Tema del mes

Indecisió dins l’equip de govern per salvar o no el magatzem contigu al Museu Agrícola

Per Lluís Rovira i Barenys

Magatzem que la Cooperativa demana que es mantingui per poder ampliar el Museu Agrícola
Des de la part superior de la rotonda que s’ha de construir a l’antic recinte de la Cooperativa Agrícola arrenca una connexió de vianants cap a la plaça del Mercat passant per la placeta on hi ha l’estàtua dels veremadors. Aquesta connexió serà possible si s’enderroca el magatzem contigu a l’edifici on hi ha el Museu Agrícola i l’agrobotiga de la Cooperativa Agrícola. Segons el pla general de l’any 1993 i també a l’actual POUM, aquest magatzem es troba en zona verda. Fa mesos, però, els responsables de la Cooperativa Agrícola van iniciar converses amb l’Ajuntament per demanar que salvés aquest magatzem, ja que això permetria, entre d’altres coses, ampliar el Museu Agrícola. La decissió encara no està presa, però el regidor d’Urbanisme ha volgut expressar públicament la seva opinió sobre aquesta qüestió.

“Si es volia protegir s’hauria hagut de fer en el seu moment”

Segons Joan Recasens, l’edifici d’habitatges on a la planta baixa hi ha les oficines de la Caixa Agrària es va fer amb unes façanes que donaven a la zona verda on hi ha el magatzem, “ara la Cooperativa ha demanat que aquest magatzem es mantingui. Jo crec que no és de llei, un cop t’has venut la propietat, reclamar una cosa que si la volies protegir l’hauries d’haver protegit en el seu moment.” Segons explica el regidor d’Urbanisme, la Cooperativa argumenta que aquest magatzem també és obra de l’arquitecte Bernardí Martorell, “mirant els plànols que va fer Bernardí Martorell només es veuen dos edificis. L’un és l’actual celler, on hi ha el museu, i l’altre era l’edifici on hi havia els cups, que és el que la Cooperativa va tirar a terra per poder fer l’edifici on té les oficines. És aquest edifici el que en el seu moment haurien d’haver protegit”.

A banda d’això, Recasens creu que els actuals propietaris també hi han de dir la seva, “els edificis no són ni de la Cooperativa ni de l’Ajuntament. Els propietaris són els actuals promotors. A banda, ens podem trobar amb problemes legals si deixem aquest magatzem. Hi va haver gent que va comprar el pis pensant que tindrien una zona verda al davant i si en comptes d’això hi tenen una paret ens poden portar al jutjat. Si ho guanyen ens demanaran l’expropiació i llavors qui ho pagarà? El propietari? L’Ajuntament? La Cooperativa?”.

Recasens també deixa clar que dins de l’equip de govern hi pot haver punts de vista diferents sobre aquest tema, “el que haurem de fer és parlar-ho i veure-ho. Quan es va fer tot això ja se sabia exactament què és el que es protegia i es rehabilitava, i què és el que es deixava tirar a terra, en el seu moment, per poder fer un edifici que està entrat amb calçador dins les normatives. Des del punt de vista d’ERC, aquest magatzem ha d’anar a terra per donar pas des de la nova zona que s’urbanitza fins a la plaça del Mercat. Aquesta unió ha de revitalitzar tot aquest sector del barri, no es pot quedar tapat”.

§ Un enderroc laboriós§

La façana de l’antic magatzem on hi havia els subministraments vista des de la part posterior, des de l’avinguda del Baix Camp. Al fons s’hi veu l’edifici de La Salle.
El passat 28 de juny s’iniciaven les obres d’enderroc dels antics magatzems de la Cooperativa Agrícola a càrrec de l’empresa cambrilenca Trans-Cambrils, la mateixa empresa que va enderrocar l’edifici de l’antic Pòsit el passat mes de juny. L’enderroc s’ha perllongat al llarg de tot l’estiu. A finals de setembre només quedava la façana davantera de l’edifici on darrerament hi havia els subministraments de la Cooperativa i part dels cups que hi havia al terra de l’interior. Aquesta façana es manté dempeus a l’espera que Fecsa retiri les connexions elèctriques que actualment encara hi ha. Un cop s’hagin tret, també es podran enderrocar les edificacions de la Cooperativa que donen al carrer de Foix.

Comenta aquest article