Informació general

Arriba la Festa Major de Sant Pere amb una programació més àmplia i amb més activitats per a tothom

Per Berta Ruiz



Joan Recasens, Robert Benaiges, Jordi Savall i Jordi Piqué, ahir en la roda de premsa de presentació de la Festa Major de Sant Pere
L'edició d'enguany de la Festa Major de Sant Pere –que tindrà lloc entre els dies 24 i 29 de juny– arriba amb més activitats que mai, més dies de festa i més varietat dins de la programació festiva. Ahir al matí, es presentava en roda de premsa la programació d'actes, la qual va comptar amb la presència de l'alcalde de Cambrils –Robert Benaiges–, el regidor de Joventut i Festes –Jordi Savall–, el regidor de Cultura –Joan Recasens– i Jordi Piqué, com a representant del grup l'Arjau Vela Llatina de Cambrils. Tots quatre van voler ressaltar l'empenta que està agafant la festa en els darrers anys, així com la varietat de propostes i activitats que s'han previst per a la festa d'enguany.

Música, teatre, exposicions

El primer acte de la Festa Major de Sant Pere tindrà lloc el dia 24, a les 19 hores al teatre del Casal Parroquial, i comptarà amb l'actuació de Teatre la Tequeta que presentarà Antaviana. El dimecres 25 de juny a la nit, la plaça del Pòsit serà l'escenari del concert amb la Loudoun Grande Wind Band&Jazz Band. Per dijous dia 26 de juny estan previstes diferents activitats. Per una banda, a la sala Àmbits del Centre Cultural s'inaugurarà l'exposició Infinitum, de Marc Antoni Pérez Olivan. A dos quarts de nou del vespre també es presentarà al centre Les Basses, el llibre "Vocabulari mariner de la Costa Catalana" de Jordi Salvadó de l'Associació La mar d'amics de Palamós. I per tancar la jornada de dijous, la plaça del Pòsit també serà l'escenari d'un concert de sarsuela amb la companyia de Ferran Rigual que presentarà "Cançó d'amor i de guerra".

Festa de l'ormeig

Enguany novament, es tornarà a celebrar la Festa de l'ormeig, pesca tradicional de Cambrils. Un esdeveniment iniciat fa uns pocs anys per l'Arjau Vela Llatina de Cambrils, que aplega nombrosos curiosos i visitants a la platja de la Riera. Aquest any, la festa s'iniciarà a les 19 hores davant de la Torre del Port amb la cercavila de la Xaranga La Farola que es desplaçarà fins al passeig de les Palmeres, on es donarà l'inici a la Festa de l'ormeig.
A la platja de la Riera s'hi farà l'estesa de l'art amb carro, es farà una demostració de navegació a vela llatina en pal de candela –amb el bastiment recentment remodelat "Patoia"–, també es farà la presentació del bot "Anyic" de l'Anton Llaveria, que actualment està en procés de restauració. Per altra banda, també es farà una demostració de tenyida de l'art i tirada del rall i La Teca Teatre serà l'encarregada de recrear una subhasta de peix.
A la nit, la plaça del Pòsit acollirà el ball i concert amb el Group Sixty Six, que versionarà els més grans èxits internacionals del rock dels anys 60 a 90.

Sardinada popular, regates de llaguts, cucanyes i música

Per dissabte –dejuni de la Festa Major de Sant Pere– es farà una sardinada popular de bon matí a la llotja de pescadors. A la tarda, cap a dos quarts de sis, s'iniciaran les ja populars regates de llaguts i les seves curses populars, que organitzen els Vent d'Estrop Vogadors de Cambrils. Ja a la nit, la plaça del Pòsit serà l'escenari de la revetlla popular de Sant Pere amb l'Orquestra Costa Brava, i cap a la una de la matinada –a la platja del Regueral– tindrà lloc la revetlla jove, que comptarà amb els grups Loca histeria i La niña del exsurfista.

Pel dia 29 de juny, festivitat de Sant Pere, tindrà lloc per primera vegada en els darrers anys, un seguici popular que recorrerà els principals carrers del port. En aquest hi participaran la Colla Gegantera Tota l'Endenga, el grup de grallers, el timbalers Cop de Cap i el grup de Diables "Els Cagarrieres". Tot seguit, a les dotze del migdia a l'església parroquial de Sant Pere, se celebrarà la Missa Major i al sortir de missa, també es farà una ballada amb tots els elements festius.

A les 17 hores de la plaça del Pòsit, es farà la recreació de les cucanyes tradicionals de Sant Pere, a càrrec de l'Agrupament Escolta Gent de Mar. Després, i també des de la plaça del Pòsit, sortirà una cercavila d'animació a càrrec del grup d'animació La Companyia.

A les 19.30 del dia 29, també està previst fer la inauguració de l'escultura A tota Vela –situada a la rotonda del patronat de Turisme– de l'escultor José Ángel Merino López, guanyador de la 2a edició del Premi d'Escultura en Espai Públic Vila de Cambrils. Al Parc del Pescador també es farà la presentació de la colla infantil del Ball de Bastons de Cambrils i finalment, a partir de les 23 hores a la plaça del Pòsit, hi haurà havaneres, amb el grup Els pescadors del Francolí.

Per altra banda, i com a novetat destacada d'enguany, els dies 28 i 29 de juny davant del Port, se celebrarà el Mercat del Mar. Durant les dues jornades, s'hi faran mostres d'oficis tradicionals mariners, parades d'artesans, comerciants relacionats amb el mar i animació de carrer.

Comenta aquest article