Tema del mes

Nit del Foc espectacular

Per Jordi Moreno


Si volguéssim descriure amb una sola paraula la dotzena edició de la Nit del Foc, l’adjectiu més adient seria espectacular. La festa va començar a les 6 de la tarda amb un correfoc infantil a càrrec de la colla infantil dels diables de Tarragona. Aquests, convenientment uniformats, van entrar a plaça d’Espanya fent l’encesa de diverses carretilles. El correfoc va tenir un vessant formatiu i els nens i nenes assistents van poder conèixer de ben a prop aspectes d’aquesta tradició. Acabat el curset accelerat, els diablets de Tarragona van representar un ball parlat en què van desfilar els set pecats capitals i l’arcàngel sant Gabriel. Per acomiadar-se, van encendre novament carretilles fent córrer tothom per la plaça. Tot plegat una escena molt simpàtica en què els xiquets protegits amb barrets de palla i mocadors de coll passaven per sota les guspires amb gran valentia, algun fins i tot s’atrevia a fer-ho amb patins. La cridòria i el xivarri van ser considerables. Una xocolatada va permetre reposar les energies gastades durant el correfoc.

Més tard, a les 10 del vespre, la mateixa plaça va ser l’escenari inicial del correfoc per a adults. Les sis colles convidades es van repartir pels carrers del Barri Antic i el van fer gairebé intransitable enmig de la foscor, el fum i el foc. Les obres a la plaça d’Espanya han obligat a canviar enguany alguns aspectes de la festa, en aquest sentit Josep Maria Masdeu, cap de colla de Tota l’Endenga afirma “la plaça d’Espanya quedava petita i no permetia que tothom pogués gaudir de l’espectacle final, haver canviat aquest emplaçament per la plaça del Setge ha estat un fet molt positiu i segons el meu parer allí dalt ha quedat perfecte. Mentre sigui cap de colla donaré suport a aquesta iniciativa”.

L’espectacle final d’enguany va ser un d’aquells que fan història. Les colles van realitzar les seves enceses mentre desfilaven per la plaça gran quantitat de bèsties de foc. Cal destacar l’actuació de la Colla de Dimonis de Massalfassar procedent del País Valencià amb els seus dracs i cuques de llum. L’encesa final encara va ser més sorprenent. Pirotècnics provinents de les colles de Massalfassar i de Montornès van preparar una gran encesa de coets que van fer badar a tothom per la seva riquesa i originalitat. Les parets de l’antiga muralla i la torre del Bou també van participar a l’espectacle mentre els morters disparaven coets a poques passes d’on es trobava el públic. Una altra novetat d’engany va ser la participació de la colla de timbals Cop de Cap. El correfoc va acabar amb una desfilada dels timbalers precedint el gegant del Marqués de Los Vélez. El concert posterior dels Lucumalunch+Sidonie al Pinaret també va registrar una gran assistència de públic fins a altes hores de la nit. Josep Maria Masdeu fa un balanç positiu de la festa, “l’any passat vam patir alguns problemes durant l’encesa final, per aquest motiu enguany vam demanar l’ajuda a especialistes pirotècnics. Tot ha anat perfecte i esperem que l’any vinent puguem millorar encara més”.

Comenta aquest article