Cultura

La Farnaca, el Lluert i el Marquès de los Vélez apareixen en un recull de bestiari popular

Per Marcel Blàzquez



Portada del llibre "Bèsties de festa!"
Tres elements de la imatgeria popular de Cambrils es poden trobar en el llibre "Bèsties de festa!" que pretén ser un exhaustiu recull de tots aquells exemples de imatgeria de caràcter zoomòrfic dels territoris de parla catalana.

Així, complint aquestes característiques a Cambrils, trobem el Lluert, un drac d'aspecte metàl·lic construït l'any 1994 per actuar en motiu de la Nit del Foc, després trobaríem el Marquès de los Vélez, un gegant eqüestre amb els braços articulats i que es presenta dalt del seu cavall, estrenat l'any 2004, i finalment, la Farnaca, un griu inspirat en una petit relleu de la façana de la parròquia de Santa Maria, i que es va crear per actuar com a bèstia de foc.

El llibre té una primera part on es descriu i s'analitza la història i la situació actual del bestiari festiu de la mà de Xavier Cordomí i de Sete Udina. La segona part consisteix en un compendi exhaustiu de tot el bestiari, en alguns casos ja desaparegut, que es presenta a mode de fitxes individuals amb la descripció de la bèstia, una fotografia, l'any de creació i el municipi al qual pertany cada element.

Aquest cens ha estat realitzat pel fotògraf Ramon Saumell que ha recorregut tots els territoris de parla catalana captant les imatges de totes les bèsties que actuen a les festes populars.

Comenta aquest article