Cultura

El Ball de Bastons porta la Mostra de Danses d'Armes a Cambrils

Per Lluís Rovira i Barenys, Anna Fargas

Imatge del grup d'Euskadi Ezpata-dantza de Xemein que participarà en la Mostra de Danses d'Armes

El Ball de Bastons de Cambrils organitzarà la Mostra de Danses d'Armes el diumenge dia 7 de setembre en el marc de la Festa Major de la Mare de Déu del Camí. En aquesta mostra hi participaran dos grups procedents d'Anglaterra, els Gloucestershire Morris Men i els Stroud Morris Dancers, que realitzen els seus balls amb mocadors i bastons, i un grup provinent d'Euskadi, els Ezpata-dantza de Xemein, que ballen amb espases i realitzen figures, a més a més del Ball de Bastons de Cambrils.

Prop de 60 persones, a part dels bastoners de Cambrils, participaran en aquesta mostra que s'iniciarà el diumenge 7 a les 6 h de la tarda amb una cercavila pels carrers del casc antic. Seguidament a la plaça d'Espanya es realitzarà la Mostra de Danses d'Armes. Cal destacar que aquests tres grups també participaran en els seguici popular del dia 8 de setembre.

Una mostra fruit dels intercanvis del Ball de Bastons de Cambrils amb colles de fora de Catalunya

S'entén com a "danses d'armes" aquelles danses que utilitzen estris o armes pròpiament dites que s'utilitzen en el transcurs del ball, així es poden considerar armes, els bastons, les espases, però també les castanyoles o els mocadors. Aquesta Mostra de Danses d'Armes ha sorgit fruit de l'intercanvi que el Ball de Bastons de Cambrils ha realitzat o realitzarà amb colles de fora de Catalunya que també duen a terme aquest tipus de danses, colles de llocs com Anglaterra, Huelva o Portugal. Àngel Vallverdú –membre de la colla– explica que "se'ns va acudir organitzar aquesta mostra per ensenyar als cambrilencs altres danses que poden tenir a veure amb el Ball de Bastons, però que són força diferents també.

Comenta aquest article