tast d'anxoves i vermuts, vins i formatges, vins dolços, embotits de tonyina, ostres i cava i vins de varietats autòctones.

Finalment, dins de l'Observatori Gastronòmic de la Mediterrània també es realitzaran dues xerrades durant les dues jornades. El dilluns 27 es parlarà sobre "Cuina i salut" amb Jordi Salas, Abel Mariné i Rosa Solà; i dimarts 28 s'abordarà el tema de la "Pesca sostenible".

Dins del programa professional, tots els interessats que s'hi vulguin inscriure ho podran fer fins al 10 d'octubre a un preu de 90 euros –els professionals cambrilencs també tindran aquest preu–, i després d'aquesta data el preu serà de 120 euros.

Comenta aquest article