Informació general

La violència de gènere, la seguretat vial i els delictes rurals, els principals temes tractats en la Junta Local de Seguretat

Per Anna Fargas

Robert Benaiges, Hortènsia Grau, Joan Berguedà –cap de la Policia Local de Cambrils– i Joan Josep Soriano en la roda de premsa oferta ahir després de la junta

La Junta Local de Seguretat es va reunir ahir al matí per analitzar la situació actual en que es troba Cambrils en termes de seguretat i realitzar un anàlisi comparatiu del que ha succeït des de l'última junta que es va celebrar el passat mes de maig.

A la reunió, que va durar més de dues hores, hi van assistir Teresa Pallarès –nova subdelegada del govern a Tarragona–, Robert Benaiges –alcalde de Cambrils–, Laura Forcadell –regidora de Protecció Ciutadana i Mobilitat de l'ajuntament de Cambrils–, Hortènsia Grau –directora dels serveis territorials d'Interior, Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat– i representants de la Guàrdia Civil, Mossos d'Esquadra i Policia Local de Cambrils. A més, per primera vegada, també va poder participar un representant veïnal, Joan Josep Soriano, interlocutor escollit pels veïns que formen part del Consell Consultiu de Seguretat que va poder entrar en la segona hora de la reunió. El fet que un representant veïnal participi en la Junta Local de Seguretat és una iniciativa pionera a les comarques tarragonines i, en aquest sentit, la subdelegada del  govern a Tarragona va comentar que "aquesta junta no pot estar d'esquena al que volen els veïns, i aquesta participació ens serveix perquè els cossos policials tinguin de primera mà la percepció dels veïns a la vegada que també és important la percepció que té la societat de la seguretat".

Per la seva banda, Joan Josep Soriano va comentar que "em satisfà molt haver estat avui aquí, l'ajuntament de Cambrils s'ha pres molt seriosament la llei de la Generalitat que permet que el veïnat tingui una representació i estigui informada dels temes de seguretat". Pel que fa a les sensacions en haver finalitzat la reunió, Soriano va explicar que "crec que la gent pot estar contenta i tranquil·la perquè s'està treballant bé, el veïnat ha de col·laborar, les administracions de Cambrils estan molt receptives i fan la seva feina, i cal que la gent ho cregui i hi col·labori, si no dius el problema que tens, no ho saben i no hi poden col·laborar".

L'alcalde de Cambrils va comentar que la participació dels veïns en properes juntes "està garantida". La propera Junta Local de Seguretat està previst que es realitzi a la tardor, abans de Nadal.

Augment d'esforços en la violència de gènere, la seguretat viària i els delictes rurals

Robert Benaiges va parlar de la preocupació per l'increment d'un tipus de delictes com són la violència de gènere, la seguretat viària, ja que han sortit nous delictes al codi penal que s'han d'aplicar, i els delictes en terme rural, sobretot robatoris. Benaiges va comentar que "hem estat debatent llargament per mirar com abordar-los utilitzant millors sistemes de cooperació i coordinació entre els diferents cossos de seguretat", l'alcalde també va parlar de "fer un anàlisi de la normativa municipal i la general que ens pugui permetre posicionar-nos molt millor a l'hora d'aplicar sancions".

Pel que fa a la violència de gènere, Benaiges va explicar que "no vol dir que n'hi hagi més, sinó que es denúncia més, perquè la gent sap que serà atesa de manera efectiva i les administracions estem treballant per això".

Per tal de combatre els delictes rurals, l'alcalde va parlar d'incrementar el control en camins rurals "un control més estricte, el màxim de presencial possible de la gent que passa pels camins rurals", establir una coordinació entre els diferents municipis afectats i comptar amb les administracions superiors per tal que "es faci una senyalització i lleis d'àmbit més general que facin referència a l'àmbit rural, és un problema greu que s'ha d'afrontar de manera molt seriosa".

L'arribada dels Mossos d'Esquadra l'1 de novembre i la disminució de robatoris silenciosos van ser altres temes que es van comentar

Altres temes que es van comentar durant la junta van ser la venda ambulant il·legal, la millora efectiva de la cooperació i coordinació entre els diferents cossos policials i la posada en marxa de la nova comissaria i el desplegament dels Mossos d'Esquadra que es farà efectiu l'1 de novembre. Pel que fa al desplegament dels Mossos, Hortènsia Grau va voler tranquil·litzar la població explicant que "no hi haurà cap buit, de fet tots els cossos estan treballant de manera coordinada des de fa temps per preparar aquest desplegament, la nova llei de la Policia de Catalunya treballarà en aquesta línia, una única policia que té dos cossos: la Policia Local i els Mossos d'Esquadra".

També es va destacar que hi havia hagut una millora en delictes com els robatoris silenciosos o amb violència. Robert Benaiges va comentar que "han disminuït de manera important i hem treballat de manera intensa per prevenir-los, però això no vol dir que no tornin a aparèixer". Pel que fa a efectius Benaiges va explicar que "mai estem contents, però som els que som i treballem amb el que tenim, m'agradaria que millorés però no és el gran problema"
.

Comenta aquest article