Informació general

Desconvocada la vaga anunciada pels treballadors d'Urbaser

Per Lluís Rovira i Barenys, Josep Maria Ferrando

Els treballadors d'Urbaser reunits a la plaça de l'Ajuntament celebren l'acord assolit en la negociació, el passat 27 d'abril

Finalment va ser desconvocada la vaga de recollida d'escombraries i neteja viària que els trenta-quatre treballadors d'Urbaser a Cambrils havien convocat per a tot el mes de maig. El dia 27 d'abril, després d'una maratoniana reunió de totes les parts implicades (els treballadors d'Urbaser, representants de l'empresa i els regidors Joan Mas i Salvador Matas com a representants de l'Ajuntament) que havia començat a les 10 del matí, el representant de CCOO, Manuel Ruiz, va fer públic l'acord a què s'havia arribat just moments abans de la celebració del ple, a les 8 del vespre, en què finalment va ser retirat el punt de l'ordre del dia que aprovava la rescissió del contracte amb Urbaser i la concessió a Secomosa. Entre d'altres acords a què es va arribar entre totes les parts hi havia el compromís de l'Ajuntament que la subrogació del servei garantiria que tota la plantilla actual d'Urbaser passaria a Secomsa. Al mateix temps, es va obrir una mesa negociadora entre els treballadors i Urbaser per tal de pactar un conveni col·lectiu (la manca d'aquest marc laboral va ser un dels punts més importants a l'hora de convocar la vaga, ja que la subrogació es feia sense garanties clares de quines serien les condicions laborals dels treballadors). Serà l'Ajuntament l'encarregat de supervisar tot el procés negociador. Tant Urbaser com Secomsa van estar d'acord en tots aquests punts. El representant de CCOO va qualificar la unitat d'acció dels treballadors d'Urbaser d'exemplar en tot aquest procés.

§ Secomsa no assumirà el servei fins al 31 d'octubre, tot i que continuarà la instal·lació de contenidors soterrats§

Per la seva banda, el regidor Joan Mas, representant municipal juntament amb Salvador Matas en la negociació en què es va acordar desconvocar la vaga, va explicar que "abans de fer el traspàs d'una empresa concessionària a una altra cal que els treballadors sàpiguen perfectament quines són les seves condicions econòmiques i socials dintre de l'empresa". Joan Mas va anunciar també que s'havia retardat el canvi de concessió, que havia de passar a Secomosa l'1 de maig, fins al 31 d'octubre. A més, va dir, "l'Ajuntament serà l'àrbitre i garantia que es procedirà a fer la negociació col·lectiva entre els treballadors i Urbaser". Sobre la instal·lació dels contenidors soterrats, Joan Mas va dir que no patiria cap retard, ja que la seva posada en funcionament sempre havia estat prevista per a finals d'any. Aquest retard farà que l'Ajuntament es reuneixi immediatament amb Urbaser per millorar les condicions en què es portarà a terme la recollida d'escombraries durant aquest estiu..

§ Net, curiós i... ajornat§

Tot estava a punt per al relleu de l'empresa Urbaser. El plenari del dia 27 d'abril havia d'aprovar el darrer punt per confirmar el traspàs a Secomsa, que s'havia de produir l'1 de maig. Dins aquest compte enrere es va instal·lar, el passat 20 d'abril, una exposició a l'entrada de l'Ajuntament en què s'explicava les principals característiques del nou servei de neteja viària i de recollida d'escombraries. L'exposició, de moment, continua oberta. El nou projecte, com es va definir en la presentació de l'exposició, era definit pel regidor d'Obres Públiques, Joan Mas, com a molt ambiciós. Com a primer pas s'estava a punt d'iniciar un procés de participació pública força ampli que contemplava des de visites a tots els veïns, porta per porta, per explicar-los al detall la nova recollida selectiva, fins a tallers educatius a les escoles. A tot aquest nou procés de neteja urbana a Cambrils se li havia posat un lema "Net, curiós i endreçat". Ara per ara cal afegir-hi un altre qualificatiu, ajornat.

Comenta aquest article