Informació general

S'aprova l'elecció del defensor del ciutadà amb l'abstenció de CiU

Per Josep Maria Ferrando

Imatge de la sessió del ple del 30 de març, en què es va aprovar la designació de Francesc Amela com a defensor del ciutadà

El que havia de ser un nomenament per consens del futur defensor del ciutadà en la persona de Francesc Amela Traver, presentat unes hores abans per l'alcalde en una roda de premsa en què es va dir que l'elecció del defensor del ciutadà comptava amb el vistiplau de totes les forces polítiques municipals, es va convertir en un enfrontament frontal entre l'equip de govern i CiU. La regidora d'aquest grup Montserrat Garrido va dir que CiU estava d'acord amb la persona escollida, però no amb el procediment que s'havia seguit, carregant contra el regidor de Participació Ciutadana, Salvador Matas.

L'opció de Francesc Amela, que era present al ple, per ocupar aquest càrrec la va fer el mateix Salvador Matas, que va destacar l'elecció de la figura del defensor del ciutadà com un pas endavant que situava Cambrils "com un dels municipis pioners a Catalunya, ja que a Catalunya només hi ha 19 municipis en què existeix aquesta figura". Va dir també, "fem un pas endavant en millorar la qualitat de la democràcia, moltes vegades els ciutadans tenen queixes del funcionament municipal i necessiten algú que els pugui escoltar". I va voler remarcar, "no hem volgut anar amb presses, perquè creiem que l'elecció del defensor del ciutadà, que és independent de l'Ajuntament, s'havia de fer amb el màxim consens dels grups municipals".

ROBERT BENAIGES, ALCALDE:
"Jo us censuro pel poc respecte que teniu davant la persona escollida i de la ciutadania"

L'alcalde, Robert Benaiges, es va mostrar totalment sorprès per l'abstenció en aquest punt. "No entenc res", deia, i va afegir, "em sembla un gest de molt mala educació per part del vostre grup davant d'aquesta persona; que vostès després vulgueu censurar l'actitud del regidor, això és un altra tema". Sobre el futur defensor del ciutadà, l'alcalde va reiterar que "l'elecció és correcta perquè hem escollit una persona que no té cap dependència política. Jo us censuro pel poc respecte que teniu davant la persona escollida i de la ciutadania". El regidor Salvador Matas va explicar que Montserrat Garrido, a la comissió informativa, en cap moment havia mostrat cap tipus de reticència i fins i tot havia firmat la proposta.

MONTSERRAT GARRIDORA, REGIDORA DE CiU:
"En cap moment direm que aquesta persona que està designada no sigui una persona del nostre grat"

La sorpresa va saltar quan la regidora Montserrat Garrido va prendre la paraula i va dir "és positiu que hi hagi aquesta figura i en cap moment direm que aquesta persona que està designada no sigui una persona del nostre grat, el que sí que els diré és que no estem d'acord en la manera com ho ha fet el senyor Matas". Montserrat Garrido es va queixar de la manca de diàleg a la comissió informativa, en concret va dir: "el regidor de participació ciutadana penso que ha fet molt poca participació amb els membres de la comissió informativa". Finalment va dir que el vot del seu grup seria d'abstenció.

ANTON CALLAU, REGIDOR DEL PP
"Estic d'acord amb la proposta, tot i que la creació d'aquesta figura podria fer que els ciutadans no tinguin el mateix accés als regidors i l'alcalde"

El grup de la PLIC va protagonitzar el ple durant uns minuts quan va dir que en principi el seu grup havia pensat abstenir-se pels mateixos motius que CiU, estaven d'acord amb la persona però no amb el procediment emprat pel regidor, però després d'uns moments de debat intern entre tot tres regidors in situ van variar el seu vot i van votar afirmativament la proposta. Anton Callau (PP) es va mostrar d'acord amb la proposta, tot i que va matisar que la creació d'aquesta figura podria fer que els ciutadans no tinguin el mateix accés als regidors i a l'alcalde.

Un dels moments singulars del ple va ser quan la PLIC va demanar un minut per debatre el seu posicionament sobre el seu vot respecte a l'elecció del defensor del ciutadà

Robert Benaiges va desmentir aquesta afirmació i va dir que no tenia res a veure una cosa amb l'altra i que les portes dels regidors i de l'alcalde estan obertes a tothom. Cal dir que davant d'aquestes discrepàncies i en resposta als periodistes, Francesc Amela va dir que el fet que no hi hagués hagut consens l'havia sorprès i que havia d'estudiar la seva decisió. L'endemà va fer públic que tot i la manca d'unanimitat acceptava ser escollit defensor del ciutadà.

§ Francesc Amela, primer defensor del ciutadà de Cambrils §

Francesc Amela en la seva presentació davant la premsa acompanyat de l'alcalde
Francesc Amela Traver és el nou defensor del ciutadà per un període de cinc anys. va néixer a Alcalà de Xivert (Castelló) l'any 1946, però des que tenia 10 anys que viu a Cambrils. La seva tasca professional l'ha desenvolupat a la Caixa, de la qual en va ser empleat des de l'any 1969 fins a l'any 2004 i havia estat director de l'oficina de Salou els darrers 26 anys. En aquest moments es troba en situació laboral de prejubilat, la qual cosa li permet poder destinar part del seu temps a exercir de defensor del ciutadà. La ubicació prevista per a l'oficina del defensor del ciutadà és l'edifici de l'antic ajuntament, a la plaça d'Espanya, on en aquests moments hi ha el jutjat i on properament s'adequarà un espai, a la planta baixa, per acollir l'oficina. Aquesta figura representa un òrgan totalment independent que pretén canalitzar totes les consultes i queixes de la ciutadania en relació a l'administració local. L'actuació del defensor del ciutadà serà totalment gratuïta, és a dir, que no rebrà cap retribució.

Comenta aquest article