Informació general

Voluntaris de Mediterrània realitzen un estudi sobre l'estat mediambiental de la platja del Regueral

Per Berta Ruiz

Voluntàries de Mediterrània van fer enquestes entre els usuaris de la platja

Una trentena de voluntaris de Mediterrània-CIE van treballar durant tot el matí d'ahir diumenge a la platja del Regueral de Cambrils per realitzar un estudi sobre els valors naturals i les agressions que afecten al nostre litoral.

Aquesta activitat al litoral cambrilenc va tancar les jornades del projecte "Descobreix el litoral", que ha recorregut tres platges del litoral tarragoní com la platja del Miracle de Tarragona, la platja de la Pineda de Vila-seca i la Platja del Regueral de Cambrils. Els resultats d'aquests estudis a aquestes tres platges es publicaran també en un informe sobre l'estat de les platges en aquest tram del litoral.

Estudi sobre l'estat de la sorra, les roques i l'aigua

Des de dos quarts de deu del matí i fins gairebé la una del migdia, una trentena de voluntaris de Mediterrània-CIE van treballar en diferents grups per tal d'identificar les espècies i els residus que es poden trobar a la zona de la sorra, la línia costanera i les aigües de Cambrils.

Una de les voluntàries de Mediterrània-CIE –Úrsula Juárez– explicava a Revista Cambrils Diari Digital, els principals objectius d'aquest estudi per conèixer de prop l'estat mediambiental de les nostres platges. Durant la jornada d'ahir, equips de voluntaris van realitzar immersions a l'aigua per tal de veure l'estat de la flora i la fauna; van realitzar batudes per la sorra de la platja i per les roques per conèixer el seu estat, les condicions de neteja, així com l'existència o no d'aquelles plantes i espècies autòctones que hi haurien d'estar presents per a la bona conservació del medi natural.

A banda d'això, d'altres voluntaris de Mediterrània també van repartir durant tota la jornada matinal d'ahir diumenge, cendrers de platja, díptics informatius i també es van realitzar qüestionaris als usuaris de la platja, per conèixer la seva opinió sobre l'estat de la mateixa. Segons explicava Úrsula Juárez, "en general, la gent està contenta amb l'estat de la sorra, tot i que no ho estan gaire amb l'estat de l'aigua. I un dels elements que més destaquen és la presència de burilles de cigarretes".

Els resultats d'ahir: la línia de mar està força bé, la sorra està neta i les zones de les roques són les que estan en pitjor estat

Cap a la una del migdia, tots els voluntaris participants ahir en l'activitat d'estudi finalitzaven les seves tasques. El responsable de l'àrea de natura de Mediterrània-CIE –Jordi Bru– valorava a Revista Cambrils Diari Digital els resultats obtinguts, així com els punts negatius i positius de l'estat de la platja del Regueral de Cambrils.

Sobre els resultats obtinguts, Jordi Bru va manifestar que "a priori eren més esperançadors, però els resultats ens han demostrat que no eren tan bons com ens esperàvem. En la línia de mar, i tot el que està dins del mar, hi hem trobat coses molt interessants, ja que encara hi ha zones de posidònia, i tota la flora i fauna que porta associada. No hi ha tantes espècies indicadores de mal estat, però sí algunes. Fora de la platja es nota que els treballs de neteja i manteniment de l'Ajuntament i la brigada són molt eficaços perquè no hem trobat res, ni de bo ni de dolent. Tot i que de dolent, sempre hi trobem les típiques burilles i plàstics, però de plantes i vegetació està tot pelat. En canvi a les zones de les roques faria falta que s'incidís una mica més, perquè està bastant malament, hi ha moltes restes de plàstics, llaunes i molta brutícia, i de plantes que indiquin un bon estat, només n'hem trobat dues espècies bones, la resta són espècies invasores o males herbes".

Pel que fa a la percepció que en tenen els usuaris de la platja, Jordi Bru va comentar que en general, "la gent la troben bastant bé, perquè els equips de neteja s'hi esforcen bastant. Tot i així fan falta algunes coses per deixar-ho encara millor. L'Ajuntament fa una bona feina, però la finalitat no és netejar més ni invertir molts esforços en netejar, sinó que l'objectiu és no embrutar. Sinó embrutem no farà falta netejar".

Comenta aquest article