Societat

El grup de teatre Xerinola recupera la representació del ball de la Rosaura per la Festa Major

Per Lluís Rovira i Barenys



Estrella Ros, Àngel Vallverdú, Josep M. Pallisé són tres dels responsables de la recuperació del Ball de la Rosaura
La Festa Major de la Mare de Déu del Camí introdueix, aquest any, un nou element festiu de caire tradicional. Es tracta del ball de la Rosaura del que se n'ha recuperat el text i la música i que es representarà el proper dia 8 de setembre a les 6 de la tarda, a la plaça d'Espanya. La representació anirà a càrrec del grup de teatre Xerinola que compta amb la col·laboració de la gent del Casal Municipal de la Gent Gran i d'altres voluntaris que han intervingut en aquest procés de recuperació. En total hi intervindran 18 persones.

Els components del ball de la Rosaura, amb el seu vestuari, formaran part del seguici festiu de la Festa Major de la Mare de Déu del Camí on interpretaran un ball típic de la representació i a la sortida de la Missa Major, al pati de l'Ermita, convidaran a la gent a que assisteixi, a la tarda, a la representació de l'obra.

Referència del 1904

Segons explica Àngel Vallverdú a Revista Cambrils Diari Digital, "se sabia que l'any 1904 hi havia hagut una representació d'aquest ball que, pensem, deu ser l'última que es deu haver fet a Cambrils".
El text de l'obra el van trobar al Centre de Lectura de Reus. Segons Vallverdú, "era una pràctica habitual que es componguessin o es creessin balls parlats a partir de meitats del segle XIX. A Cambrils tenim constància que es va representar l'any 1904, juntament amb el ball de l'Espinela i el ball de Valencians, però hi ha un fet que em fa pensar que devia tenir una certa implantació. Josep Salceda va publicar un escrit l'any 1954 a la Revista Cambrils, fent referència a la Festa Major de 1904, en el que recordava algun dels versos del ball: "Rosaura como te recreas a al sombra de este pino""

Text i música

El ball de la Rosaura explica les desventures d'una joveneta que pateix els abusos i les vexacions del seu pretendent i acaba clausurada com a monja per expiar el seu pecat mentre que els malfactors són capturats i executats. L'obra es clou amb el monòleg d'un diable burlesc que farà un repàs en clau de sàtira, de l'actualitat local, com una mena dels versos dels Pastorets. El ball té música que es tocarà amb tres instruments, el flabiol, el violí i l'acordió. Segons explica Vallverdú, "hem aprofitat la que apareix al Costumari Català fent referència al ball de la Rosaura que s'interpretava a Montblanc". Entre els 18 actors del ball de la Rosaura també hi ha els 5 "miquelets" interpretant els quatre soldats i el caporal que surten a l'obra. Per a aquests papers es compta amb la col·laboració dels Miquelets de Badalona.

Cinc mesos d'assajos

La representació del ball de la Rosaura dura al voltant d'una hora i quart. Els assajos de l'obra van començar el passat mes de maig. Segons explica Josep M. Pallisé, del grup de teatre Xerinola, "això es recupera amb la voluntat de que cada any es representi. Enguany es com la prova de foc, de veure com ho rebrà Cambrils". Segons Vallverdú, hi ha molts condicionants, "pensem que el text és tot en castellà, tot i que se'n farà una dicció molt acatalanada. A veure com ho rebrà la gent. També és una obra que té una part frontal molt anacrònica, amb una moralització molt arcaica. Es parla del maltractament femení. Pot tenir moltes lectures diferents i no sabem quina acceptació pot tenir. Esperem que bona".

Comenta aquest article