Informació general

En els darrers mesos hi ha hagut un descens important de robatoris violents, però un augment de delictes menors

Per Berta Ruiz



Imatge de la reunió mantinguda per la junta local de seguretat, el passat dimecres
La Junta Local de Seguretat es va reunir el passat dimecres 30 d'abril a l'Ajuntament per tal de fer balanç, des de la darrera junta que va convocar-se el passat mes de novembre, així com plantejar les noves línies d'actuació i coordinació entre els diferents cossos de seguretat. A la reunió hi van assistir el subdelegat del govern central a Tarragona –Joan Maria Abelló–, el subdelegat de la Generalitat a Tarragona –Xavier Sabaté–, l'alcalde de Cambrils –Robert Benaiges–, la regidora de Protecció Ciutadana i Mobilitat de Cambrils –Laura Forcadell–, el cap de la Policia Local de Cambrils –Joan Berguedà–, la directora dels serveis territorials d'Interior, Relacions Institucionals i Participació –Hortènsia Grau–, així com representants de la Guàrdia Civil i els Mossos d'Esquadra.

Després de la reunió, l'alcalde de Cambrils va donar comptes davant dels mitjans de comunicació d'alguns dels temes tractats durant la junta local de seguretat. En primer lloc, els diferents cossos de seguretat van coincidir en valorar que hi ha hagut un petit increment en denúncies referents a temes de seguretat "menors", com per exemple robatoris d'objectes en botigues, detencions per possessió d'estupefaents, robatoris en vehicles, etcètera.

Robert Benaiges també va explicar que durant els darrers mesos, hi ha hagut una disminució dels delictes "que generen més inseguretat", com els robatoris amb violència en habitatges, els assalts nocturns o l'onada de robatoris que van produir-se durant un cert període de temps en aquesta zona. Benaiges va explicar també que en els darrers mesos hi han hagut moltes detencions d'aquestes bandes. De fet, en la junta de seguretat local es va parlar de la bona coordinació i planificació establerta entre els diferents cossos de seguretat que han portat a situació de més estabilitat. Tot i això, Benaiges va recordar que "s'ha de millorar la coordinació al màxim i la informació mútua entre totes les forces de seguretat".

Increment dels efectius policials

Durant la reunió també es va informar de l'increment dels efectius de la Policia Local, amb un total de 18 nous agents en plantilla, més 6 agents interins. D'altra banda, també hi haurà un increment de guàrdies civils en la caserna de Cambrils, de manera immediata, amb 11 guàrdies civils més que formaran part de la plantilla fixa, més els reforços que vindran de cara a la temporada d'estiu i que seran temporals.
També va comentar que la comissaria dels Mossos d'Esquadra s'està construint a marxes forçades, per tal de tenir-la enllestida per al proper mes de novembre, quan es produirà el desplegament dels Mossos a Cambrils. Per altra banda, la caserna de la Guàrdia Civil també es remodelarà íntegrament.

Violència de gènere

Sobre els casos de violència de gènere, Benaiges va explicar que s'ha produït en el darrer any, un increment importantíssim del nombre de denúncies, un 128% més que l'any anterior. L'alcalde va recordar l'intens treball que s'està fent des de l'Ajuntament per tal de donar sortida a aquests casos de violència en l'àmbit de la llar. De fet, actualment la Policia Local compta amb dos agents que es dediquen exclusivament a aquesta qüestió, més dues assistentes socials que també se'n fan càrrec.
En relació a aquesta problemàtica, Benaiges també va apuntar que s'ha signat un protocol d'actuació amb la Guàrdia Civil i els Mossos d'Esquadra, per tal que les tramitacions i el tractament de les persones afectades sigui l'adequat.

Venda ambulant il·legal

En referència al problema de la venda ambulant il·legal, Robert Benaiges va aplicar que des de Cambrils s'ha reclama una implicació molt més gran de les forces policials de l'estat per fer-hi front. Segons Benaiges, "necessitem que hi hagi una acció molt més contundent de la Guàrdia Civil. Hem demanat que en aquestes actuacions també hi col·laborin de manera intensa, i així se'ns ha promès. També hem demanat que en els controls nocturns, que són habituals, també hi hagi un major esforç de la Guàrdia Civil per incrementar la seva presència".

Altres temes que es van discutir en la reunió de la junta local de seguretat van ser el futur traspàs de l'N-340, sobretot per tal de poder fer front al control del trànsit i de la seguretat. També es va comentar que el consell consultiu de seguretat –format pel col·lectiu veïnal– també podrà participar en la propera junta local de seguretat, que possiblement es farà abans del mes d'agost.

Comenta aquest article