Informació general

Robert Benaiges: "No pot ser que l'ordenança d'ocupació de la via pública a la façana del port es converteixi en un campi qui pugui"

Per Lluís Rovira i Barenys

Imatge d'ahir a la tarda d'una operaria realitzant tasques de neteja a la façana marítima

L'alcalde, Robert Benaiges, i la gerent de Ports de la Generalitat, Dolors Rodríguez van mantenir ahir al migdia una reunió a les dependències municipals per a parlar, entre d'altres, dels dos temes que han posat en alerta als establiments que tenen ocupació de la via pública a la façana del port, l'excés d'ocupació i l'aplicació de la nova tarifa de neteja.

La nova tarifa de neteja

Respecte a la nova tarifa de neteja que vol aplicar Ports de la Generalitat l'alcalde manifestava, després de la reunió, que havia fet constar que aquesta aplicació generava un cert greuge respecte a la resta d'ocupacions de la via pública del municipi "on no se'ls factura per aquest concepte. Ells han dit que és l'únic concepte que tenen i que, per contra, l'Ajuntament aplica altres tipus d'impostos d'on surten els diners que després paguen aquest servei". Segons Benaiges, "Ports de la Generalitat vol aplicar el 50% del cost d'aquest servei i agafa el compromís de netejar les pròpies terrasses. A banda, diuen que l'any que ve ja ho regularan d'una manera més adequada".

L'alcalde va posar èmfasi en remarcar que "l'ocupació de la via pública és lliure" i que "el benefici que se'n treu és infinitament superior al perjudici que pot representar aquest petit increment". A banda, segons Benaiges, Ports de la Generalitat argumenta que el cost de l'ocupació de segona línia, que és competència de l'Ajuntament, és superior al de la façana del port, que és competència d'ells, i això ho hem de comprovar". De totes maneres, Benaiges va deixar ben clar que el seu paper és fer d'intermediari entre les dues parts.

L'excés d'ocupació

Pel que fa a l'excés d'ocupació, l'alcalde va dir que "aquí si que els dono tota la raó del món. Quan es va fer l'ordenança d'ocupació de la via pública es va fer d'acord amb tots els sectors i aquest acord s'està incomplint sistemàticament. En primer lloc, l'espai d'ocupació. Hi ha un excés d'ocupació en molts dels 28 establiments que ocupen a la façana del port. A banda, la utilització a les terrasses de televisions, ràdios i música està prohibida així com els baixants. Respecte a aquest darrer aspecte es va arribar a un acord verbal per a que poguessin cobrir el vol en un màxim de 70 cm. Ara bé, els 70 cm. s'han convertit en el que els hi ha donat la gana. I, finalment, una altra cosa que prohibeix l'ordenança és la instal·lació de cartells i la col·locació de mobiliari que genera l'espai de xiringuito de platja a la façana marítima".

Segons Benaiges tant Ports de la Generalitat com la pròpia Policia Local han inspeccionat aquest excés de les ocupacions per tal de que s'hi actuï, "podem ser el màxim de flexibles possible però el que no pot ser és que l'ordenança d'ocupació de la via pública es converteixi en un campi qui pugui. Siguem curosos en complir una ordenança que vam pactar entre tots ja que si hagués sigut una ordenança de l'Ajuntament hauria sigut ben diferent." Benaiges va advertir que Ports està disposat a actuar, "fins i tot poden arribar a les últimes conseqüències que és la retirada de material i la denegació de l'ocupació de la via pública en posteriors exercicis".

Respecte al cas concret d'una ocupació comercial de la façana del port que es dedica, bàsicament, a la roba interior l'alcalde va dir que s'estava estudiant jurídicament, "fa tres anys d'aquest tema. Hi ha hagut una sentència favorable, una posterior demanda d'apel·lació per part del comerciant i una demanda de suspensió d'execució i hem d'estudiar si aquesta demanda és vàlida o no ho és. Això en una setmana o com a molt 15 dies s'ha de resoldre i una vegada estigui clar ja vam pactar amb la Unió de Botiguers una modificació de l'article d'ocupació de la via pública amb unes condicions determinades".

L'alcalde va agafar el compromís davant la representant de Ports de la Generalitat de convocar de seguida al sector afectat i explicar-los-hi el contingut d'aquesta reunió.

Comenta aquest article