Cultura

Es presenta la Festa Major de la Mare de Déu del Camí 2008 amb un programa carregat d'actes

Per Anna Fargas, Marta Boquera

Robert Benaiges i Jordi Savall en la roda de premsa de presentació ahir al matí
Robert Benaiges i Jordi Savall en la roda de premsa de presentació ahir al matí

El programa d'actes de la Festa Major de la Mare de Déu del Camí es va presentar ahir al matí de la mà de Robert Benaiges –alcalde de Cambrils– i Jordi Savall –regidor de Joventut i Festes–. Els actes de la Festa Major s'iniciaran el dia 30 d'agost i finalitzaran el 14 de setembre, aquest any es presenta un programa carregat d'actes on de 16 dies de festa 15 tenen actes programats.

Tant el cartell com el programa de la Festa Major destaquen el protagonisme de les entitats en aquesta i així ho va constatar Robert Benaiges quan va comentar que aquesta "és la Festa Major per excel·lència, és una festa participativa on tenen molt de protagonisme les entitats". Benaiges va destacar que "la festa d'aquest any es podria considerar la Festa Major més gran que mai hem celebrat en èpoques recents i volem que Cambrils es converteixi en un punt de referència al territori des de la vesant festiva". Per la seva banda, Jordi Savall va comentar que amb la varietat en la programació d'actes "volem acostar la festa a tota la població i que tothom hi participi, i també volem acostar-la als pobles del voltant".

La Mostra de Danses d'Armes i la recuperació del Ball de la Rosaura, algunes de les novetats d'aquest any

La Festa Major d'enguany presenta una sèrie de novetats que, tal i com va comentar Savall, s'intentarà que tinguin continuïtat en els propers anys. Jordi Savall va explicar que "quan vam separar l'àrea de Cultura de la de Festes va ser precisament per potenciar les festes a Cambrils, el nostre objectiu és consolidar la festa i, en concret fer important la Festa Major de la Mare de Déu del Camí".

Una de les novetats destacades és el fet d'acostar la Festa Major a la zona de la platja. Amb aquesta intenció es realitzarà la Fira del disc els dies 30 i 31 d'agost a la plaça de Mossèn Joan Batalla i els actes del 5è aniversari del Ball de Diables de Cambrils "Els Cagarrieres" el dia 12 de setembre al parc del Pescador. "Els Cagarrieres" realitzaran l'espectacle infantil "Flames i espelmes" i a continuació duran a terme l'acte d'homenatge als Diables del Barri de l'Eixample, aquests dos actes estaven programats pel dia de la segona Trobada de Diables del Baix Camp que es va haver d'anular per la pluja.

La Mostra de Danses d'Armes és una altra de les novetats que presenta la programació d'enguany. L'acte està organitzat pel Ball de Bastons de Cambrils i es realitzarà el dia 7 de setembre a la tarda a la plaça d'Espanya. Els bastoners de Cambrils han convidat els grups "Gloucestershire Morris Men" i "Stroud Morris Dancers" d'Anglaterra i als "Ezpata-dantza de Xemein" d'Euskadi perquè mostrin els balls que realitzen, els primers amb mocadors i bastons i els segons amb espases. Cal destacar que aquests tres grups també acompanyaran el seguici popular del dia 8 de setembre. El mateix dia 8 de setembre a la tarda a la plaça d'Espanya tindrà lloc la recuperació del Ball de la Rosaura, organitzat pel Grup de Teatre Xerinola i el Casal Municipal de la Gent Gran.

Dintre de les novetats Jordi Savall va voler destacar el concert de Els Pets el dia de la Diada, ja que "és la primera vegada que fem un concert d'aquestes característiques l'11 de setembre". Degut a que el concert aplaçat del Cambrirock de Delinqüentes, Muchachito Bombo Infierno i Dijeila es realitzarà el dia 10 de setembre, Savall va comentar que "s'intentarà aprofitar el recinte per realitzar el concert de Els Pets, ja que l'espai és més gran i té més facilitats d'aparcament".

La Trobada Castellera de Cambrils, novetat d'última hora no inclosa en el programa

En la roda de premsa de presentació, Robert Benaiges va parlar d'un nou acte que no s'ha pogut incloure en el programa de la Festa Major. El matí del dia 7 de setembre tindrà lloc la Trobada Castellera de Cambrils a la plaça d'Espanya, Benaiges va explicar que "aquesta plaça és puntuable pel concurs de castells i va ser una petició que ens van fer la colla dels Xiquets de Reus, dintre dels quals hi ha molts castellers cambrilencs, l'acte es solapa amb la missa, però ens ha vingut d'imprevist i no ho hem pogut fer d'una altra manera".

Les colles participants en la trobada seran la colla dels Xiquets de Reus, la colla Jove Xiquets de Tarragona i els Castellers de Barcelona, Robert Benaiges va comentar que "estem a les portes del concurs de castells de Tarragona i aquesta trobada servirà a les colles per preparar-se, per tant es podran veure castells importants".

La Botiga de la Festa inclou xapes de cava i el barret de la festa

Per aquesta edició el material en venda de la Botiga de la Festa s'ha ampliat amb la incorporació del barret de la festa, que es podrà adquirir al Centre Cultural a l'igual que la resta de productes, i amb l'estrena de la serie limitada de xapes de cava. Aquestes xapes s'han realitzat en col·laboració amb la Cooperativa Agrícola de Cambrils i es posaran a la venda a partir del dia 1 de setembre a la Cooperativa. Les xapes d'aquesta primera edició presenten les cares dels gegants Pere i Camí i es trobaran amb les ampolles de Cava Brut Nature de la Cooperativa.

El Mangrana, la Nit del Foc, el seguici popular, exposicions i actes esportius, alguns dels actes que completen un nodrit programa de Festa Major

L'11a edició del Festival de Música Ètnica i Popular Mangrana, on es podran veure les actuacions de Llibert Fortuny Trio, Nubla o Al Tall, i la 17a Nit del Foc són alguns dels actes que completen un programa farcit d'esdeveniments.

Altres actes que es duran a terme durant aquests dies serà la Final del Concurs de DJ's aquest mateix dissabte, el Festival de Música Electrònica Sunfec el dia 13 de setembre o la Festa Gegant 5è aniversari Cop de Cap el 12 de setembre. A més també es realitzaran els actes tradicionals com la recepció a l'Ajuntament de les Maria del Camí que aquest any comptarà amb la donació a la geganta Camí d'un mocador de punta de coixí fet per les alumnes de l'Escola de Puntaires de Cambrils de Maria Teresa Anguera, un joc d'arracades i anell donat per Carme Piqué de Bijorca i una agulla de pit donada per Joana Cabré. Un altre dels actes tradicionals serà la 9a Trobada de Gegants, que té caràcter biennal, organitzada per la Colla Gegantera Tota l'Endenga.

Les exposicions també tindran el seu espai en la programació, igual que els esdeveniments esportius, com la 1a Duatló Cambrils que es celebrarà el diumenge 14 de setembre. Els actes de Festa Major tindran el seu punt i final amb la 3a Mostra d'Entitats que es durà a terme el mateix diumenge 14 i el castell de focs final de diumenge a les 10 h de la nit al passeig de les Palmeres.

Comenta aquest article