Informació general

El sector pesquer demana al conseller d'Agricultura més control fronterer sobre el peix que ve de països no comunitaris

Per Lluís Rovira i Barenys, Berta Ruiz

El conseller Joaquim Llena i el president de la Confraria de Pescadors, Josep Pijoan, agafen un peix espasa a les instal·lacions de la Confraria davant la mirada del director general de Pesca, Martí Sans, i l'alcalde de Cambrils Robert Benaiges

La visita d'ahir del conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, a Cambrils va servir per a que el conseller prengués el pols a l'actualitat dels sector agrícola i pesquer de la població. Els representants de la Cooperativa Agrícola i de la Confraria de Pescadors van fer arribar al conseller tot un seguit de peticions i requeriments que afecten la salut dels dos sectors.

Peix que ve de fora

Després del dinar i posterior visita a les instal·lacions el president de la Confraria de Pescadors, Josep Pijoan, va mostrar al conseller el projecte del nou edifici del Pòsit que, segons va dir, "ho tenim tot bastant lligat per a començar a demanar els permisos i començar a construir a primers de l'any vinent".
Després de la visita, Pijoan va donar detalls de les demandes que li havia fet al conseller, "li hem explicat que el peix es ven barat per culpa del peix que ve de fora. Enguany és un any bo de lluç però al entrar tant de peix de fora, el peix baixa de preu. Aquest peix ens arriba de França i d'Itàlia però no és d'aquests països, en realitat ve de països no comunitaris. Per això hem demanat a l'administració que posi una mica d'ordre a les fronteres i a Mercabarna"
Pel que fa a les captures de lluç, Pijoan explicava que "en un mes que fa que pesquem ja hem agafat la meitat de lluç de tot el que es va agafar en tot l'any passat. Però, és clar, el preu no acompanya i resulta que hem fet els mateixos cèntims o una mica menys que l'any passat".

Un altre tema de reivindicació davant el conseller ha estat el de la seguretat a les barques. Segons Pijoan, "volen aixecar les orles fins a un metre, volen que posem lavabos ecològics i que disposem de armilla salvavides amb GPS i ràdio balisa. Li hem dit que hi ha barques que s'han de desguassar i que els obliguen a posar tot això per dos mesos que els hi queden. Són coses que no són lògiques en l'àmbit de la mar. A banda, a les altres barques tampoc és lògic que ens facin posar l'armilla salvavides ja que ho emparen tot al mateix mar i no té res a veure la costa de la província de Tarragona amb la mar d'Alboran o la del Cantàbric".

A banda d'aquests aspectes reivindicatius, la Confraria està pendent de la recollida de les proves que s'han fet a mar oberta de cara a la possible instal·lació de muscleres a prop del port de Cambrils, "si les proves surten bé l'any vinent podríem tenir les muscleres instal·lades".

Visita institucional

El conseller d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural de la Generalitat de Catalunya –Joaquim Llena– havia arribat a Cambrils cap a dos quarts d’una del migdia, on va ser rebut per l’alcalde i una àmplia representació de regidors i regidores del consistori cambrilenc. El conseller va signar al llibre d’honor al despatx de l’alcalde i va rebre  diferents obsequis com el llibre “Cambrils. Una història, una mirada” i les reproduccions en plom dels gegants de Cambrils i del Marquès de los Vélez. Tot seguit, el conseller i l’alcalde de Cambrils van atendre els mitjans de comunicació.

Robert Benaiges va agrair-li la visita a Cambrils i “a dues de les entitats més emblemàtiques de la ciutat, que són l’origen de la nostra història i de la nostra tradició, i que en els darrers anys han fet un esforç molt important de modernització per tal de ser el màxim de competitius”.
Per la seva part, el conseller Joaquim Llena també es va mostrar satisfet de poder visitar Cambrils i va afirmar que, “sou exemple d’una excel·lent confluència de productes del mar i de productes de la terra amb una qualitat excepcional. Això no és casualitat, no n'hi ha prou amb tenir una bona terra, cal la intel·ligència per produir bé, per transformar millor i per saber-ho col·locar en aquest mercat tan global i tan competitiu. La Cooperativa de Cambrils és un bon exemple i la Confraria de Pescadors també, és un exemple d'estar permanentment en el marc de la competitivitat. En els últims anys, la inversió feta pel Departament, per la Confraria i pels pescadors no ha estat una cosa menor, sinó que estem parlant d'uns 5 milions d'euros en els darrers temps, dirigits amb l’objectiu únic de ser més competitius i millorar la flota”.

Comenta aquest article