Tema del mes

Polèmica ampliació de les zones blaves

Per Lluís Rovira i Barenys, Berta Ruiz



El projecte del govern municipal d’instal·lar 700 noves zones blaves a diferents barris de Cambrils ha encetat una certa polèmica.

Amb el projecte municipal, quatre barris cambrilencs estrenaven zones blaves als seus carrers –l’Eixample Platja, la Pallissa, la Parellada, el Barri Antic i el Cap de Sant Pere–, mentre que en altres s’ampliaven, com és el cas del Port i el Regueral. De moment, davant la protesta veïnal, l’Ajuntament ja ha rectificat i ha retirat la instal·lació de zones blaves a l’Eixample Platja i a la Parellada i n’ha reduït una part al Barri Antic.

§ Cronologia dels fets§ Dimecres 14 de maig
Primeres tanques d’avís

El 14 de maig apareixien les primeres tanques anunciant la imminent pintada de les zones blaves a diferents barris. A l’Eixample Platja els veïns, el mateix dia, van treure les tanques i les van amuntegar al costat de la via del tren com a senyal de protesta. L’endemà, però, les tanques tornaven a estar col·locades als carrers i lligades amb cadenes als arbres.


Divendres 16 de maig
S’aturen les tasques de pintura a l’Eixample Platja

El dia previst per pintar a l’Eixample Platja era el divendres 16 de maig. Els operaris van començar a pintar pel carrer de Balears. El president de l’Associació de Veïns de l’Eixample Platja –Francesc Mur– va anar ràpidament a l’Ajuntament a recordar-li al regidor de barri el compromís que havien acordat les dues parts, el d’esperar la celebració d’una assemblea de veïns del barri, a celebrar el 22 de maig, per conèixer-ne la decisió. El mateix president de l’associació de veïns va haver de fer aturar els operaris, moments després.

D’altra banda els veïns dels barris de la Pallissa i de la Parellada van iniciar una recollida de signatures en contra de les zones blaves.

Aquest mateix dia, la regidora de Protecció Ciutadana i Mobilitat –Laura Forcadell–, explicava a Revista Cambrils el projecte de zones blaves que s’estava impulsant des de la seva àrea. Respecte a les zones blaves a l’Eixample Platja, la Pallissa, la Parellada i el Barri Antic, la regidora explicava que serien zones blaves amb horaris diferents a les del Port, “estan pensades per a la gent que vol anar a comprar als comerços de la zona, però també està pensada per als veïns que van i venen cada dia perquè treballen fora, i així al migdia i al vespre puguin trobar aparcament”. L’horari de pagament d’aquestes zones seria de les 10 a les 13 hores i de les 17 a les 20 hores. Els carrers afectats per aquesta mesura serien els passejos de Lluís Companys i de Francesc Macià i un tram del carrer de Balears, a l’Eixample Platja; els carrers de Pere III i de Jacint Verdaguer, a la Pallissa; la plaça de Carles Roig i el tram sud de l’avinguda de la Independència, a la Parellada, i un tram del passeig d’Albert al Barri Antic.

La regidora també va detallar l’ampliació de la zona blava del Port, amb horaris de pagament des de les 10 fins a les 22 hores. En aquest cas, es crea una nova zona al Cap de Sant Pere i també a alguns carrers de Cambrils Badia, els que van des de l’avinguda del Mar fins a la rambla del Regueral, és a dir, els carrers de Mont-roig, Riudoms, Montbrió, Vila-seca, la Mar de la Frau i l’avinguda de Beethoven.

També s’estrenen com a zones blaves els carrers de Galceran Marquet, Hug de Montcada, Esteve Anguera, Vinyols i una part del carrer de Colom. A banda, s’amplia la zona blava al barri del Port amb el carrer de Pau Casals i els que el connecten amb la rambla de Jaume I.

D’altra banda, la regidora de Mobilitat va explicar que se suprimiran les places d’aparcament situades al costat del passeig a la platja del Regueral ja que en aquesta zona s’hi construirà un carril bici.

Aparcaments alternatius

Al mateix temps, Laura Forcadell va explicar que s’havia elaborat un pla d’aparcaments alternatius en diferents solars propers a les zones d’habitatges, “ens hem posat en contacte amb els propietaris d’aquests solars per tal d’arribar a un acord i que el cedeixin a l’Ajuntament durant un període de temps pactat en cada cas. Durant aquest temps l’Ajuntament s’encarregarà de condicionar l’espai, netejar-lo, desbrossar-lo, mantenir-lo i adequar els accessos d’entrada i de sortida de vehicles”.

“Hem parlat amb les associacions de veïns”

Respecte a tot aquest projecte d’implantació de zones blaves, la regidora de Mobilitat va puntualitzar que “abans de plantejar tot això he estat parlant amb les associacions de veïns de l’Eixample Platja, del Portal, de la Pallissa, del Barri Antic, excepte de la Parellada, perquè no hi ha interlocutor”. Segons Forcadell, les associacions ho acceptaven, perquè, per exemple, els comerços de la Vila, si no els facilitem l’aparcament, es moren”.

Dilluns 19 de maig
Robert Benaiges:
“Si els veïns no volen zones blaves no tinc cap problema en no posar-les”

Davant els primers brots de conflicte per part dels veïns arran de les zones blaves, l’alcalde –Robert Benaiges– va manifestar a Revista Cambrils que no tenia cap especial intenció de posar zones blaves perquè sí, “si s’han programat és perquè hi ha hagut una petició per part de veïns i per les associacions de comerciants que reclamen que hi hagi més mobilitat. Ara bé, a la mínima que hi hagi oposició respecte a la implantació de les zones blaves per bona part del veïnat, no les posem”. L’alcalde, no obstant, també va precisar que algunes de les zones blaves previstes eren innegociables, “hi ha zones blaves que per molt que no els agradin als veïns és imprescindible que hi siguin i són on hi ha els centres comercials”.


Dijous 22 de maig
Els veïns de l’Eixample Platja diuen no a la zona blava

L’assemblea de veïns de l’Eixample Platja, celebrada al Cinema Rambla, va manifestar un no rotund a la possible instal·lació de zones blaves al barri. Un cop presa la decisió, el president de l’associació de veïns va explicar als gairebé 200 veïns reunits a la sala que es presentaria un escrit a l’Ajuntament notificant aquesta decisió. Cal dir que a l’hora de donar el torn de paraula als assistents hi va haver uns moments de desconcert, ja que a l’assemblea hi havien assistit veïns d’altres barris creient que l’assemblea era general en contra de les zones blaves. Francesc Mur va explicar que no era ningú per decidir el que s’ha de fer en altres barris i que cada associació s’ha de pronunciar sobre les zones blaves del seu àmbit. Després d’aquesta precisió i d’un cert rebombori, un grup de veïns d’altres barris afectats van marxar de la sala.

L’Associació de Veïns de l’Eixample Platja va organitzar una reunió al Cinema Municipal Rambla el passat 22 de maig


Divendres 23 de maig
L’Ajuntament rectifica i elimina les zones blaves de l’Eixample Platja i la Parellada

L’alcalde i la regidora de Mobilitat van oferir una roda de premsa per “aclarir alguns conceptes sobre les zones blaves”, segons va puntualitzar Benaiges. Després de tornar a argumentar el perquè de les zones blaves i de recordar els contactes mantinguts amb els veïns, l’alcalde va anunciar que no es pintarien les zones blaves a l’Eixample Platja i a la Parellada i que la resta es mantindrien. A banda, l’alcalde va repetir el que ja havia dit dies abans, “si hi ha un col·lectiu de veïns molt important que no les volen, enfront d’altres interessos, no tenim cap inconvenient en modificar la proposta inicial”.

Dilluns 26 de maig
Un centenar de veïns es concentren a la plaça de Carles Roig

Prop d’un centenar de veïns dels barris de la Pallissa, la Parellada i el Barri Antic es van aplegar a la plaça de Carles Roig per demanar que no es posin zones blaves a la Vila. Tot i l’anunci de l’alcalde, els veïns es queixaven que en alguns carrers encara es mantinguessin les zones blaves. Els veïns van iniciar una nova recollida de signatures en contra de la zona blava per tal de portar-les a l’Ajuntament el 30 de maig.

Concentració veïnal a la plaça de Carles Roig el dilluns 26 de maig
§ Salvador Colom [Unió de Botiguers]: “Estem d’acord amb les zones blaves a les zones més comercials”§ “La implantació de les zones blaves és positiva, i no només és positiva per al comerç, també és positiva per als residents, perquè ara en aquests moments a Cambrils, i sobretot a l’estiu, tenim un gran dèficit d’aparcaments. Nosaltres estem d’acord en regular el temps d’aparcament al carrer, i això es fa amb zones blaves. Creiem que els veïns el que han de fer és demanar una targeta de gratuïtat. Tot i que això també els beneficia a ells, perquè qui viu allí i arriba de treballar no troba aparcament, d’aquesta manera qui té un pàrquing l’utilitzarà, perquè hi ha molts veïns que tenen pàrquing i no l’utilitzen. Estem d’acord amb les zones blaves a les zones més comercials i cèntriques, on hi ha comerç, com són els dos passejos de Francesc Macià i Lluís Companys i també estàvem d’acord amb la zona més comercial de dalt al Poble, la zona del barri de la Pallissa i la plaça de Carles Roig. Ho veiem amb bons ulls a les zones més comercials.”§ Tere Recasens [Vilacentre]: “Per al comerç és molt important la implantació de les zones blaves, perquè hi ha una manca d’aparcaments”§ “Per al comerç és molt important la implantació de les zones blaves, perquè hi ha una gran manca d’aparcaments. Ens era igual una zona blava que un pàrquing, des que vam formar Vilacentre demanem que s’estudiï la possibilitat de fer un aparcament a la Vila, perquè els nostres clients es queixen que no tenen on deixar el cotxe. Això fa que la gent no vingui a comprar, per tant per a nosaltres és perjudicial. Si la zona blava pot ajudar que hi hagi moviment, a nosaltres ja ens està bé. Creiem que no és l’única solució, però per començar en tenim prou. La postura de Vilacentre és favorable, tot i que hem de mirar tots els vessants: clar, el veí, com tothom, vol aparcar tan a prop de casa com sigui possible, i al nostre client també li passa el mateix, vol aparcar a prop perquè no vol marxar carregat. A la nostra zona no n’hi ha, i com més zones de vianants fem menys aparcaments queden. Com més s’arregla el Barri Antic, menys aparcament tenim, per tant, el nostre problema radica en el fet que no hi ha una zona per aparcar, no hi ha un pàrquing i, per tant, no veiem malament la implantació de la zona blava perquè farà que hi hagi moviment de cotxes”.§ A la cinquena va la vençuda?§ Els veïns del barri de la Pallissa han contemplat, atònits, com en poc més de 10 dies se’ls avisava fins a cinc vegades de la imminent pintada de la zona blava. El sistema utilitzat per l’Ajuntament ha estat el de col·locar tanques amb un cartell anunciant el dia i l’hora de l’inici dels treballs de pintura.

El primer dia previst per pintar la zona blava en aquests carrers era el 19 de maig, el segon el 22 de maig, el tercer el 23 de maig i el quart el 29 de maig. Els veïns, en alguns casos, han reaccionat estirant el paper d’avís i, en el cas del dia 29 de maig, van agafar totes les tanques i les van dipositar a la plaça del Mercat.

En el moment de tancar l’edició s’havia col·locat el cinquè avís que anunciava que es pintaria el dilluns 2 de juny.

Comenta aquest article