Informació general

El projecte d’instal·lació de l’ITER a Vandellòs divideix el vot de l’equip de govern

Per Josep Maria Ferrando

Votació sobre el projecte ITER on l’equip de govern va triar diferents opcions
Una moció presentada pel Partit Popular d’adhesió a la candidatura de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant per acollir la instal·lació de projecte científic ITER va provocar la primera divergència pública en un ple entre els membres de l’equip de govern. Prèviament a la votació, l’alcalde, Robert Benaiges, va dir que davant dels avantatges i desavantatges que pot comportar l’ITER i la indefinició que actualment hi ha sobre el tema creia que qualsevol regidor podria votar de manera lliure sense haver d’identificar-se amb la disciplina partidària. Dit d’una altra manera, l’alcalde va donar llibertat als membres del seu equip perquè votessin el que volguessin.

A l’hora de la votació les diferències es van fer evidents. ERC es va abstenir. Joan Recasens va dir que podia ser un projecte interessant, però que no quedava clar l’impacte al territori. ICV va emetre el vot negatiu justificant-lo en el fet que la fusió nuclear no és una energia renovable i que el model energètic que es promou amb aquesta instal·lació no és el que defensa el seu grup. Salvador Matas va dir que el seu model és el de les energies renovables i que és una “malaguanyada inversió la que aposta per un sistema contaminat que produeix residus”. També cinc regidors del PSC es van abstenir: Joan Mas, Oliver Klein, Anna López, Neli Queral i Dani Pallejà. La moció va ser aprovada amb la resta de regidors socialistes i de tota l’oposició.

Conveni amb l’Institut Cartogràfic de Catalunya

L’Institut Cartogràfic de Catalunya i l’Ajuntament han signat un conveni, aprovat pel ple, per realitzar de manera exhaustiva la cartografia urbana del terme municipal. Aquest és el segon pas endegat per l’equip de govern en la iniciativa de dur a terme la revisió del Pla General d’Ordenació Urbana. El primer pas va ser posar-se en contacte amb diverses empreses especialitzades en l’àmbit urbanístic per triar quina seria la que realitzaria la revisió del Pla General.

L’Ajuntament s’adhereix a la Carta Europea dels drets dels vianants i a la Declaració del dret de l’arbre a la ciutat

Salvador Matas va presentar la proposta d’adhesió a la Carta Europea del Drets Humans explicant que aquesta va ser una proposta de la setmana de la mobilitat i que l’objectiu és canviar el model de mobilitat centrat actualment en el cotxe privat, que obliga el 70 de la població a anar a peu per traslladar-se per la ciutat. La carta europea estableix una sèrie de drets que tenen els vianants i que es tindran en compte en els futurs projectes municipals.

Una altra adhesió presentada també per Salvador Matas feia referència a la Declaració del dret de l’arbre a la ciutat. Per un costat el regidor va reafirmar la voluntat política que l’arbre sigui un signe d’identitat dels carrers cambrilencs. El regidor va dir que l’arbre dóna qualitat de vida i també qualitat visual i acústica, i al mateix temps és un important patrimoni ecològic.

El govern municipal no farà modificacions de suplement de crèdit
per finançar despesa ordinària, només ho farà per inversions


Un dels punts que va provocar una certa discussió i que va tenir com a protagonistes l’alcalde, Robert Benaiges, i el regidor de CiU Joan Serra, i en què també va intervenir el regidor Jordi Savall, va ser en l’aprovació d’un expedient de modificació de crèdit, en què entre d’altres hi havia la decisió de traspassar una part dels diners destinats a les pistes de tennis de Cambrils Badia al projecte de gespa artificial del camp de futbol. Joan Serra es lamentava que l’actual equip de govern fes també expedients de modificació de crèdit quan a l’anterior legislatura havien estat molt criticades aquestes modificacions. Robert Benaiges va puntualitzar que aquests suplements de modificació de crèdit sempre afectarien partides d’inversions i textualment va dir: “nosaltres no suplementem despesa ordinària, només inversions”.

Anton Callau, del PP, insisteix en el projecte de golf del Parc Samà

El regidor Anton Callau va preguntar al ple què en pensava l’equip de govern sobre els dos projectes de camp de golf que es portaran a terme a la població veïna de Salou. Anton Callau reflexionava en veu alta i va dir que no s’entén que al poble del costat acceptin camps de golf i a Cambrils es vulgui deixar escapar el projecte del Parc Samà. L’alcalde li va contestar que pel que semblava Salou havia apostat per un projecte de desenvolupament molt diferent al de Cambrils, basat en la sostenibilitat. L’alcalde va dir: “em sembla bé que s’instal·lin aquests camps de golf i que pateixin les conseqüències negatives les poblacions veïnes, i que les persones que hi vagin vinguin a Cambrils als hotels i als restaurants, perquè aquí demostrem que tenim un altre tipus de qualitat de vida”.

El regidor de la PLIC Xavier Martí va preguntar al ple què es pensa
fer amb els abocaments d’aigües brutes de Montbrió que arriben a Cambrils

Robert Benaiges va contestar que els que tenen la responsabilitat
en aquest tema, que són l’ACA i la Generalitat, no fan absolutament res


L’alcalde va ser molt contundent en la resposta a Xavier Martí que preguntava què es pensava fer per evitar els abocaments de Montbrió que arriben a Cambrils. Les seves paraules van ser “és una vergonya absoluta i ha estat denunciat multitud de vegades, no només per aquest govern sinó també per tots els anteriors. Hem tingut converses amb el nou alcalde de Montbrió, que també reclama que se solucioni el problema de la depuració d’aigües, que és competència de la Generalitat”. Ja s’havia construït una depuradora, però una rierada se la va emportar. L’Ajuntament cambrilenc ja s’ha reunit amb responsables de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) perquè se solucioni definitivament el problema. L’alcalde va reiterar que “els que tenen la responsabilitat en aquesta tema, que són l’ACA i la Generalitat, no fan absolutament res, i això és denunciable, perquè aquesta aigua contamina greument els aqüífers de la zona”.

§ Breus del ple§

· Joan Recasens, regidor d’Urbanisme i Arquitectura, va ser nomenat pel ple representant municipal a la Junta de la Mancomunitat d’Incineració dels Residus Urbans. La proposta va tenir el vot en contra de Xavier Martí, de la PLIC, que va justificar aquest vot dient que des del primer dia havien reclamat més participació de l’oposició.

· El ple aprova el conveni amb la POCC, Petita Organització de Curtmetratges de Cambrils, per a l’organització del VI Festival de Curtmetratges de Cambrils. L’import del conveni arriba als 24.000 euros i representarà un salt quantitatiu i qualitatiu del festival.

· Una pregunta de Montserrat Garrido sobre el Pla d’Accessibilitat a Rosa López va provocar una certa discussió quan l’alcalde va dir que el document d’aquest pla s’havia hagut de demanar de nou a l’empresa que l’havia elaborat perquè l’original no havia estat trobat a l’Ajuntament. L’anterior regidora de Benestar Social, Montserrat Garrido, es va sentir al·ludida i va dir que per amor propi esbrinaria què havia passat amb aquest pla quan ella havia deixat la regidoria.

· Cent cinquanta mil euros és la quantitat anual que destinarà l’Ajuntament a l’arranjament de camins rurals. Aquesta va ser la resposta a una pregunta de Xavier Martí sobre el tema. Els propers camins que s’està estudiant arranjar són la continuació del camí de Belianes i el camí del Cementiri.

· L’anterior regidor de Turisme, Xavier Martí, també va preguntar a l’alcalde sobre l’estat actual de les gestions per solucionar de manera definitiva la intermitent regressió de la platja del cap de Sant Pere amb la construcció d’una illa subaquàtica que substitueixi l’actual espigó perpendicular. Robert Benaiges va explicar que havien tingut diverses reunions amb els responsables del Ministeri de Foment, que els havien assegurat que s’estaven fent els estudis per solucionar el problema, tot i que quedava clar que la construcció de l’illa era la millor solució.

Comenta aquest article