Informació general

S'aprova per ple un expedient de modificació de suplement de crèdit de prop de 3 milions d'euros

Per Berta Ruiz

Un moment de la sessió plenària celebrada ahir al vespre

Ahir al vespre es va celebrar el ple ordinari del mes de juny. Un dels principals punts que van aprovar-se amb els vots favorables de l'equip de govern i l'abstenció dels tres grups de l'oposició, va ser l'expedient de modificació de suplement de crèdits i crèdits extraordinaris de l'Ajuntament de Cambrils, per valor d'uns 3 milions d'euros aproximadament, "per tal d'afrontar algunes despeses extraordinàries que han sorgit per circumstàncies diverses", segons va explicar l'alcalde –Robert Benaiges– com per exemple, l'increment del servei de neteja i la recollida d'escombraries a tot el municipi –amb la posada en funcionament de nous espais com el nou passeig de ponent–, les obres d'urbanització de la cava de Nou Cambrils, un suplement per a la Policia Local o diverses subvencions a entitats esportives i culturals, segons va detallar també la regidora d'Hisenda i Gestió Estratègica, Anna Peláez.
Els tres grups de l'oposició –PP, CiU i PLIC– van abstenir-se en aquest punt, ja que tots tres van manifestar una clara falta de previsió en les diferents partides. A això, l'alcalde va respondre que el pressupost és un element dinàmic que ha d'ajustar-se als diferents requeriments que es necessitin.

Dins de l'àmbit econòmic, el ple també va aprovar ahir el tercer reconeixement de crèdit del Patronat de Turisme –per valor d'uns 2.500 euros–, una quarta modificació de crèdit del Patronat de Turisme –per valor d'uns 186.700 euros–, un reconeixement de crèdit del Patronat de Ràdio i TV per uns 9.958 euros i l'aprovació del tercer expedient de modificació de crèdit del Patronat de Música per valor d'uns 83.000 euros. Tot plegat, es va aprovar amb els vots de l'equip de govern i les abstencions dels tres grups de l'oposició. La PLIC va tornar a criticar la falta de previsió, tot i que va reconèixer que les partides eren necessàries pel funcionament dels diferents patronats; i la regidora de CiU –Mercè Dalmau– també va criticar la manca de previsió i va afirmar que, "o no es planeja bé o s'estira més el braç que la màniga".

Aprovació de la memòria i estatuts de l'Entitat Pública Empresarial Local de Ràdio i Televisió

Un altre dels punts importants d'ahir va ser l'aprovació de la presa en consideracions de la memòria, estatuts i demés documentació annexa de l'Entitat Pública Empresarial Local de ràdio i televisió en substitució de l'Organisme Autònom existent.
Segons va explicar Robert Benaiges, "aquest organisme ha de permetre una major autonomia de la Ràdio i la Televisió de Cambrils en dos aspectes: una millora de la gestió interna i una major autonomia a l'hora de gestionar els recursos econòmics en temes de publicitat i temes que derivin d'ingressos extraordinaris, i que aquests puguin ser gestionats d'una manera més directa i per tant, amb una menor dependència de la subvenció municipal. Aquesta és la filosofia, per a que en el futur derivi, si és possible, en un autofinançament de l'organisme". Aquest punt va ser aprovar amb els vots de l'equip de govern i de la PLIC. Segons va explicar la regidora de la PLIC –Mar Roca– "la Televisió de Cambrils ja porta un temps funcionant i ara ja ha de començar a caminar sola i a obrir portes", a més, Roca també va manifestar la voluntat que des de Cambrils es lideri el projecte de la TDT del Camp, ja que es disposen de les instal·lacions i dels recursos necessaris per afrontar-ho.

Per contra, la portaveu del PP –Carme Cros– va mostrar el seu desacord, ja que, segons va manifestar "hi ha molts punts molt poc clars i tampoc ens han donat l'oportunitat de consensuar-ho, ja que no podem entrar en aquest equip de treball". A aquesta resposta, Benaiges va afegir que poden disposar dels informes tècnics i que no hi ha cap tipus d'intenció política.
Per la seva part, la portaveu de CiU –Mercè Dalmau– va explicar que aquesta Empresa Pública Empresarial Local serà la primera que es posi en funcionament, i que al ser una figura tan innovadora, haurien d'haver tingut una informació molt més acurada sobre el tema. A més, va afirmar que hi ha tot un seguit de qüestions que estan poc clares, i que les formes de fer les coses, "no ens semblen les correctes".
A aquesta afirmació de Dalmau, Robert Benaiges va puntualitzar que "hi ha consens quan hi ha la voluntat per part de les dues parts. Vostè sempre m'acusa d'això, quan jo sempre he possibilitat trobades de consens. A més, de manera sistemàtica mai voten res a favor! Què significa buscar consens? O voten en contra o diuen que no tenen informació, i crec que tot això ho fan de cara a la galeria. No practiquen el consens i espero que ho poguem millorar. Jo sempre estic disposat a parlar, però vostè no ho ha fet mai!" A aquestes afirmacions, Mercè Dalmau va voler puntualitzar que és molt difícil trobar el consens "si tenim la documentació dos dies abans, sobre coses que ja van a votació".

Préstec de 6 milions d'euros per finançar inversions

Ahir també es va aprovar la concertació d'un préstec de finançament per a projectes d'inversió per aquest 2008. Aquest crèdit –pactat amb una entitat bancària–, segons va explicar Benaiges, puja a 6 milions d'euros dels 12 milions d'euros totals del pressupost d'inversions per aquest any. Els altres 6 milions, es rebran en forma de subvenció per part de turisme de l'Estat.
En aquest punt, el portaveu de la PLIC –Xavier Martí– va instar a que des del govern es marquin una sèrie d'actuacions prioritàries, ja que la situació econòmica actual no és gaire favorable, per tal d'iniciar una política d'estalvi. Sobre aquesta mateixa qüestió, Carme Cros va afegir que s'hauran de prioritzar les necessitats, per tal d'evitar l'endeutament. Finalment, Mercè Dalmau també va manifestar que, "per responsabilitat no votarem en contra, perquè és per a inversions". Aquest punt va aprovar-se amb els vots del govern i les abstencions dels tres grups de l'oposició.

Altres punts del ple ordinari

El ple també va aprovar la formalització de préstec amb l'Institut Català de Finances destinat a l'obra dels vestuaris de la pista atletisme i dels nous camps de futbol, per valor d'uns 240.000 euros.
També es va aprovar la modificació de bases d'execució del pressupost, per tal d'ajustar-se a l'entrada en vigor de la nova llei de contractes del sector públic. El plenari va aprovar també el conveni amb l'Agència Catalana de Certificació per tal de ser una entitat de registre de certificacions digitals, ja que s'ha posat en marxa el projecte e-Cambrils.

Per altra banda, també es va aprovar un conveni amb el Servei Català de Trànsit en l'àmbit de l'educació viària; així com un conveni amb el Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, per la delegació de competències sancionadores, és a dir, que la Policia Local pugui fer funcions que en aquests moments tenen en exclusiva els Mossos d'Esquadra en relació als control d'horaris i control d'establiments d'espais d'espectacles.

També es va aprovar el conveni de col·laboració amb l'Ajuntament de Vinyols i els Arcs relatiu per condicionar com aparcament públic de vehicles en superfícies dues finques que estan situades darrera de l'Ajuntament. El plenari va aprovar la constitució i normes del consell de barri del Regueral, Sol Cambrils i Cambrils Badia, així com també es va donar suport a la moció de la campanya mundial per a la profunda reforma del sistema d'institucions internacionals.

Comenta aquest article