Informació general

Un banc de meduses envaeix el litoral cambrilenc

Per Lluís Rovira i Barenys

Platja del Regueral el dissabte al migdia on s'observa gent dins de l'aigua amb salabres capturant meduses i a la sorra molts banyistes mirant-s'ho

Aquests tres dies festius del mes d'agost no han estat precisament tranquils al litoral cambrilenc. El passat divendres van ser les fortes ratxes de mestral les que van protagonitzar la jornada. El passat dissabte al matí les platges del nostre municipi es veien afectades per un extens banc de meduses que va alarmar la majoria d'usuaris de les platges. Les meduses es van fer ben evident a les platges de ponent i a la del Regueral. A la zona de ponent, en un dia en què les aigües eren molt clares, les meduses arribaven a la mateixa platja en grans quantitats. A la platja del Regueral la presència també era molt evident.
Ja a primera hora del matí, els serveis de neteja de platges van detectar la presència de meduses a la sorra, a les platges de ponent. De seguida es va avisar als serveis se socorrisme d'aquesta circumstància i des de les 10 del matí, que és quan obren, van fer tasques d'informació als banyistes sobre la presència de les meduses. En cap cas es va considerar convenient posar la bandera vermella i tancar les platges al bany.

Des de coordinació de platges es va avisar d'aquesta presència de meduses a l'ACA que posteriorment, segons li va notificar l'embarcació pelícan del port de Cambrils, confirmava que hi havia un banc de meduses davant de la platja del Regueral. Les meduses no han arribat solament a les platges cambrilenques. Els litorals veïns de Mont-roig i de Salou també han patit la presència d'aquesta espècie.

Meduses capturades i dipositades en cubells a la platja de Marcambrils, el passat dissabte al migdia

Bandera groga


En totes aquestes platges els llocs de socorrisme lluïen la bandera groga. La bandera avisant de la presència de meduses que existeix en altres poblacions costaneres no hi era ja que els llocs de socorrisme de Cambrils no en disposen. Segons va explicar un dels socorristes a Revista Cambrils Diari Digital, la presència de meduses es va detectar al matí i van donar avís als banyistes. Més tard, la mateixa gent avisava als usuaris de la platja de la presència d'aquests molestos visitants.

A la platja del Regueral, però, donada la gran afluència de banyistes, van ser molts els que es van veure sorpresos per les meduses i els serveis de socorrisme van haver d'atendre molta gent per picades.
Durant tot el dia va ser força freqüent observar criatures i fins i tot gent gran, treure les meduses de l'aigua amb salabres i dipositar-les a la sorra on eren enterrades.

Menys meduses el diumenge

Ahir diumenge la presència de meduses era menor però més alta del que és habitual. És per això que els serveis de socorrisme continuaven tenint hissades les banderes grogues de precaució.

Comenta aquest article