Informació general

S'aprova un expedient de modificació de crèdits amb un import de 600.000 on s'inclou una partida de 100.000 euros per ajuts socials

Per Anna Fargas


Aspecte de la sessió plenària realitzada ahir

Després d'haver fet un descans durant el mes d'agost ahir al vespre es va realitzar el ple del mes de setembre. Un dels punts més destacats de l'ordre del dia va ser l'aprovació de l'expedient de modificació de crèdits número 6 del Pressupost Municipal que té un import global de 600.000 euros. Tal i com va explicar Robert Benaiges –alcalde de Cambrils–, en la roda de premsa prèvia al ple, la partida més destacable d'aquesta modificació és "la partida d'emergència de 9.000 euros destinada a ajuts socials que augmentarem amb 100.000 euros, per tal de cobrir la necessitat puntual per poder arribar a tots els demandants d'ajuts". Davant la crisi econòmica, l'alcalde va explicar que es preveu una demanda més gran d'ajudes per part de la població, "ens hem d'ajustar en el moment econòmic en què vivim, altres coses que fèiem no les podrem fer amb la mateixa alegria, comencem amb aquesta aportació, però també farem més mesures en el moment de l'elaboració dels pressupostos". Per la seva banda, Anna Peláez –regidora d'Hisenda i Gestió Estratègica– va explicar que aquests diners "s'han aconseguit o bé amb baixes d'altres partides o bé per majors ingressos que s'han produït".

Aquestes modificacions es van aprovar amb els vots a favor de l'equip de govern i la PLIC i les abstencions de PP i CIU. Xavier Martí –portaveu de la PLIC– va comentar que tot i que normalment s'abstenen en el vot d'aquest tipus de modificacions, en aquesta ocasió "estem d'acord en el motiu de la modificació". Pel que fa PP i CIU els dos partits van coincidir en què, tot i estar d'acord en l'ampliació de la partida destinada a ajuts socials, hi ha altres partides dintre d'aquest import global de 600.000 euros en que no hi estem d'acord.

S'aproven les EPEL de gestió del Patrimoni i de Ràdio-Televisió amb els vots a favor de l'equip de govern i la PLIC

L'aprovació definitiva de l'Empresa Pública Empresarial Local (EPEL) de gestió del Patrimoni i de l'EPEL de Ràdio-TV es van realitzar amb els vots a favor de l'equip de govern i la PLIC i els vots en contra de PP i CIU. Una vegada fet el procés de la comissió d'estudi es va donar el vist i plau a la creació d'aquestes entitats públiques empresarials i el següent pas serà portar-les al registre perquè es formalitzin. La PLIC va votar a favor d'aquestes aprovacions ja que, tal i com va explicar Xavier Martí, "votarem a favor sempre que hi hagi una representació de tots els partits municipals". Per la seva banda Carme Cros –portaveu del PP– va expressar la seva disconformitat amb l'EPEL de gestió del Patrimoni dient que "el patrimoni és de tots els cambrilencs, amb aquesta EPEL s'aconseguirà cada vegada menys transparència i comportarà la incorporació de més personal", i va afegir que en el moment de crisi actual s'hauria de fer una contenció de la despesa. Mercè Dalmau –portaveu de CIU– va explicar una postura molt similar a la del PP, dient que "no tenim clara la durada del gerent i tampoc coneixem el nombre de treballadors, és el mateix text que ja es va presentar i en aquell moment ens vam abstenir per aquestes raons, ara votarem en contra".

En la seva intervenció, Robert Benaiges va explicar que aquestes EPEL no comportaran més despeses a l'Ajuntament ja que "s'autogestionen i fan front amb els propis recursos als sous dels seus treballadors". També va voler afegir que "l'EPEL no és un invent d'aquest Ajuntament, està en altres i de tots els colors polítics, Riudoms té la mateixa EPEL de gestió del Patrimoni".

Es realitzarà un estudi per a la creació de l'Institut Municipal d'Esports

La creació d'aquesta Comissió d'Estudi que ha de marcar els estatus i realitzar un estudi econòmic que orienti en la creació de l'Institut Municipal d'Esports va ser aprovat per tots els partits del consistori. En la roda de premsa prèvia al ple, Joan Recasens –regidor d'Esports– va explicar que "l'Àrea d'Esports comença a tenir força instal·lacions i molta gent ens demana poder-les utilitzar, també estem mirant amb Turisme de treure rendibilitat a les instal·lacions amb un lloguer, quan no estan en ús per part de les entitats del poble, això requereix una major eficiència i rapidesa i hem cregut que ha arribat el moment de la creació d'aquest Institut Municipal de l'Esport". Recasens també va afegir que a partir d'aquest Institut poden sortir altres empreses que gestionin els diferents equipaments o les activitats que es fan dintre de les instal·lacions.

Tots els partits dels membres de l'oposició van voler expressar el seu agraïment a Joan Recasens per haver inclòs un representant de cadascun d'ells en aquesta Comissions d'Estudi.

Les taxes de les instal·lacions esportives i l'acceptació de la subvenció de la Generalitat per a l'Escola Municipal de Música van ser alguns dels altres punts de l'ordre del dia

Un altre punt de l'ordre del dia va ser la modificació de les taxes instal·lacions esportives per octubre 2008 fins el setembre 2009. Joan Recasens va explicar que s'ha fet un  increment d'un 6% en el lloguer de les instal·lacions esportives municipals, dels abonaments de les piscines i totes les activitats que es fan. Recasens va comentar que "són uns preus que estan molt per sota dels preus en instal·lacions privades, hem d'entendre que aquestes instal·lacions tenen un cost important per tota la població i entenem que hi ha algunes d'aquestes activitats que sí que són bones des del punt de vista social però en els moments que entrarem ara tampoc són prioritàries".

Altres temes de l'ordre del dia van ser la determinació de les festes locals per l'any 2009, que en no caure en festius seran les tradicionals de Sant Pere i la Mare de Déu del Camí. També es va acceptar la subvenció del departament d'Educació de la Generalitat atorgada per a finançar despeses del funcionament de l'Escola Municipal de Música i l'aprovació provisional de l'ampliació del centre geriàtric Cambrils Suite, que s'enviarà a la Comissió Territorial d'Urbanisme perquè li doni el vist i plau.

Pel que fa al proper ple, l'alcalde va comunicar que es realitzarà un ple extraordinari de les ordenances fiscals a meitats d'aquest mes d'octubre.

Comenta aquest article